Nämä kolme isää tulevat Helsingistä, Kouvolasta ja Sipoosta. He ovat omalla esimerkillään ja toiminnallaan edistäneet isyyden merkitystä ja lisänneet näin sen arvostusta.
Palkinnolla halutaan vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi yhteiskunnassamme enemmän jalansijaa.
Palkinnon jakoi tänään perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.
Sipoolaisisä toimii vaimon omaishoitajana sekä hoitaa lapset
Dan "Danne" Wickholm, 49, on kahden lapsen isä ja vaimonsa Linan omaishoitaja.
Esikoinen, Edith, syntyi vuonna 2009 ja myöhemmin perheonni täydentyi vuonna 2011, kun Fanny syntyi.
Danne on ollut lasten syntymästä lähtien läsnä oleva isä ja hän jäi esimerkiksi vuorotteluvapaalle Edithin syntymän jälkeen.
Vuoden Isä on ollut aktiivinen lasten kanssa aina. Heidän kanssaan osallistuttiin muun muassa Folkhälsanin perhekahvilaan, ainoana isänä, sekä vauvauintiin ja uimakouluun.
Hän oli useaan otteeseen mukana myös Sipoon neuvolan perhevalmemmuskursseilla ja kertoi tuleville vanhemmille, miten lapsi-aika on koettu.
Kun Danne sai tietää, että hänet palkitaan yhtenä Vuoden Isänä, luuli hän aluksi sen olevan pilaa.
– Tämä on iso asia. Olen todella iloinen tästä. Ensimmäisenä ajatuksena oli, kun kuulin tästä, että onko tämä piilokamera tai jotain muuta vastaavaa, isä naureskelee.
– Parasta isänä olemisessa on Lapset. En voisi kuvitella elämääni ilman meidän lapsia. Ihan alusta asti ollut kunnia minulle olla heidän isänsä.
Elämä muuttui yhdessä yössä
Kun Dannen vaimo Lina sairastui vakavasti vuonna 2014, otti hän täyden vastuun lapsista ja on yhä se, joka hoitaa kaiken lapsiin liittyvän.
Tie on ollut pitkä.
– Yhden yön aikana otettiin äiti pois lapsilta, Danne kuvailee.
Lina vietti sairaalassa 10 kuukautta, jonka jälkeen hän pääsi kotiin. Kaikki oli kuitenkin muuttunut.
– Aivovaurioiden vuoksi terveeksi ei tulla, mutta parempaan kuntoon.
Dannelle oli kuitenkin itsestään selvää, että vaimo tulee kotiin ja hän toimii omaishoitajana.
Merellä työskentely sai jäädä, kun tärkeämmät tehtävät tulivat tilalle.
Maailma romahti uudelleen tyttären sairastuttua
Maailma mullistui järkyttävällä tavalla uudelleen vain neljän vuoden päästä vaimon sairastumisesta.
Talvinen ilta ei unohdu koskaan, kun isä joutui soittamaan ambulanssin esikoistyttärelleen. Verkkokalvoille on piirtynyt ensihoitaja, joka elvyttää omaa lasta.
Silloin Danne ajatteli, että tästä ei enää selvitä. Raja on tullut vastaan.
Kävi ilmi, että Edith sairastui samaan sairauteen, kuin äitinsä.
Näin ei pitänyt kuitenkaan tapahtua lääkärin mukaan.
Kun Edith tuli kipeäksi, vei Danne hänet lääkäriin. Silloin jo isän hälytyskellot alkoivat soida. Hän kysyi lääkäriltä, voisiko kyseessä olla sama sairaus kuin äidillä. Tähän lääkäri kuitenkin vastasi toppuutellen ja neuvoi isää ottamaan rauhallisesti.
Aavistus oli kuitenkin osunut oikeaan.
– Kun Edith sairastui samaan tautiin, vedettiin jalat alta toisen kerran. Kun omasta lapsesta on kyse ja vakavasta sairaudesta, on se henkisesti todella kova paikka.
Suvussa geenivirhe
Asiaa alettiin tutkimaan tarkemmin ja huomattiin, että kyseessä on geenivirhe, joka on periytynyt äidiltä. Tämä geenivirhe voi aiheuttaa sen, että virustauti voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen. Äidin kohdalla se oli esimerkiksi influenssa.
Parhaimmillaan lapset toipuvat hämmästyttävällä tavalla ja tytär onkin toipunut sairatumisestaan lähes täysin. Hän on iloinen lapsi, joka käy koulua ja harrastaa, kuten muutkin hänen ikäisensä.
Valitettavasti sama geenivirhe löytyi myös nuorimmaiselta tyttäreltä.
Positiivinen asenne ja huumori auttavat jaksamaan
Lähipiiri on ihaillut Dannen asennetta ja kuvailee häntä seuraavanlaisesti:
Koko ajan, jopa vaikeina ja epävarmoina aikoina, Danne jaksoi olla hyvin avoin ja positiivinen heidän tilanteestaan.
Hän kannusti tyttöjä ja huolehti heistä parhaalla mahdollisella tavalla. Hän on positiivinen ja rohkaiseva vanhempi, joka pitää molempia tyttöjä yksilöinä. Hän näkee heidän erilaisuutensa ja vahvistaa heitä olemalla oma itsensä. Hän antaa heille vapauden kasvaa ja kehittyä omaa tahtia.
Vaimo Lina on myös äärimmäisen onnellinen ja ylpeä miehensä saamasta palkinnosta. Hän näkee konkreettisesti päivittäin, miten paljon mies tekee koko perheen eteen.
Elämä on elämistä varten
Se, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ei meistä kukaan tiedä. Vielä vähemmän tässä sipoolaisperheessä.
Perheen naisten sairastamaan geenivirheeseen ei ole parannuskeinoa. Jokainen virus voi olla kohtalokas.
Näin ollen esimerkiski korona-aika on vaikuttanut suuresti Wickholmien perheeseen.
Nyt perheelle kuuluu kuitenkin hyvää.
– Ensinnäkin Lina pärjää omin päin kotona ja avustajan tai minun ei tarvitse olla kotona enää ympäri vuorokauden. Edith on myös toipunut miltei 100 prosenttisesti, Danne iloitsee.
Mies itse on kaiken jälkeen, tai kaiken keskellä, palannut koulunpenkille. Merillä työskentely sai jäädä ja nyt tulevaisuudessa siintää uusi ammatti, isännöitsijä.
Kaikesta tapahtuneesta huolimatta selvää on kuitenkin se, että elämää eletään ja omaan kuplaan ei voida, eikä haluta sulkeutua loppuelämäksi.
Eteenpäin mennään ja ikävät asiat kohdataan, jos niitä kohdalle osuu.
Perheenäidin kuvaus puolisostaan taitaa kiteyttää kaiken oleellisen.
– Danne pystyy elämään pelkällä ilmalla ja rakkaudella.
Toisen isäpalkitun kohdalla kaksi kulttuuria kohtaavat sulassa sovussa
Toinen palkinnon saajista on helsinkiläinen pedagogi Sergei Silkin, 47, neljän lapsen isä. Esikoinen on varttunut jo 19-vuotiaaksi ja kuopus on kuuden vuoden ikäinen.
Sergei on kotoisin Petroskoista, josta hän on muuttanut Suomeen miltei 10 vuotta sitten.
Kuluneen vuoden aikana Sergei on eronnut lasten äidistä, mutta yhteisvanhemmuus toimii miehen mukaan erinomaisesti.
Omassa perheessään Sergei on omistautunut isä, jolla riittää huumoria ja kärsivällisyyttä niin pieneten lasten isyyteen kuin murrosiän kuohujen vastaanottajana.
Yhteisvanhemmuus voi toimia myös ongelmitta
Helsinkiläisisä jakaa omia kokemuksiaan isyydestä avoimesti venäjänkielisessä yhteisössä ja toimii monille vanhemmille mallina hyvin toimivasta yhteisvanhemmuudesta.
Tämä on merkityksellistä venäjänkielisessä kulttuuriympäristössä, jossa yhteisvanhemmuus ei aina ole erovanhempien ensisijainen tavoite.
Sergei on kyennyt myönteisellä ja esimerkillisellä tavalla yhdistämään vanhemmuuteensa aiemman kotimaansa Venäjän ja Suomen traditioita.
Sergein ja hänen lastensa elämässä yhdistyvät molemmat kielet ja kulttuurit toimivana yhdistelmänä, mikä on myönteinen esimerkki tulevaisuuden moninaisesta ja monikulttuurisesta yhteiskunnasta.
Vaikuttaa asenteisiin työssään
Sergei ryhtyi vapaaehtoisena vetämään erilaisia toimintakerhoja monikielisille ja -kulttuurisille lapsille löydettyään Lastenkulttuurikeskus Musikanttien harrastetoiminnan.
Sittemmin hän työllistyi Musikanteissa tuottajana.
Työssään hän käy jatkuvaa vuoropuhelua erilaisten perheiden kanssa vanhemmuudesta, isyydestä ja läsnäolon merkityksestä.
Venäläislasten tilanne koskettaa
Miehen sydäntä lähellä on myös kotimaan Venäjän lasten tilanne.
Hän onkin järjestänyt Suomessa dokumenttielokuvanäytöksiä, jotta Venäjän lastenkotien todellisuus tulisi myös suomalaisten tietouteen.
Hän myös organisoi keräyksiä autististen lasten kuntoutukseen Venäjällä.
Kolmas Vuoden Isä 2021 -palkinto Kouvolaan
Marko Oikarainen, 49, on monikkoisä, jonka perheeseen kuuluvat vaimo Heli, seitsenvuotias Olli ja viisivuotiaat kaksoset Aleksi ja Topias.
KoneCranesilla aluepäällikkönä työskentelevä isä jaksaa vaativasta työstään huolimatta harrastaa ja touhuta lastensa kanssa, sekä olla yhdistysaktiivi monikkoperheyhdistyksessä ja päiväkodin vanhempainyhdistyksessä.
Monikkoperheiden asialla
Marko kokee, etteivät kaikki yhteiskunnalliset tahot suhtaudu monikkoperheyteen sen vaatimalla vakavuudella. Isänä hän halua olla tätä vastaan ja tarttua epäkohtiin, jos niitä tulee vastaan.
Monikkoisä otti aikanaan esimerkiksi julkisesti kantaa vuonna 2016 voimaan tulleeseen varhaiskasvatuslakiin.
Hän on ollut myös mukana kehittämässä monikkoperhevalmennusta tuomalla isän ja isyyden näkökulmaa valmennukseen.
Hän antaa osallistuvan isyyden esimerkkiä olemalla lastensa kanssa mukana niin vertaisperhetapaamisissa ja tapahtumissa sekä antamalla aktiivisen panoksensa hallitustyöskentelyssä.
Leikkisä ja luotettava isä
Kouvolalaisisää kuvaillaan positiiviseksi, aktiiviseksi, turvalliseksi ja luotettavaksi isäksi.
Isänä hän on myös leikkisä, joka osaa asettua sopivasti lapsen tasolle leikeissä.
Marko on edistänyt omalta osaltaan tasa-arvoa perhe-elämässä.
Hän haluaa olla mahdollisimman paljon lastensa arjessa mukana. Hän onkin pitänyt täydet perhevapaat, jotka on ollut mahdollista pitää ja pyrkii järjestämään työnsä siten, että on mahdollisimman paljon läsnä.
Markolla perhe ja lasten hyvinvointi menee kaiken edelle ja on numero yksi elämässä.
Juttua muokattu 10.11.2021 kello 13.24: Korjattu Marko Oikaraisen nimi. Aiemmin juttussa oli Oikarinen, vaikka oikea nimi on Oikarainen.