Kirjailija Jörn Donnerin poika, Otto Gabrielsson, paljastaa uutuuskirjassaan Rikkaruoho – Viimeinen kirje isälle koskettavia pohdintojaan vaikeasta suhteestaan edesmenneeseen isäänsä.
Tammikuussa pitkälliseen keuhkosairauteen menehtynyt kirjailija-elokuvaohjaaja Jörn Donner tuli tunnetuksi suomalaisen kulttuurin ja sivistyksen edistämisestä. Provosoiva kulttuurimies herätti elämänsä aikana kohua myös suhtautumisellaan omiin lapsiinsa.
Ruotsissa psykologiksi opiskeleva Otto Gabrielsson, 38, avautuu tänään julkaistussa kirjassaan sitä, miten hän seurasi isäänsä, joka hylkäsi hänet.
– Olen rikkaruoho, jotakin mitä ei pitäisi olla – täysin hyödytön ja vailla merkitystä, Gabrielsson kirjoittaa itsestään.
Elämänkerta oli liikaa
Jörn Donner oli elämänsä aikana kolme kertaa naimissa. Otto syntyi Donnerin suhteesta ruotsalaiseen Lisbet Gabrielssoniin, mutta pariskunta ei ollut koskaan naimissa.
Vuonna 2013 ilmestyi Donnerin elämänkerta nimeltä Mammutti, jossa hän nimitti kahta aviottomista suhteista syntynyttä lastaan erehdyksiksi.
Otto Gabrielsson kuvailee omassa kirjassaan, miten rankkaa oli lukea isänsä ajatuksiaan.
– Suljin kirjan enkä koskenut siihen pariin vuoteen. Minut on kuitenkin poljettu perusteellisesti maahan. Kirjoitan nyt tämän kirjeen päästäkseni takaisin jaloilleni, Gabrielsson avaa tuntemuksiaan omassa teoksessaan.
Lue myös: Uutuuskirja paljastaa Jörn Donnerin ja Kekkosen kohtaamisen Armi Ratian juhlassa: “Minä määrään täällä, kuka on neuvostovastainen”
Hän kuvailee, miten Donnerin Mammutti-teos mursi hänen “sinettinsä”, minkä myötä hänelle tuli tarve kirjoittaa isälleen takaisin.
– Olet kuvaillut massiivista omaelämäkertaasi potentiaaliseksi murha-aseeksi, ja se toden totta miltei onnistui viemään minulta hengen. Se ei tosin johtunut kirjan painosta ja koosta – sanoillakin voi tappaa, Gabrielsson huomauttaa kirjassaan.
Susanna-siskon kohtelu kuvotti
Donnerin ainoa tytär, Susanna Donner, syntyi suhteesta Meri Vennamon kanssa. Susanna kuoli vuonna 2017, Donner ei osallistunut hautajaisiin, sillä suhde tyttäreen oli etäinen.
– ”Typerät hautajaiset.” Sanoit niin rappukäytävässä, kun olimme lähdössä Pohjoisrannassa sijaitsevalta työasunnoltasi, Gabrielsson kertoo kirjassaan.
Hän itse muistelee siskoaan aitona ja rohkeana henkilönä. Susannan olemus huokui Gabrielssonin mukaan rohkeutta elää elämää täysillä.
– Hän (Susanna) on ”The wild one forever” – viimeiset sanat, jotka hän kirjoitti sairaalassa ennen kuolemaansa.
Hylätyksi tulemisen tunne aikuisena
Edesmennyt kirjailija on sanonut julkisuudessa huolehtineensa kahdesta nuorimmaisesta pojastaan, Rudolfista ja Danielista, jotka hän sai vaimonsa Bitte Westerlundin kanssa.
Donner ei ollut aktiivisesti läsnä Gabrielssonin elämässä. Isä ja poika tapasivat kuitenkin silloin tällöin toisensa. Kirjassa on otteita kaksikon tapaamisista, jotka osoittavat, miten etäinen heidän suhteensa oli.
Yksi tällaisista tapaamisista oli aikuisiällä, kun Otto oli vierailulla isänsä luona Suomessa. Donner kuului saunaseuraan, joten hän oli viemässä poikaansa tutustumaan savusaunaan. Kun he pääsivät paikalle, savusauna oli kuitenkin kiinni.
– Soitit heti vaimollesi ja ilmoitit, että tulisit hakemaan hänet Stockmannille ostoksille. Ensin jättäisit kuitenkin minut kyydistä Pohjoisrannassa, Gabrielsson kuvaa tapahtunutta.
Lue myös: Jörn Donnerin hautajaisissa ennennäkemätön tilanne: Kirjailijan kaikki viisi poikaa samassa kuvassa ensimmäistä kertaa koskaan – "Suhdetta ei ikinä ollut"
Hän kertoo, miten autoon laskeutui hiljaisuus eivätkä he keskustelleet mitään. Donner oli käskenyt Ottoa tiputtamaan Pohjoisrannassa sijaitsevan asunon avaimet postiluukusta lähtiessään takaisin Ruotsiin.
– En tiedä, kauanko itkin Pohjoisranta 12:n asunnossa. Olen itkenyt elämässäni paljon, mutta sillä kertaa siitä ei ollut tulla loppua. Olit jälleen kerran jättänyt minut!
Lähde: Rikkaruoho, Otto Gabrielsson 2020. Kustantamo SS.