Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyy kaksi taloushuolta – vaikutusta Suomeen asti

Huolet liittyvät erityisesti Donald Trumpin toimintaan.

Suomalaiset talousasiantuntijat eivät usko Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputuloksen vaikuttavan merkittävästi yleiseen taloustilanteeseen. Huolta herättää kuitenkin se, nostaisiko republikaanien ehdokas Donald Trump tuontitulleja, jos hänet valitaan presidentiksi.

Kovemmat tuontitullit johtaisivat todennäköisesti kauppasotaan, kun EU nostaisi vastavetona omia tullimaksujaan.

Tilanteesta kärsisivät esimerkiksi sellaiset suomalaisyritykset, jotka vievät tuotteitaan Yhdysvaltoihin.

–Jännityksellä saadaan odottaa vaalien lopputulosta. Jos Kamala Harris voittaa vaalit, voidaan huokaista sillä tavalla helpotuksesta, että nykylinja jatkuisi. Mutta jos Donald Trump voittaa ja jos hän toteuttaa näitä tulliuhkauksiaan, niin kyllä siinä on tämmöinen kauppasodan riski huomattava, toteaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Trump on uhannut nostaa tuontitulleja kymmenellä prosentilla. Tosin kiinalaisille tuotteille tullit voisivat olla vielä kovempia.

Globaali kauppasota olisi huono suunta vientivetoiselle Suomen taloudelle.

Toinen talouselämään vaikuttava vaaliriski on mahdollinen epätietoisuus vaalien voittajasta.

Tasaväkisessä tilanteessa on mahdollista, että vaa’ankieliosavaltioissa lasketaan uudelleen ääniä pitkään, ja viime vaaleissa Trump kiisti valheellisesti lopullisen vaalituloksen.

Jos vaalitulosta ei saada varmistettua nopeasti, markkinoilla voi esiintyä hermoilua epätietoisuuden seurauksena. Talouselämässä halutaan tietää lähinnä se, kenen talouspolitiikalla mennään eteenpäin.

– Yleisesti on sanottu, ettei taloudessa ja markkinoilla tykätä epävarmuudesta, von Gerich muistuttaa. 

Yleinen taloustilanne tuskin heiluu

Suomalaiset talousasiantuntijat eivät usko Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputuloksen kuitenkaan vaikuttavan merkittävästi yleiseen taloustilanteeseen.  

Donald Trumpin ja Kamala Harrisin talouslinjat ovat hieman erilaisia, mutta nousujohteisen talouskehityksen ei uskota muuttuvan – oli valinta kumpi tahansa.

– Talouden kokonaiskuvaan nämä vaalit eivät hirveästi vaikuta. Poliittisilla ratkaisuilla voi olla jonkin verran vaikutusta. Talousennusteet ovat Yhdysvalloille hyviä ja kokonaiskuva on ollut jopa odotettua parempi. En usko, että vaalit muuttavat talouden isoa kuvaa lähiaikoina merkittävästi, OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Myöskään osakemarkkinoiden ei uskota pidemmän päälle hätkähtävän vaalituloksesta.

– Osakemarkkinat on aina heilunut vaalien ympärillä. Ennen vaaleja ja ennen kaikkea välittömästi niiden jälkeen. Tilanne tasaantuu nopeasti niiden jälkeen. Tyypillisesti markkina ottaa kumman tahansa ehdokkaan mielihyvin vastaan, kunhan vaan tiedetään se poliittinen suunta. Uskoisin, että kuukausi tai pari vaalien jälkeen ollaan nousussa, pohtii OP Ryhmän pääanalyytikko Antti Saari.

Kuka voittaa kongressin?

Yhdysvalloissa presidentin talouspolitiikan toteutumiseen vaikuttaa paljon se, kumpi valtapuolueista saa enemmistöt kongressiin ja senaattiin.

Erimielinen kongressi voi hidastaa tai estää presidentin ajamia muutoksia merkittävästi.

Republikaanit ovat ennakkoarvioissa vahvoilla kongressivaalien voittajaksi, joten demokraattien Kamala Harrisilla olisi vaikea kausi edessä, jos hänet presidentiksi valitaan.

Harris suhtautuu suopeasti muun muassa vihreän siirtymän investointeihin ja haluaa lisätä julkista infrarakentamista.

Trump puolestaan haluaa laskea verotusta, nostaa tuontitulleja ja purkaa sääntelyä yrityksiltä. 

 

Lue myös:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat