Vuosia väännetty sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus nytkähti eilen vihdoin eteenpäin, ja sote puhutti luonnollisesti myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki sähköistyi tästä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tviitistä.
Pitkä vääntö, josta Sipilän kiitokset olivatkin paikallaan. Yksityisten yritysten rooli sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana kasvaa vuoden 2019 alusta. Vasemmistopuolueet olivat odotetusti nyreissään. Puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan hienon joululahjan saivat terveysyritykset Mehiläinen ja Attendo, ei Suomen kansa.
Vihreiden Ville Niinistö löysi päätöksestä sekä plussia että miinuksia.
Päätöksen pitäisi kannustaa myös julkisen terveydenhuollon puolta toimimaan tehokkaammin.
Ilman sopua valinnanvapaudesta koko uudistus olisi ollut vaakalaudalla, koska eri palaset nivottiin tiiviisti yhteen vuosi sitten hallituskriisin yhteydessä.
2:11
Suomalaiset saavat vastaisuudessa valita vapaasti sen, hakeutuvatko yksityiselle, julkiselle vai kolmannen sektorin ylläpitämälle terveysasemalle eli sote-uudistuksen termein sote-keskukseen.
– Henkilö valitsee sen palvelutarjoajan, jonka oven avaa, vuodeksi, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi eilen illalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Kritiikkiä piisasi, mutta myös ylistystä.
"Maakunta varmistaa palvelut"
Perusterveydenhuollon ohella valinnanvapaus ulotetaan osin myös erikoissairaanhoitoon. Maakunta saa valtaa päättää, miten laajasti valinnanvapautta toteutetaan vaativammassa hoidossa.
Ihmisille tarjotaan kahdenlaisia seteleitä: maksuseteleitä ja asiakasseteleitä. Sote-keskus antaa maksusetelin tiettyyn palveluun, jota se ei pysty tarjoamaan. Asiakasseteli tulee puolestaan käyttöön erikoissairaanhoidossa, ja sen päälle on mahdollista maksaa itse lisärahaa.
Konkretian tviittimuotoon puristi kenties parhaiten soten valmisteluryhmän puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.
Kokoomuksen sote-neuvottelijan Paula Risikon mukaan sosiaali- ja terveysmarkkinoista kaksi kolmasosaa on tulevaisuudessa mukana valinnanvapaudessa.
Uudistuksen tullessa voimaan vuonna 2019 osuus on kuitenkin vielä tätä pienempi. Asiakassetelin pitää hänen mukaansa olla käytössä vähintään 15 prosentissa palveluista.
Risikon mukaan ihminen voittaa uudessa sotessa.
Neljäs tapa toteuttaa valinnanvapautta on henkilökohtainen budjetti, joka on tarkoitettu paljon palveluita käyttäville, esimerkiksi vanhuksille ja vammaisille.
Asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, miten varmistetaan se, että ihmisten hoitoketjut pysyvät yhtenäisinä. Rehulan mukaan vastuu hoidosta on palveluiden tuottajalla, oli se yksityinen tai julkinen.
– Maakunta on vahva järjestäjä. Se varmistaa, että asuinpaikasta huolimatta palveluita on saatavilla. Maakunta myös varmistaa, että integraatio toteutuu.
Rehula myönsi, että vielä ei ole tarkkaan laskettu sitä, mikä vaikutus sosiaali- ja terveysmenoihin nyt linjatulla valinnanvapauden laajuudella on.
– Meillä ei ole eurolleen tarkkoja laskelmia, mutta toki siinä vaiheessa kun esitys eduskunnalle annetaan meillä pitää olla arviot, mitä tämä kaikki tarkoittaa. Voi ennakoida, että perustason palveluiden osalta menot lisääntyvät, mutta ei ole pelkästään uskon varassa, että säästetään erityistason palveluissa, koska tarve erityistasolle tulee vähenemään.
"Puhelimeen vastataan nopeammin"
Sote-ministerit painottivat, ettei yrityksille anneta uudistuksessa kermankuorijan roolia, vaan niille asetetaan myös velvollisuuksia. Mikä tahansa yritys ei voi perustaa sote-keskusta ja tarjota palveluita, vaan sen pitää täyttää tietyt myöhemmin tarkentuvat kriteerit. Vastuu toimijoiden valikoimisesta on maakunnalla.
Palveluiden tuottaja saa maakunnalta korvauksen varsinkin kapitaation eli hoidettavien ihmisten määrän perusteella. Maakunta voi maksaa osan korvauksesta myös hoitotulosten perusteella. Kukin toimija joutuisi vastaamaan mahdollisista hoitovirheistä.
Rehula, Risikko ja sekä sosiaali-ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) vakuuttelivat, ettei monimutkaiselta vaikuttava malli lopulta ole niin monimutkainen.
– Jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä. Toinen asia on, että lääkäriin pääsee, kun sen tarve on. Tästä sotessa on kysymys, Rehula sanoi.
Mitä YTHS amk-opiskelijoille maksaa?
Yliopisto-opiskelijoiden terveyspalveluiden (YTHS) ulottaminen ammattikorkeakouluopiskelijoille sai kiitosta, muttei täysin varauksetta. Ministeri Sanni Grahn-Laasosta haastettiin jo päätöksen yksityiskohdista.
Hallitus sai puristettua lait kasaan vasta iltamyöhällä, eduskunnan siirryttyä vähän aiemmin joulun viettoon, mikä suututti tuoreeltaan oppositiopuolueita.
Kiire joulunviettoon tulee myös poliitiikan toimituksilla, mistä MTV:n Jussi Kärki muistuttelikin.
Tärkeintä kaiketi kuitenkin on, että sote on nyt valmis eikä levällään kuin Jokisen eväät.