Jos näet tällä merkillä varustetun Blu-ray-levyn, tarvitset uuden soittimen: Huomaat eron kuvassa

Samsung 4K -soitin
4K, UHD, UltraHD: Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja vähemmästäkin kuluttajan pää menee sekaisin. Jos näet kaupassa oheisella merkinnällä varustetun Blu-ray-elokuvan, niin tarvitset sen toistamiseen aivan uudenlaisen soittimen.
Julkaistu 12.07.2016 20:36
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Nelinkertaista Full HD-tarkkuutta tarjoavia 4K/UHD-televisioita on ollut markkinoilla jo tovin. Ongelmana huipputarkkojen televisioiden kanssa on ollut kuitenkin riittävän tarkan kuvamateriaalin vähäinen määrä.

4K-tason kuvamateriaalia löytyy esimerkiksi Netflixistä ja YouTubesta, mutta näissäkin palveluissa tarjonta on toistaiseksi ollut turhan suppeaa.

Tilanne on kuitenkin hiljalleen parantumassa. Samsung on nyt tuonut markkinoille ensimmäisen 4K-Blu-ray-soittimen, jolla voi katsoa 4K-tarkkuudella tallennettuja elokuvia.

Samsung 4K -soitin

Samsung UBD-K8500-soitin on muotoiltu kaarevaksi ja näin se mukailee kaarevien televisioisen muotokieltä. Huipputarkan kuvanlaadun lisäksi soitin tukee HDR-tekniikkaa (High Dynamic Range), joka tarjoaa aiempaa paremman kuvanlaadun ja erittäin tarkan kontrastin. 

Samsung 4K -soitin

Vasemmalla soittimen kaukosäädin ja oikealla television pelkistetty kaukosäädin. Soittimen ohjaaminen onnistuu kätevästi pelkkää television ohjainta käyttämällä.

Samsungin soitin maksaa kohtuulliset 500 euroa. Mutta uudet hienot tekniikat tarkoittavat sitä, että vanha televisiosi on samalla päivitettävä uutta tekniikkaa tukevaan malliin, jotta saat sen tarjoamat hyödyt käyttöösi. Tämä ei tulekaan enää halvaksi, sillä riittävän kokoisesta ja tarvittavilla ominaisuuksilla varustetusta televisiosta saa pulittaa helposti muutaman tuhatlappusen lisää.

Samsung 4K -soitin

Kokeilimme uutuussoitinta Samsungin uudella 65-tuumaisella UHD-televisiolla, jossa on HDR-tuki (UE65KS9005). Testimateriaalina toimi Matt Damonin tähdittämä ”Martian” -avaruusseikkailuelokuva, jota on terästetty hulppeilla erikoistehosteilla.

4K-materiaali tarvitsee kaverikseen ISON töllön 

Samsung 4K -soitin

Testikuva 1: Tilannekuva elokuvasta. Alempana suurennettu kuva, joka on otettu mittanauhan vierestä.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 1:n suurennos. Kuvan yksityiskohdat näkyvät selvästi lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Suurennoksissa näkyy paikoitellen aaltomaisia Moire-häiriöitä, jotka syntyvät, kun näyttöä kuvataan kameralla lähietäisyydeltä. Todellisuudessa näytön kuvassa ei kyseisiä häiriöitä ole. 

Heti alkuun on syytä todeta, että huipputarkka 4K-materiaali pääsee käytännössä oikeuksiinsa vasta yli 60-tuumaisessa televisiossa. Suositussa 55-tuumaisten UHD-televisioiden luokassa terävä kuvanlaatu ei käytännössä pääse oikeuksiinsa, ellei kuvaa sitten katso aivan lähituntumasta.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 2: Värit ja tarkkuus ovat huipputasolla

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Avaruusmies erottuu pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Mutta 65-tuumaiselta HDR-näytöltä kokeiltuna arvio on selvä: UBD-K8500-soitin tarjoaa 4K-elokuvan katseluun upeat värit, kontrastin ja hulppean tarkkuuden. Katsojalle tarjoutuu luonnollinen kuva, jota voi katsoa hyvinkin isolta näytöltä ja haluttaessa erittäin läheltä.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 3: Kuva väkijoukosta.

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Väsyttääkö vai kauhistuttaako väkijoukon keskellä olevaa näyttelijää? Tarkka kuva paljastaa läheltä tarkasteltuna mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita perinteisillä tarkkuuksilla ole kyennyt kunnolla huomaamaan.

Soitin on helppokäyttöinen ja toimii kohtalaisen nopeasti. Käyttö ei eroa BluRay tai DVD-soittimista.

4K-formaatin levy muistuttaa normaalia DVD/Blu-ray-levyä, joskaan perinteinen Blu-ray-soitin ei sitä tietenkään kykene toistamaan.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 4: Mars ja pieni kuu.

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Kuun pinnanmuodot erottuvat suuresta näytöstä huolimatta hienosti millimetritarkkuudella.

Virheet kuvassa ja kulisseissa paljastuvat entistä helpommin

Martian-elokuvan katselu 4K-tarkkuudella paljastaa yhden merkittävän asian: Huipputarkkuus nimittäin vaatii elokuvien kuvaamiselta paljon, sillä kaikki yksityiskohdat ja samalla virheet kulisseissa ja kuvassa paljastuvat helposti.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 5: Elokuvan näkymä Lontoosta

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Elokuvan tekijöiden on oltava valppaina, että pienimmätkin yksityiskohdat täsmäävät juonen kanssa. Kuvan takana pienenä erottuvan Big Benin kellotaulu on luettavissa, vaikka esimerkiksi Full HD -tarkkuudella tämä ei olisi mahdollista.

Virheiden bongaamisen mahdollisuus on suuri, sillä katsoja voi läheltä tarkkaillessaan huomata elokuvasta jopa aivan pienimpiä yksityiskohtia, jotka eivät perinteisellä kuvamateriaalilla näy lainkaan.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 5: Avaruussukkula.

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Kulisseihin ei kannata kirjoittaa hölynpölyä, sillä 4K-materiaalin avulla pienetkin tekstit kuvassa ovat luettavissa.

Myös kuvien ajoittaiseen rakeisuuteen kiinnittää 4K-materiaalia katsoessa huomiota aiempaa enemmän.

Samsung 4K -soitin

Kuva 6: Näkymä avaruusaluksesta.

Samsung 4K -soitin

Kuvan suurennos Nasan logosta.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 7: Kohtaus avaruuskekuksesta.

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Kuvan keskiosassa pieninä pisteinä näkyvät ajoneuvot näkyvät läheltä katsottuna niin selvästi, että niiden rekisterikilvetkin ovat lähes luettavissa.

Samsung 4K -soitin

Testikuva 8 astronautista.

Samsung 4K -soitin

Testikuvan suurennos: Millimetriluokkaa olevat liput erottuvat selvästi.

Ei paha hinta, mutta onko Blu-ray-levy tekniikkana vanhentumassa?

Samsung 4K -soitin

Tarkan kuvan ystäville UBD-K8500-soitin on hyvä hankinta, eikä soittimen 500 euron hintalappukaan ole paha, kun ajattelee, että kyseessä on hyvin tuore teknologia. 

Vaakakupissa painaa kuitenkin myös se tosiasia, että 4K-Blu-ray-elokuvia ei ole vielä juurikaan saatavilla.

Kysymyksiä herättää myös se, että ovatko 4K-kuvaa tarjoavat streamauspalvelut rynnimässä jo ohi perinteisestä levykkeeseen perustuvasta soittimesta.

Tuoreimmat aiheesta

Digi