Jos nyt jäät lomalle, voit onnitella itseäsi – Miina Manninen: Käytännössä koko ensi viikko hellettä

Pitkä helleputki lämmittää erityisesti Pohjois-Suomen poikkeuksellisen kuumaksi.

Käytännössä koko ensi viikko on hellettä, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Helteet alkoivat eilen lauantaina.

– Jos nyt on jäämässä lomalle, mitä parhautta, Manninen toteaa.

– Pitkä helleputki on alkanut. Eilen oli Lapissa 27,5 astetta lämmintä ja tänään sekä Pohjois- että Keski-Suomessa ollaan 25 asteen vaiheilla tai yläpuolella, Manninen kertoo.

Mannisen ennusteen mukaan hellettä riittää melkoisella varmuudella perjantaihin asti. Lauantai ja sunnuntai ovat vähän epävarmoja hellepäiviä. 

Korkeapaineen keskus on Pohjois-Suomen liepeillä ja ero pitkän ajan keskiarvoihin onkin suurimmillaan juuri pohjoisessa.

– Koko maassa on 1–3 astetta lämpimämpää kuin normaalisti, mutta pohjoisessa viitisen astetta, Manninen sanoo.

Etelä-Suomessa voi vielä sunnuntaina vettä sadella viime päivien tapaan. Yhtäjaksoista vesisade ei välttämättä ole, vaan aurinko voi välillä paistaa, Manninen uumoilee.

Ensi viikko on ainakin arkipäivien suhteen kohtalaisen sateeton länsirannikkoa lukuun ottamatta, jossa todennäköisesti on joitain sade- ja ukkoskuuroja alkuviikosta.

– Keskiviikko ja torstai ovat kuuroherkempiä, mutta nekin pääasiassa poutaisia ja helteisiä päiviä, Manninen sanoo.

– Lauantaina ennusteessa näkyy isompia ukkoskuuroja helleputken päätteeksi, mutta sekin on vielä hellepäivä, hän jatkaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maastopalovaroitus on tiistaista alkaen voimassa Lapissa Utsjoella ja Inarissa. Keskiviikosta lähtien maastopalovaroitus hivuttautuu kohti etelää.

Lue myös:

    Uusimmat