Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Miten kuljettajan tulee toimia silloin, jos liikennejärjestelyt hämmentävät?
Vastaus: Lähtökohtaisesti liikenneympäristö tulisi suunnitella ja rakentaa mahdollisimman selkeäksi ja turvalliseksi. Jos tässä ei syystä tai toisesta olla onnistuttu, pystyy tienkäyttäjä omalla toiminnallaan vaikuttamaan asiaan.
Välillä törmää erikoisiin liikennejärjestelyihin: Kyseessä voi olla tilapäinen, esimerkiksi tietyön aiheuttama ratkaisu, tai sitten pysyvä toteutus.
Lue myös: Osaisitko itse ajaa tässä? Kauniaisissa on risteys, jota poliisikin pitää "hieman haastavana" – tilalle tulee liikenneympyrä
Suunnittelupöydällä jokin tavallisuudesta poikkeava, erikoisempi, risteysmalli on saattanut tuntua hyvältä tai toimivalta, mutta käytäntö saattaa olla jotain ihan muuta.
Myös vuodenaikojen vaihtelu tuo omat haasteensa: esimerkiksi useampikaistaisesta liikenneympyrästä voi tulla todella epäselvä ajettava tiemerkintöjen kadotessa lumen alle.
Nopeutta alentamalla saa aikaa
Oudossa liikenneympäristössä liikuttaessa korostuu riittävän alhaisen ajonopeuden merkitys. Kun vauhtia hiljentää ajoissa ja riittävästi, jää enemmän aikaa havainnoida, arvioida, ajatella ja toimia.
Mikäli jonkin tienkohdan liikennejärjestelyt tai ajovuoron ratkaiseminen ei tästä huolimatta onnistu, on syytä noudattaa erityistä varoivaisuutta ja tarvittaessa pysähtyä.
Yleinen varovaisuus ja omasta ajovuorosta luopuminen saattavat estää vahingon syntymisen – varsinkin, jos on vielä epävarma siitä, onko oma käsitys ajovuorosta oikea.
Tutustu ongelmalliseen paikkaan ajan kanssa
Satunnaisella reitillä riittää, kunhan hankalasta tienkohdasta selviää turvallisesti sen kerran, kun siitä on menossa.
Lue myös: Vetoketjuperiaatteesta tuli pakollinen – toimi näin, kun näet tämän uuden liikennemerkin
Jos taas erikoinen tai epäselvä tienkohta on sellaisella reitillä, josta tulee ajettua useammin, kannattaa auto pysäköidä johonkin turvalliseen paikkaan ja käydä kävellen tutustumassa järjestelyihin joka suunnalta. Henkilökohtaisesti käytän paljon tätä tapaa.
Vaihtoehtoinen reitti
Vaikka lopulta oivaltaisikin, miten erikoisessa risteyksessä on ajateltu ajettavan, ei välttämättä ole ollenkaan hölmö ajatus välttää tällaista paikkaa. Itselle vaikealta tuntunut risteys on sitä varmasti myös monelle muulle.
Jos pienellä ajoreitin muutoksella ongelmallinen paikka on kierrettävissä, paranee ajamisen turvallisuus tuntuvasti. Tätä toimintatapaa suosittelen myös ikäautoilijakoulutuksissa, joissa risteysajon hankaluudet nousevat useasti esille.
Vinkki vaihtoehtoisesta reitistä kannattaa antaa myös muille perheenjäsenille, joiden tietää kyseisellä suunnalla liikkuvan. Viimeksi viime viikolla varoitin vaimoani pois toiminnasta olevista liikennevaloista, jotka havaitsin tytärtämme päiväkotiin viedessäni. Kehotin häntä liittymään pääväylälle yhtä risteystä aiemmin, risteyksessä, jossa liikennevalot toimivat normaalisti.