MTV Uutiset kysyi projektijohtaja Tuomas Pöystiltä, mitä nyt nähty sote-sopu tarkoittaa tavallisen suomalaisen kannalta.
Hallitus pääsi istumalihaksia, kärsivällisyyttä ja takuulla pikimustaa kahvia vaatineiden neuvotteluiden jälkeen sopuun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta eli tuttavallisemmin sotesta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb tviittasivat lauantaiyönä sovun syntymisestä. Riitaisia neuvotteluita saattaa kuitenkin olla vielä edessä, sillä soten yksityiskohdat ovat yhä täysin levällään.
Sote-uudistuksen projektijohtaja ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, milloin sote-uudistus alkaa näkyä ihmisten arjessa?
"Vuoden 2019 alussa, uudet lait tulevat silloin voimaan."
Tavallinen suomalainen tuntee itsensä sairaaksi ja haluaa hoitoa. Mikä on hänen kannaltaan konkreettisesti eri tavalla vuonna 2019 kuin nyt?
”Kolme asiaa. Ensimmäinen on se, että oman kunnan sijasta tulee uusi toimija: itsehallintoalue. Se vastaa palveluiden järjestämisestä eli itsehallintoalueeseen otetaan yhteyttä jos palveluita tarvitaan. Sitten myös äänestetään itsehallintoalueen vaaleissa. Toinen asia on se, että voi valita nykyistä laajemmin tarvitsemansa palvelun tuottajan joko julkisten toimijoiden, yksityisten tai järjestöjen väliltä. Kolmas merkitys on se, että palveluiden pitäisi olla entistä asiakaslähtöisempiä. Vähemmän luukulta toiselle juoksemista ja selkeämmin yhdeltä luukulta kaikki tarvitut palvelut. Oli kyse sitten erikoislääkäristä, perusterveydenhuollosta, sosiaalipalveluista tai kuntoutuksesta.”
Mutta voihan ihminen jo nyt valita julkisten ja yksityisten terveyspalveluiden väliltä.
"Lisää yksityisiä yrittäjiä pitäisi tulla täydentämään julkisia toimijoita."
Vaikuttaako uudistus julkisen ja yksityisen terveydenhuollon väliseen hintaeroon?
"Tarkoitus on se, että tavallisella käyttäjällä on aito mahdollisuus valita eli hintaero ei ohjaisi valintaa. En mene yksityiskohtiin, tiedotamme lisää maanantaina."
Kerrotko tarkemmin, mitä itsehallintoalueen vaaleilla tarkoitetaan?
”Tulee uusi vaali, samanlaiset kuin kuntavaalit. Valitaan valtuutetut itsehallintoalueelle. Todennäköisesti heidät valitaan kuntavaalien yhteydessä. On kaksi lippua, toisella valitaan kunnanvaltuutettu ja toisella itsehallintoalueen valtuutettu.”
Voivatko ihmisten välimatkat hoitoon pääsyyn kasvaa?
"Tarkoitus on turvata palveluiden saatavuus ympäri maata. Eli ei lähtökohtaisesti, mutta riippuu vähän siitä, minkä tyyppisestä palvelusta on kysymys. Lähipalvelut turvataan, mutta kiirettömiä vaativampia operaatioita kannattaa tehdä keskitetymmin. Niihin matkat voivat kasvaa."
Mitä kokoomuksen janoamalla valinnanvapauslainsäädännöllä tarkoitetaan?"
"Se tarkoittaa lainsäädäntöä, jossa voidaan nykyistä laajemmin valita palveluiden tuottajien välillä niin perusterveydenhuollossa kuin sosiaalitoimessa sekä erikoistason palveluissa."
Vielä kerran: Mikä on tärkein syy sote-uudistuksen tekemiseen?
Raha on tärkein syy. Tarkoitus on estää kustannusten kasvua kolmen miljardin euron edestä. Lisäksi on tarkoitus varmistaa, että palvelut on jatkossakin saatavissa laadukkaina. Tässä on Suomessa ongelmia.”
Kuinka paljon tulevalla mallilla säästetään rahaa vuodessa?
"Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollot menot kasvavat yli kaksi prosenttia vuodessa. Tässä pitäisi päästä yhteen prosenttiin vuodessa. Menopohja on 16 miljardia eli sadasosa siitä (säästettävä summa) on huomattava."
Mitkä tärkeimmät yksityiskohdat uudistuksessa ovat vielä auki?
”Nyt on päätetty yleiset periaatteet ja tavoitteet. Tässä on nyt kuusi tai seitsemän uutta lakia säädettävänä. Edessä on hyvin laaja lainvalmistelu.”
Seurasitteko kauhulla, kun uuvuttava vääntö sote-uudistuksesta meinasi kaataa koko hallituksen?
”En ole fiiliksiä kerännyt ajattelemaan, kun on keskittynyt tekemään työtä. Sikäli on hyvä olo, että saatiin ratkaisu. Uudistusta on yritetty ja keskusteltu kahden vaalikauden ajan, kohta kymmenen vuotta erilaista valmistelua. On huojentunut olo, että saatiin päätöksiä aikaiseksi. Uudistuksella alkaa olla todella kiire. "