Euroistaan tarkka autoilija voi säästää rahaa ottamalla auton pois liikennekäytöstä silloin, kun sille ei ole tiedossa käyttöä hetkeen, mutta autoaan ei tule jättää mihin tahansa.
Vain muutamalla klikkauksella voi leikata autonsa veroja ja säästää vakuutuksista rahaa siirtämällä auto pois liikennekäytöstä, jos auton käyttötarpeeseen tulee pidempiä taukoja. Näin kertoi taannoin toimivansa myös autoilijoiden etujärjestön Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.
Vaikka rahaa säästyy kikan avulla, se voi aiheuttaa päänvaivaa ja lisäkustannuksia toiselta kantilta ainakin joissain paikoissa. Esimerkiksi Helsingissä asukaspysäköintipaikoilla pysäköimään oikeuttava asukaspysäköintitunnus ei nimittäin ole voimassa ajoneuvolle, joka on poistettu liikennekäytöstä.
Liikennekäytöstä poistettujen autojen virheellistä pysäköintiä ei Helsingin kunnallisen pysäköinninvalvojan Kaija Kossilan mukaan tilastoida erikseen, joten ilmiön yleisyydestä on vaikea sanoa tarkkoja lukuja.
– Tapauksia tulee silloin tällöin. Ei kovin usein, mutta joskus kuitenkin, Kossila arvioi Kauppalehdelle.
Mikäli on pysäköinyt liikennekäytöstä poistamansa ajoneuvon asukaspysäköintitunnuksella varustettuna asukaspysäköintipaikalle, pysäköinninvalvoja voi kirjoittaa pysäköintivirhemaksun. Sen suuruus on 80 euroa keskustassa kalleimmalla maksuvyöhykkeellä eli vyöhykkeellä 1. Muilla vyöhykkeillä virheellisestä pysäköinnistä voi joutua pulittamaan 60 euroa.
Liikkumattomat autot tukkivat katuja lumitalvina
Helsingin kaupunki otti ehdon ajoneuvon liikennekäytössä olemisesta asukaspysäköinnin ehtoihin useampia vuosia sitten. Syynä olivat erityisesti lumiset talvet.
– Kaduilla oli paljon autoja, jotka eivät käytännössä liikkuneet. Moni niistä saattoi olla pois liikennekäytöstä, Kossila summaa.
Kadunvarsilla kököttävät ajoneuvot hankaloittavat katujen puhtaanapitoa.
– Katutila on tarkoitettu liikkuville autoille. Erityisesti puhtaanapitokausina, kuten lumisena talvena tai keväällä hiekoitushiekkoja poistettaessa puhdistustyöt viivästyvät ja koneet seisovat, ja on kallista siirrellä kadunvarteen säilöttyjä autoja.
Kuluvana, vetisenä ja harmaana talvena lumenpaljous ei ole ollut ongelma Helsingin kaduilla, mutta asukaspysäköinnin ehdot eivät jousta sään mukaan. Kossila muistuttaa, että autoa pitäisi ensisijaisesti säilyttää kiinteistön tai taloyhtiön alueella.
– Helsinki on muodostunut autottomana aikana, joten kaupungin kasvaessa kiinteistöjen autopaikoista on tullut pulaa. Siksi kaupunki on tullut vastaan ja kehittänyt asukaspysäköintijärjestelmän.
Vaihtoehtoisia säilytyspaikkoja
Jos siis aikoo nuukailla ajoneuvon verojen ja vakuutusmaksujen kanssa, ainakin osa helsinkiläisistä joutuu keksimään liikennekäytöstä poistamilleen autoille jotain muuta kuin asukaspysäköinnin.
Kossila ehdottaa tutkimaan esimerkiksi yksityisten parkkihallien tarjontaa tai Helsingin kaupungin Tattarisuolla sijaitsevaa autohotellia, jonne autonsa voi viedä säilytykseen voimassa olevalla asukaspysäköintiluvalla.
Asukaspysäköintitunnuksella ajoneuvon tosin voi viedä autohotelliin ainoastaan kerran talven aikana, eli kovin lyhytaikaisia liikenteestä poistoja ratkaisu ei palvele.
– Autohotelli on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kesäautoille tai muille ajoneuvoille, joilla ollaan ajamatta pitkiä ajanjaksoja, Kossila sanoo.
Jos asukaspysäköintitunnusta ei ole, autohotelliin voi viedä autonsa säilöön myös maksamalla siitä erikseen. Henkilö- tai pakettiauton säilytys autohotellissa maksaa 35 euroa kuukaudessa, ja auton voi viedä hotelliin myös lyhyemmäksi ajaksi, mutta hinta määräytyy vähintään kuukauden mittaisen sopimuksen mukaan.
Helsingin kaupunki huomauttaa verkkosivuillaan autohotellin kovasta suosiosta ja kehottaakin tiedustelemaan ennalta vapaasta tilasta.
Lue myös: Jos lähes miljoona suomalaista luopuu autostaan, voivat seuraukset olla karut kaikille