Jos hiiret vilisevät pitkin juuri ostetun mökin lattioita, ei kannata tyytyä kohtaloonsa: kyseessä voi olla kiinteistökaupan virhe.
Jos juuri hankitun mökin rakenteista löytyy kutsumattomia vieraita, hirsissä asustelee lepakoita tai hiiret rapisevat seinien väleissä, kyseessä saattaa olla virhe, johon ostaja ei ole voinut mökkiä ostaessaan voinut varautua.
Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Groupin mukaan kesämökkiin ilmaantuneet muurahaiset, hiiret, myyrät tai lepakot voidaan joissain tapauksissa laskea kiinteistökaupan virheeksi.
Lue myös: Kasvimaan voi perustaa myös kaupunkiasuntoon – asiantuntija antaa vinkin takuuvarmasta kasviksesta
Vuosikymmeniä vanhassa mökissä hiiri ei ole yllätys
Yhdessä mökissä hiiri on suurempi yllätys kuin toisessa. Jos olet ostanut 50 vuotta sitten rakennetun hirsimökin tai lautarakenteisen lomahuvilan, on oletettavaa, että luonto pyrkii jo sisälle rakenteisiin. Esimerkiksi muurahaiset saattavat pidemmän ajan kuluessa syödä hirret lahoiksi.
– Ostajalla on aina ennakkotarkastusvelvollisuus kiinteistön kaupassa. Ostajan on huolellisen henkilön tavoin tutkittava ennen kaupantekoa vintit ja kellari, jos niihin on vapaa pääsy, Kiinteistölakimies Groupin johtaja Henri Alinen toteaa tiedotteessa.
– Jos vintillä näkyy eristeiden päällä hiirien papanoita tai jätöksiä, lienee selvää, ettei ostaja voi tällaisiin seikkoihin vedota myöhemmin virheenä.
Lue myös: Kirsi kurkkasi Markon korvaan lomamatkalla, mutta ei nähnyt mitään – iljettävä totuus paljastui vasta lääkärissä: "Todella epätodennäköistä"
Jos vintille ei ole pääsyä, ostaja ei luonnollisesti voi ennakkotarkastusvelvollisuuttaan täyttää. Tässä tapauksessa kiinnitetään huomiota tietoihin, joita myyjä on mökistä ennen kauppaa antanut, tai joita mökin kuntotarkastuksessa on todettu.
Mökin kunnon lisäksi kannattaa selvittää...
- Missä menevät mökkitontin rajat? Kohdistuuko tonttiin rasitteita?
- Missä mökki sijaitsee tontilla? Onko se rinteessä niin, että sulamisvedet ohjautuvat rakennukseen?
- Mikä on jäljellä oleva rakennusoikeus?
- Onko mökkirannan vesi rehevöitynyttä, mikä on vesistön kunto?
- Millainen on kaivoveden kunto?
- Onko tontilla riskialttiita puita, joita täytyy kaataa?
- Onko mökille myönnetty tarvittavat luvat, onko se rakennettu lainmukaisesti? Mitä kiinteistöstä on merkattu kiinteistörekisteriin?
- Täyttääkö mökki paikalliset kaavoitussäännökset?
- Miten paljon mökin vakuutus tulee maksamaan?
- Mitä maksavat jätehuolto, vesi, lämmitys ja talvikunnossapito?
- Katto, alapohja, ilmanvaihto, sähköt, hormi... "Nuohoa" läpi koko rakennus!
Onko esimerkiksi mainostettu, että "nykyaikaisessa mökissä" on jyrsijöiden kulkua estävät jyrsijäverkot?
– Maininta jyrsijäverkoista luo lähtökohtaisen oletuksen, ettei hiiriä tai muitakaan pieneläimiä esiinny. Jos verkotus on tehty huolimattomasti, tai annettu tieto ei lainkaan pidä paikkaansa, kyse voi olla myyjän tiedonantovirheestä, Alinen kuvaa.
Hinnanalennuksen tai kaupan purun lisäksi ostaja voi virheen vuoksi vaatia vahingonkorvausta myös aiheutuneista kuluista, jos mökissä ei esimerkiksi voi asua korjausten aikana.
Lue myös: Tuholaistorjuja luuli tulevansa rutiinikeikalle – "Todennäköisyys sille, että löytää jotain tällaista, on yksi miljoonasta"
Myyjä, älä kehu asioilla, jotka eivät pidä paikkaansa
Mökkiä myydessään kannattaisikin siis pidättyä ylisanoista, jotka voivat aiheuttaa myöhemmin jopa kaupan purun.
– Ei kannata kehuskella asioilla, jotka todellisuudessa eivät pidä paikkaansa, Alinen summaa.
Toisaalta asioita ei kannata myöskään jättää mainitsematta. Myyjälle voi syntyä vastuu, jos hän ei ole kertonut tietämästään ongelmasta, kuten mökissä majailevista muurahaisista.
– Jos hiiret pääsevät syksyisin sisälle tai muurahaiset valtaavat mökin keväisin, kannattaa tämä avoimesti kertoa ostajalle ennen kauppaa. Kaikilla ostajilla ei ole tietoa luonnossa tapahtuvista asioista, Alinen muistuttaa.
Ongelma juuri hankitussa mökissä? Toimi näin
Vertaa havaitsemasi virheen olennaisuutta maksettuun kauppahintaan. Mitä suurempi hinta, sitä parempaa laatua mökiltä voi edellyttää. Kymppitonnin mummonmökistä tuskin voi vaatia hinnan alennusta hiirien vuoksi.
Mitä myyjä on kertonut kohteesta? Onko mökkiä myyty hiirivapaana tai kerrottu jyrsijäverkkojen asentamisesta? Tällöin ostaja voi jo lähtökohtaisesti olettaa mökiltä parempaa laatutasoa ja myyjän vastuu on suurempi. Myyjän suorituksessa on virhe, jos hän on vakuuttanut, ettei hiiriä esiinny, eikä väite pidä paikkaansa.
Myyjän tiedonantovirhe on kyseessä myös silloin, jos hän antaa väärää tietoa tai salaa tietämiään asioita. Jos mökin eristeet ovat täynnä jyrsijöiden jätöksiä, voidaan kysyä, olisiko myyjän pitänyt tietää asiasta kauppaa tehdessään ja kertoa siitä ostajalle?
Jos kohteen kunto epäilyttää, kannattaa harkita asiantuntijan käyttämistä niin mökin kunnon tarkastuksessa kuin kauppakirjan laadinnassakin.
Reklamointi virheestä on tehtävä kohtuuajassa (3–4 kuukautta) virheen havaitsemisesta, mielellään heti. Reklamaatiossa on mainittava myös virheen johdosta tehtävät vaatimukset.
Lue myös: Miten saada asunto myydyksi ostajan markkinoilla? – "Myyjä voi konkreettisesti vaivannäöllä vaikuttaa siihen, tarttuuko mahdollinen ostaja asuntoon"
Lue myös: Kitiseekö parkettilattia? Asiantuntija muistuttaa lattiamokista: "En ole urallani juuri koskaan törmännyt asuntoon, jossa..."
Katso myös: Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!
0:40Siisti asunto houkuttaa ostajaa. Näin siivoat myytävän kohteen oikein!
Lähteet: Kiinteistölakimies Group Oy, Huoneistokeskus, If