Ensi keväänä AVA:lla nähtävässä Supernanny Suomi -ohjelmassa perheiden ongelmia ratkoo 48-vuotias lastensuojelun ammattilainen, Pia Penttala.
Suomen Supernanny Pia Penttala on tehnyt koko työuransa hoitoalalla ja toiminut pitkälti yli 20 vuotta lastensuojelussa. Reilut 10 vuotta sitten hän perusti Vihtiin lastensuojeluyksikön, johon kuuluu kaksi ryhmäkotia eri-ikäisille lapsille. Perheyrityksessä työskentelevät myös Penttalan aviomies ja vanhin poika.
LUE MYÖS: Hae mukaan uutuussarjaan!
Auttamistyö on Penttalan mukaan tuntunut omalta jo kouluikäisestä asti.
– Nuorena työskentelin Pelastusarmeijan kesäkodissa ja tein nuorisokatupartiointia. Kohtasin paljon erilaisia perheitä ja tuntui luontevalta tehdä sen tyyppistä työtä, hän kertoo.
Penttalalla on kolme aikuista lasta. Omien lasten myötä työhön on tullut uudenlainen näkökulma.
– Olen aina ajatellut, että jos omat lapset on hoitanut hyvin, vieraat pitää hoitaa vielä paremmin. Se on ollut kantava voima tehdä tätä työtä. Tämän päivän lastensuojelu on tukemista ja auttamista, ei moittimista tai syyllistämistä, Penttala huomauttaa.
Lastensuojelutyössä joutuu toisinaan kohtaamaan rankkojakin tilanteita. Penttalan mukaan itsensä huoltaminen koulutuksen ja verkostoissa mukana olemisen kautta on työssä jaksamisen kannalta merkittävää. Myös hyvä työyhteisö on tärkeä.
Pia Penttalan mielestä säännöt ja pettymykset ovat lapsille tärkeitä.
Raskaista työpäivistä Penttala palautuu viettämällä aikaa perheensä kanssa ja lähtemällä koirien kanssa metsälenkille. Myös hevosharrastus on tärkeä. Penttalalla on omia hevosia ja hän käy ratsastamassa lähes päivittäin.
Säännöt ovat lapsiperheille kaiken A ja O
Kasvatusalan ammattilaisen mukaan perheessä on oltava selkeitä sääntöjä, joita noudatetaan. Näin on ollut myös hänen omassa perheessään, kun lapset olivat pieniä. Jos on sovittu, että koulusta tullaan suoraan kotiin, näin toimitaan, eikä poikkeuksia tehdä.
– Nämä ovat pieniä juttuja, mutta on tärkeää, että niistä pidetään kiinni. Toki sääntöjä pitää pystyä muuttamaan lasten iän ja tarpeiden mukaan, mutta ne ovat vanhempien käsissä.
Penttala korostaa, että lapset tarvitsevat pettymyksiä ja vanhempien tehtävä on tuottaa niitä. Perheessä on oltava tilaa kaikenlaisille tunteille, myös negatiivisille.
– Pettymyksen tuottajina vanhemmat ovat oikeita, koska he ovat läsnä ja pystyvät selittämään asiat lapselle. He pystyvät kannattelemaan lapsen pettymyksen ja pysymään johdonmukaisina, Penttala toteaa.
Suomen Supernanny AVAlla keväällä 2019
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.