Testi: Sony Xperia XZs tuo erikoisuuksia kameraan - näin toimii superhidastus

Julkaistu 05.05.2017 18:00
Toimittajan kuva

Janne Laakso

janne.laakso@mobiili.fi

@LaaksonJanne

Testasimme Sonyn helmikuussa esittelemän ja näillä näppäimillä Suomeen myyntiin saapuvan Xperia XZs -mallin. Xperia XZs on päivitetty versio viime syksynä julkaistusta Xperia XZ -mallista. Sen ainoat fyysiset uudistukset ovat uusi Motion Eye -kamera sekä kolmesta gigatavusta neljään gigatavuun kasvanut RAM-muisti. Tässä artikkelissa syvennymme Xperia XZs:n uuteen kameraan.

Sony Xperia XZs:

  • 5,2-tuuman Full HD -näyttö
  • Qualcomm Snapdragon 820 -suoritin
  • Neljä gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • 2900 milliampeeritunnin akku, Qualcomm Quick Charge 3.0, USB-C -liitäntä
  • 19 megapikselin Motion Eye -takakamera 1/2,3 tuuman kennolla, ennakoiva tallennus, ennakoiva hybridiautomaattitarkennus, kolminkertainen kuvantunnistus, 4K-videotallennus, superhidastusvideo
  • 13 megapikselin etukamera f/2,0 aukolla
  • 146 x 72 x8,1 millimetriä, 161 grammaa
  • IP65/68-luokitus, sormenjälkitunnistin
  • Suositushinta 599 euroa

Merkittävin uudistus Xperia XZs:ssä on Motion Eye -kamera, joka löytyy myös helmikuussa esitellystä ja kesän kynnyksellä Suomeen saapuvasta Xperia XZ Premium -lippulaivamallista.

Erikoisuutena Motion Eye -kamerassa on kennoon sisäänrakennettu yhden gigabitin DRAM-muisti. Vastaava ratkaisu on aiemmin nähty Sonyn vuonna 2015 esittelemässä RX100 IV -digipokkarissa. DRAM-muisti mahdollistaa suuremman kuvaus- tai oikeammin skannausnopeuden, mikä puolestaan mahdollistaa muutamia uusia jippoja kameralle. Nopeita kohteita kuvattaessa kuviin tulee vähemmän vääristymää, kamera voi nopeita kohteita kuvattaessa ennakoida kuvaajan aikeita ja hidastusvideota voidaan kuvata peräti 960 ruutua sekunnissa.

Superhidastus

Siinä missä kilpailijoiden puhelinkamerat voivat kuvata 120 tai 240 ruutua sekunnissa, voi Sonyn uutuus kuvata peräti 960 ruutua sekunnissa, 720p-tarkkuudella. Kun lopputulos näytetään tyypillisellä 30 ruudun sekuntinopeudella, syntyy 32-kertainen hidastus.

Superhidastuksen toteutustapa poikkeaa älypuhelimissa yleensä nähdystä hidastusvideosta. Kamerasta valitaan ensin videokuvaus, sen jälkeen valitaan superhidastus ja laitetaan kamera nauhoittamaan. Kamera kuvaa videota normaaliin tapaan, mutta aina kun käyttäjä näpäyttää superhidastuspainiketta, tekee kamera noin 0,18 sekuntia kestävän purskeen. Näitä purskeita voi yhteen videoon tehdä useita, mutta niiden välissä on oltava muutama sekunti palautumisaikaa. Kun kuvaaminen lopetetaan, kamera suoltaa ulos valmiin videotiedoston, jossa nuo 0,18 sekunnin purskeet on venytetty vajaan kuuden sekunnin mittaisiksi hidastuksiksi.

Purskeiden pituutta tietysti rajoittaa kennon DRAM-muistin määrä, mutta Sony tavoitteli 960 ruudun superhidastuksella dramaattista efektiä, mikä kyllä onnistuu nykyisillä, vajaan 0,2 sekunnin purskeilla.

Ongelma erillisellä näpäytyksellä aktivoitavissa purskeissa on, ettei aivan kaikenlaisia superhidastuksia saa kuvattua. Purskeen ajoittaminen oikeaan hetkeen on hankalaa, ja muutaman sekunnin latautumisaika purskeen jälkeen tarkoittaa, ettei hukattua mahdollisuutta saa paikattua toisella peräkkäisellä purskeella. Jatkuvan liikkeen kuvaamiseen purskeet toki sopivat hienosti, ja onnistuessaan hidastukset ovat todella näyttäviä.

Superhidastus edellyttää myös, että valaistus on kunnossa. Parhaan lopputuloksen saa kirkkaassa ulkoilmassa kuvatessa, ja esimerkiksi loisteputkien välke tulee hyvin karulla tavalla esiin, jos superhidastusta kuvaa sisätiloissa.

Vähemmän vääristymää, ennakoiva tallennus

Superhidastukset eivät suinkaan ole kameran ainoa erikoisuus. Nopeuden ansiosta niin sanottua verhosuljinvääristymää tulee vähemmän. Tyypillinen älypuhelimen kamera voi ottaa kuvan 40 noin millisekunnissa, mutta Sonyn uutuuskamera tekee sen noin seitsemässä tai kahdeksassa millisekunnissa, tarkkuudesta riippuen. Näin esimerkiksi nopeasti liiikkuva juna tai auto ei kuvassa näytä vinolta, vaan piirtyy kennolle suorana.

Kolmas jippo Motion Eye -kamerassa on ennakoiva tallennus. Jos kuvattava kohde liikkuu nopeasti, voi kamera hieman ennakoida kuvaajan aikeita ja napata muutaman ylimääräisen ruudun ennen varsinaista laukaisuhetkeä. Jos kuvaaja on myöhästynyt H-hetkestä sekunnin murto-osalla, voi kameran ennakoimista ruuduista löytyä paremmin kohdalleen osunut kuva. Käyttäjä voi sitten halutessaan tallentaa yhden tai kaikki kameran ennakoimista ruuduista.

Muut kameran parannukset

Erikoisen kennon lisäksi Sony on tuonut Xperia XZs:n kameraan muitakin uudistuksia. Esimerkiksi objektiivia on uudistettu XZ:n kameraan nähden, minkä on määrä tarjota parempaa kuvanlaatua kuvien nurkissa. Valitettavasti emme kuitenkaan päässeet vertailemaan XZ:n ja XZs:n kameroita keskenään.

Yleisesti ottaen Xperia XZs:n kamera tuottaa hyvää jälkeä ja on nopea ja selkeä käyttää. Erilaiset erikoiskuvatilat sekä esimerkiksi 4K-videokuvaus ovat Sonylle ominaisesti erillisiä kuvaussovelluksia, joihin pääsee käsiksi kameran valikon kautta. Tällä Sony on halunnut selkeyttää varsinaista kamerasovellusta, joka säilyy yksinkertaisena ja helppokäyttöisenä, ja palvelee näin parhaiten peruskäyttäjiä.

Sonyn kameralla otetut kuvat ovat näyttäviä, mutta hieman ylisaturaatiota niissä saattaa ilmetä, ja hämärässä kuvatessa voi kuvista tulla turhan valoisia. Jälki on näyttävää niin hyvässä valossa kuin hämärässäkin kuvattaessa, mutta on tietysti makuasia, haluaisiko kuvista ennemmin luonnollisia kuin räiskyvän näyttäviä.

Sony Xperia XZs.

Vasemmalla Galaxy S8:lla, oikealla Xperia XZs:llä otettu kuva. Sonyn kamerassa on parempi erottelukyky, mutta tummat alueet näkyvät turhan tummina.

Ylimpänä iPhone 7:llä, keskellä Samsung Galaxy S8:lla ja alimpana Sony Xperia XZs:llä otettu kuva.

Sony Xperia XZs.

Samsung Galaxy S8.

Tuttua Sonya

Muilta osin XZs on pääosin aivan kuin edeltäjänsä XZ. Muotoilu on tuttua Sonya, eli hyvin yksinkertaista, ja saattaa jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät Sonyn selkeistä linjoista, toiset voivat pitää laatikkomuotoilua vanhanaikaisena. Viimeistely on joka tapauksessa kohdallaan ja tuntuma on laadukas.

Käyttöjärjestelmänä Xperia XZs:ssä on lähes puhdas Android Nougat, ja Snapdragon 820 on edelleen varsin tehokas järjestelmäpiiri. Aiempi XZ toimi jo varsin mukavasti syksyisessä testissämme, eikä yhdellä gigatavulla lisääntynyt RAM-muisti varmastikaan huononna laitteen toimintaa.

Xperia XZ Premiumin myötä Sony saa valikoimiinsa uuden lippulaivamallin, mutta XZs on pätevä laite, joka tarjoaa Premiumista tutun uutuuskameran parisataa euroa edullisemmassa paketissa. Hidastuskamera on lähinnä hauska yksityiskohta, mutta nokkela kuvaaja keksinee sille hyviä käyttötarkoituksia.

Tuoreimmat aiheesta

Digi