Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kuumin – miksi ilmasto vain lämpenee toimista huolimatta?

EU:n ilmastopalvelu Copernicuksen mukaan viime kuu oli globaalisti mittaushistorian kuumin.

Myös Suomessa kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1,5–3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi verrattuna ilmastollisen vertailukauden 1991–2020 keskilämpötilaan. Viime vuoden kesäkuusta lähtien jokainen kuukausi on rikkonut lämpöennätyksiä, ilmastopalvelu kertoo.

Copernicuksen mukaan tilastoissa näkyy ilmaston laaja ja jatkuva muutos.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoo MTV Uutisille, että tilastot kertovat ilmastonmuutoksen olevan käynnissä ja se näkyy näinä ennätyksinä.

– Viimeistä vuotta on lämmittänyt myös El Niño-ilmiö, jonka takia tyynen valtameren pintalämpötilat ovat olleet normaalia korkeampia, Taalas kertoo.

Merenpinnan lämpötilat ovat saavuttaneet jo 15 kuukautta peräkkäin uusia huippuja. Valtameret peittävät 70 prosenttia maan pinnasta ja imevät 90 prosenttia ylimääräisestä lämmöstä, joka liittyy ilmaston lämpenemiseen vaikuttavien päästöjen lisääntymiseen.

Lukuisista toimista huolimatta ilmasto on lämmennyt edelleen. 

– Ilmastonmuutos tulee jatkumaan vielä lähimmät vuosikymmenet. Tämä negatiivinen trendi sääilmiöissä olisi mahdollista pysäyttää 2060-luvulla, jos onnistumme ilmastomuutoksen torjunnassa, Taalas sanoo. 

Hänen mukaansa negatiiviset sääilmiöt tulevat jatkumaan, kunnes ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. 

– Enemmän helleaaltoja, enemmän tulvia, enemmän kuivuutta ja trooppisia myrskyjä, Taalas luettelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia. 

Pohjoiset alueet lämpenevät voimakkaimmin

Taalaksen mukaan Suomen pohjoinen sijaintikaan ei anna täyttä suojaa yleistyvien helteiden ja ilmaston lämpenemisen vaikutuksilta, sillä pohjoiset alueet lämpenevät muuta maailmaa voimakkaammin.

– Me olemme maailman eniten lämpiävällä alueella täällä pohjoisessa. Jos Pariisin kaksi astetta saavutetaan, tullaan meillä näkemään neljän asteen vuosilämpötilan nousu ja talvella jopa kuuden asteen lämpötilan nousu. Olemme täällä Suomessa maailman suurimman lämpenemisen alueella. 

Taalaksen mukaan valtiotasolla tehtävillä päätöksillä on suurin merkitys, mutta myös kuluttajina jokainen voi osaltaan vaikuttaa.

– Voimme kuluttajina valita, ostammeko fossiilienergialla tuotettuja tuotteita ja vaikuttaa ruokavalioon, sekä millä lämmitämme kotejamme ja millä autoilla ajamme. Tässä kuluttajien vaikutus, mutta ne isoimmat raamit pitää tehdä EU:n ja Suomen valtion tasolla. 

Taalaksen mukaan tekoja onkin tehty. Hänen mukaansa EU:ssa on maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka ja Suomessa yksittäisenä maana maailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet.

– Olemme ryhtyneet toimeen ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja meillä on keinot sen selättämiseksi. Toistaiseksi vielä kaikki isot päästäjämaat, kuten Kiina, Intia ja Brasilia eivät ole vielä tehneet tarpeeksi, jotta tulisimme saavuttamaan Pariisin tavoitteet. Mutta toimeen on ryhdytty ja toivoa ei ole syytä menettää vielä täysin, Taalas muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat