Katupöly aiheuttaa joka kevät riesaa ja konkreettisia terveyshaittoja erityisesti kaupungeissa. Pölyjen putsaaminen katujen varsilta on niin ikään jokakeväinen toimenpide, mutta silti puhdistustöihin liittyvät ajoneuvojen siirtokehotukset pääsevät aina yllättämään autoilijoita.
Katujen putsaaminen talven jäljiltä on iso urakka, jonka suorittamista kuitenkin hankaloittavat väärin pysäköidyt ajoneuvot. Vaikka puhdistustöistä ja ajoneuvojen siirroista kerrotaan aina liikennemerkein ja monesti tiedotetaan myös muuta kautta, yllättyy osa autoilijoista putsausten käynnistyessä.
Pysäköinninvalvonta ja pysäköintipalvelut -yksikön päällikkö Pauliina Sundqvist Helsingin kaupungilta kertoo MTV Uutisille, että puhdistustöiden tieltä on jouduttu siirtämään päivittäin jopa satoja väärin pysäköityjä autoja.
– Ajoneuvo siirretään joko samaan paikkaan tai lähelle sitä paikkaa, josta siirto alkoi, jotta siirrosta aiheutuisi mahdollisimman vähän vaivaa ajoneuvon omistajalle tai haltijalle sen löytämisessä, Sundqvist toteaa.
Lue myös: Kutisevatko silmät autossa? Yksi temppu voi helpottaa oireita
Mikäli ajoneuvoaan ei ole siirtänyt siirtokehotuskyltistä huolimatta pois puhdistustöiden tieltä, vaan se on hinattava pois, odottaa auton omistajaa tuntuva maksu.
Etu- tai takavetoisen henkilöauton, mopon tai moottoripyörän lähisiirto maksaa autoilijalle Helsingissä 74 euroa, jonka päälle lätkäistään vielä 21 euron siirtojärjestelykustannus. Nelivetoisen auton siirtäminen maksaa 99 euroa sekä siirtojärjestelykustannuksen.
"Saattavat ottaa äänekkäästi kantaa"
Tampereen kaupungin infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen sanoo, ettei autoja ole tänä keväänä jouduttu siirtämään sen enempää kuin aiempinakaan vuosina.
Väärin pysäköidyt autot ovat kuitenkin hidastaneet puhdistustöitä tänäkin vuonna "jonkin verran".
– Tampereen kaupunki on enenevässä määrin ottanut käyttöön aikarajoitettuja pysäköintikieltoja, jotka oletettavasti koetaan siirtokehotustauluja selkeämmiksi, Myllynen sanoo.
Autoilijoiden suhtautuminen omaan virheeseensä vaihtelee. 100 euron lähisiirtomaksu tuntuu lompakossa, mutta pääosin oma virhe myönnetään.
– Yksittäisissä tapauksissa kuljettajat saattavat ottaa siirtomaksuun äänekkäästi kantaa.
Artikkeli jatkuu videon alla.
10:59
Näin oikaisupyyntöihin suhtaudutaan
Turun keskustassa autoja on tänä keväänä siirretty puhdistustöiden tieltä ennätyksellisen vähän, ainoastaan 28 kappaletta.
Katutarkastaja Maarit Ohls Turun kaupungilta kertoo MTV Uutisille, että Turussa kokeiltiin tänä vuonna uutta tapaa, joka myös nopeutti autojen siirtämistä.
– Varasimme ison tyhjän alueen Brahenkadun jatkeelta junaradan vierestä, johon siirsimme kaikki ajoneuvot sen sijaan, että niille olisi yksittäin etsitty jokin vapaa sijoituspaikka. Tämä systeemi toimi hyvin, Ohls sanoo.
Turussa lähisiirron taksa arkena päiväsaikaan on 80,60 euroa. Ohls sanoo, että oman virheen myöntäminen on monille autoilijoille vaikeaa. Osa tekee jopa oikaisuvaatimuksen, kun lähisiirron maksulappu kolahtaa postiluukusta, koska kokevat tulleensa kohdelluiksi väärin.
– Muistutan aina, ettemme siirrä ainuttakaan ajoneuvoa, jos koko prosessi ei ole mennyt alusta alkaen lain pykälien mukaan. Myös siitä, että oikaisuvaatimuksen tekemiseen kaikilla on oikeus. Silloin tapaus käsitellään valokuvien ja muun dokumentoinnin kanssa, Ohls perustelee.