Varo sudenkuoppia mökkikaupoissa – huomioi ainakin nämä asiat

9:11imgKatso videolta Kiinteistölakimies Groupin osakkaan Noora Salokankaan vinkit turvallisiin mökkikauppoihin.
Julkaistu 05.06.2023 06:02
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Joanna Kuvaja

toimitus@teknavi.fi

@joannakuvaja

Mökkikaupoissa hyvä neuvo on selvittää asioita ennen kauppojen tekemistä, jotta myöhemmiltä ongelmatilanteilta vältytään. 

MTV:n juontaja Joanna Kuvaja haastatteli Huomenta Suomessa Kiinteistölakimies Groupin osakas Noora Salokangasta mökkikauppojen tekemisestä.

Salokangas kertoo, että tyypillisimpiä ongelmatilanteita ovat erilaiset hajuhaitat.

– Jos mökin ostaja tuntee erikoista tunkkaista hajua, kuten maakellarin tai mummonmökin hajua, niin on tärkeää lähteä selvittämään mistä haju johtuu. Syynä voi olla sisäilmaongelma, ilmanvaihtoon liittyvä ongelma tai vaikkapa rakenteessa oleva kosteusvaurio, Salokangas kertoo.

Salokankaan mukaan osa ostajista on valveutuneita ja tietävät jo etukäteen, mistä asioista kannattaa ottaa selvää. Toiset taas tekevät ostopäätöksen enemmän tunteella. 

Myös myyjiä on moneen lähtöön. Salokankaan mukaan tietämykseen vaikuttaa paljon se, onko välittäjä mukana mökkikaupoissa, sillä välittäjällä on velvollisuus ja vastuu kumpaakin osapuolta kohtaan.

– Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota näkyviin vaurioihin. Tällaisia ovat esimerkiksi kosteusvauriojäljet ja sokkelin halkeamat. Hyvä kysymys on, olisiko ostajan pitänyt huomioida näitä ennen kauppojen solmimista. Ostajalla on lakiin perustuva selonottovelvollisuus.

Joskus voi myös olla, että vaurio tulee näkyviin vasta kaupanteon jälkeen. Tällöin pitää selvittää, onko vaurioperuste tai juurisyy ollut olemassa kaupanteon hetkellä. 

– Jos vaurio ilmenee kaupanteon jälkeen, niin ostajalla on kiinteistökaupoissa oikeus purkaa kaupat viisi vuotta hallintaoikeuden luovutuksesta. Mökkikaupat luetaan hyvin usein kiinteistökaupoiksi.

Välittäjä tai lakimies apuna kaupoissa

Kaupoissa kannattaa tietää myös rakennusoikeudesta. 

– Rakennusoikeus selviää kaavasta tai rakennusvalvonnasta. Välittäjän yksi tehtävistä on selvittää tämä asia, Salokangas muistuttaa. 

Lakimies voi antaa konsultointia tai tukea, kun tehdään mokkikauppaa ilman välittäjää. 

– Kaupanteon jälkeen on voinut ilmetä jokin ongelma ja ostaja haluaa selvittää myyjän vastuun. Mikäli päädytään tekemään reklamaatiota myyjälle, niin mennään auttamaan siinä prosessissa. Voi olla myös konsultointia liittyen mökkikauppaan ja näyttöihin, Salokangas kertoo. 

Lue lisää: Jaakko Loikkanen pureutui kiinteistönvälityksen ytimeen – paljastaa hyvän välittäjän ominaisuudet: "Kunhan tekee duunin..."

Tuoreimmat aiheesta

Kiinteistökauppa