Jos Trump valitaan, romahtavatko markkinat? Asiantuntija huolissaan myös Clintonin voiton talousvaikutuksista

10:19img
Julkaistu 07.11.2016 13:06
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Mitä tapahtuukaan maailmantaloudelle, jos Donald Trump vastoin useita ennakko-odotuksia voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit? Tätä puitiin aamulla MTV:n Huomenta Suomessa Nordean talousasiantuntijakaksikon voimin.

Näin MTV seuraa ainutlaatuisia vaaleja:

USA_presidentivaalit_2016_mtv_seuraa

– Reaaliaikainen, hetki hetkeltä -vaaliseuranta alkaa MTV.fissä Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, kun äänestys alkaa Yhdysvalloissa itärannikolla.

– Tulosten odottaminen pääsee käyntiin Suomen aikaa kello 01 keskiviikkona, kun äänestys päättyy ensimmäisessä osavaltiossa.

– Jos tarpeeksi moni vaa'ankieliosavaltio kallistuu selkeästi Clintonin tai Trumpin puolelle, jokin tv-kanava voi "julistaa" lopullisen tuloksen jo ennen aamukuutta Suomen aikaa, jolloin äänestys päättyy länsirannikolla mm. Kaliforniassa.  MTV kertoo tämän reaaliajassa.

– Jos tilanne on hyvin tasaväkinen, lopullisen tuloksen selviäminen voi viipyä epämääräisen ajan. Uutistoimituksessa vierailee jo aikaisin aamulla useita asiantuntijoita selventämässä tilannetta ja analysoimassa vaalitulosta. 

– Huomenta Suomessa vaalitulosta seurataan kello 7-9. Vieraina mm. ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen.

– Ylimääräinen tunnin uutislähetys kello 9 MTV3-kanavalla ja MTV.fissä - lähetyksessä vierailee esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä.

– Vaaliaiheet ovat esillä myös MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa useissa suorissa lähetyksissä. MTV:n uutislähetykset kuullaan myös Radio Novan ja Radio Iskelmän taajuksilla sekä STT jakelemana useilla radiokanavilla.

– Kaikki vaaliaiheiset uutiset löytyvät täältä.

– Vain siinä tapauksessa, että Trump voittaa ja tekee niin kuin saarnaa, niin kyllä sitten alkaa kauppasota ja hirveä inflaatio Yhdysvaltoihin ja kaikkea mahdollista, pohtii pääekonomisti Aki Kangasharju.

Valtavaan paniikkiin ja jättimäiseen myyntiaaltoon Kangasharju ei kuitenkaan usko, koska siitä olisi oltava merkkejä jo nyt osakemarkkinoiden hermostumisena.

Trumpin nostettua asemaansa gallupeissa lähtivät pörssikurssit kuitenkin 9-päiväiseen laskuun Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain brexit

Sekä Kangasharju että Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen eivät kuitenkaan usko, että Trump kykenisi lähimainkaan toteuttamaan lupauksiaan äänestäjille.

– Rahoitusmarkkinat hermoilisivat varmasti Trumpin voittaessa, kunnes rauhoittuisivat ja jäisivät odottamaan sitä virkaanastujaispäivää.

– Mitä hän oikeasti aikoo tehdä? Kuinka nopeasti? Mitä hän pystyy tekemään, sitten kun kongressin on pakko hyväksyä?, Suominen kysyy.

Lippo Suominen vertaisi Trumpin voittoa brexitiin, eli Britannian eroäänestykseen EU:sta kesällä.

– Brexitissä kahden päivän paniikkilasku ja sitten porukka ajatteli, että onko tää nyt niin iso juttu, Suominen muistutti.

Kangasharjun mielestä maailmantalouteen tulee iso muutos vain, jos Trump saisi vain Yhdysvallat sekaisin, mutta ei muuta maailmaa.

– Jos Trump saisi koko maailman sekaisin, niin USA olisikin se turvasatama, johon pääoma virtaa ja se vahvistaa dollaria. 

0:07img

Pitkän tähtäimen talousvaikutukset huolettavat

Suominen muistuttaa, että Trump on idioottimaisten lausuntojensa lisäksi ehdottanut markkinatalouden näkökulmasta myös paljon kehityskelpoista.

Veronkevennysten lisäksi Trump on vaatunut yhdysvaltalaisyritysten kotiuttamaan voittojaan ulkomailta nykyistä tehokkaammin.

Kangasharju on silti aidosti huolissaan vaalien pidemmän aikavälin vaikutuksista – voittajasta huolimatta.

– Jos (Hillary) Clinton voittaa, hänellä on Bernie Sandersin tukijoiden tuoma taakka, se vasemmistolaista politiikkaa ajavien taakka. Jos Trump voittaa, niin sitten tämä protektionismin uhka ja muut talouskasvua syövät asiat. Täytyy vähän olla sydän syrjällään.

Trumpin kurssi lähti rakettimaisesti nousuun, kun FBI ilmoitti tutkivansa lisää Clintonin sähköposteja. Nyt heilahdus on odotettavissa toiseen suuntaan, kun FBI ilmoitti, ettei 650 000 sähköpostissa ollutkaan tutkittavaa.

Voiko viimeisenä kampanjapäivänä nousta vielä esiin jotain, mikä heilauttaisi asetelmia niin vaaleissa kuin myös markkinoilla?

– Perinteisesti vaaleilla ei ole ollut vaikutusta markkinoille, se on ollut niin hitaasti muuttuvaa. Nyt on ollut poikkeuksellista, koska osapuolet ovat niin kaukana toisistaan. Trumpilla on niin persoonallisia ajatuksia, jotka voisivat oikeasti heilauttaa asetelmia, Suominen jatkaa.

Vaikenevat Trump-fanit vai Clintonin vähemmistötukijat?

Kangasharjun mielestä tasaisen vaalin ratkaisu piilee niissä Trumpin äänestäjissä, jotka eivät ole kertoneet asiasta gallupeissa, sekä siinä, kuinka paljon Clinton saa eri vähemmistöjen edustajia uurnille.

Yhdysvaltain pörssit ovat kautta historian suhtautuneet perin ristiriitaisesti presidentinvaalitulokseen.

– Perinteisesti pörssit tykkäävat enemmän republikaaneista, ja vaalivuonna pörssi on kehittynyt, kun republikaaneja on ollut menossa Valkoiseen taloon. Mutta kun vaalit on pidetty, niin historiassa demokraattipresidentin aikana kurssit ovat kehittyneet paremmin kuin republikaanin kaudella, Kangasharju hämmästelee.

– Tosin kaikki vanhat korrelaatiot voidaan nyt unohtaa, koska Trump on niin erilainen.

Mutta mitä Nordean duo ennustaa: Trump vai Clinton?

Kangasharju: Jos olisi ihan pakko veikata, niin sanoisin silti tylsästi, että Clinton voittaa.

Suominen: Kyllä Clinton edelleen ennakkosuosikki on, vaikka aikamoista vuoristorataa on ollut.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat