Karita Mattila ripittää taiteilijoita MTV Uutisten haastattelussa: Maailmaan on otettava kantaa, epäpoliittisuus on paskapuhetta!

Karita Mattila debytoi Savonlinnan oopperajuhlilla 7:48
Miksi yleisö sai odottaa maailmankuulua Karita Mattilaa Olavinlinnan näyttämölle näin kauan?

Oopperalaulaja Karita Mattila on ollut klassisen musiikin suurimpia tähtiä maailmalla jo runsaat 30 vuotta, mutta vasta nyt hänet on saatu oopperarooliin Savonlinnan oopperajuhlille.

Floridassa asuva Mattila seuraa kärkkäästi myös maailmanpolitiikkaa, koska "taide on poliittista". Musta hevonen voisi piristää Yhdysvaltain presidentinvaaleja, hän tuumii MTV Uutisten haastattelussa.

Karita Mattila laulaa Olavinlinnassa Richard Wagnerin  Lohengrin-oopperassa. Teos on vähintään yhtä mahtipontinen kuin 600-vuotias linna, kesto väliaikoineen neljä ja puoli tuntia. Kova rasti kokeneellekin laulajalle.

Roolihenkilö yhtä tärkeää kuin musiikki

– Kyllä se vaatii staminaa, sanoo suoraan kenraaliharjoituksesta MTV Uutisten haastatteluun saapuva Mattila. Se on fyysisesti ja henkisesti vaativa rooli.

Mattila laulaa juonittelevan ja ovelan Ortrudin roolin, ääniala on sopraano. Miten tärkeää hänelle on roolihenkilö, tämän luonne, koska oopperahan on myös teatteria?

– Se on yhtä tärkeää kuin musiikki. Onhan mukavampaa esittää fiksua karaktääriä, Ortrud on sellainen. Oopperassa riittää rooleja, jotka eivät ole aina älykkyydellä pilattuja. Mitään kermakakkurooleja en ole koskaan tavoitellutkaan.

Karita Mattila on konsertoinut Savonlinnan oopperajuhlilla, mutta miksi yleisö sai odottaa häntä Olavinlinnan näyttämölle oopperaan näin kauan?

Ville Matvejeff (oopperajuhlien johtaja) minut tänne houkutteli. Yleensä olen pitänyt aina kesälomaa heinäkuussa. 

Mattila kehuu vuolaasti Matvejeffia, joka on toiminut myös hänen pianistinaan lied-konserteissa. Oopperatähden fanit saavat siis kiittää oopperajuhlien nuorta johtajaa.

Olen oopperalaulaja, mutta se ei riitä

Karita Mattila kertoo oppineensa jo opiskeluaikoina, että taiteilijoiden ei pidä sulkeutua mihinkään taiteen kuplaan.

– Kaikki on taiteessakin poliittista, päättäjät ja päätöksentekijät! hän pamauttaa.

– Eihän sen tässä työssä tarvitse näkyä, mutta jos taiteilijat sanovat, että emme ota kantaa Venäjän hyökkäyssotaan, koska olemme epäpoliittisia, se on aivan paskapuhetta! Se on valetta ja pelkuruutta! ripittää Mattila.

– Minulle ei pelkkä oopperalaulajana oleminen riitä.

Amerikkaa en analysoi, no yksi juttu sittenkin...

Oopperatähti on asunut jo yli 20 vuotta Yhdysvaltain Floridassa.

– Viihdyn siellä oikein hyvin, saan olla siellä yksityinen henkilö, vaikka otankin julkisesti aika paljon kantaa asioihin, Mattila sanoo. 

Hän väittää nauraen, että toimittaja kärttäisi ja kinuaisi provosoivia kommentteja Yhdysvaltain tilanteesta, mutta niitä taiteilija ei nyt lupaa.

– Yhdysvallat on jotain ihan muuta kuin yksikään Euroopan maa. Sitä on turha lähteä arvioimaan muutamankaan kuukauden vierailun perusteella.

– No sen verran voin todeta, että (Trumpin ja Bidenin) kohutun debatin jälkeen aloin miettiä, että tulisipa nyt jostain musta hevonen. Se olisi mielenkiintoista. Onhan se kiistämättä erikoinen tilanne.

Karita Mattila on tunnetusti ahkera, avoin ja usein pippurinenkin somekirjoittelussaan. Viime päivinä hän on keskittynyt kesäisen lempeisiin viesteihin Savonlinnasta, jossa on kiivaasti harjoiteltu Wagneria.

– Nyt on nälkä ja väsymys, huokaa Mattila haastattelussamme, joka tehdään myöhään. 

Alkuviikon kenraaliharjoitus päättyi hieman ennen puolta yötä.

– Tämä on laulajalle ihan normaali tila.

Kuuntele Karita Mattilan räväkät näkemykset laajemmin jutun alussa avautuvasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat