Joululahjaa ostamassa? Tukes neuvoo, miten erotat turvalliset lelut vaarallisista

1:30img
Testasimme supersuositun Hatchibabies-lelun!
Julkaistu 15.12.2018 06:31

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tukes listasi vinkit, joilla jokainen osaa ostaa turvallisia leluja pukinkonttiin.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukes listasi vinkit, joilla jokainen osaa ostaa turvallisia leluja pukinkonttiin.

– Lapsella on oikeus turvalliseen leikkiin ja aikuisten tehtävänä on huolehtia siitä, etteivät lapset altistu leikkiessään vaaroille, kertoo Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto.

– Lelujen turvallisuudelle on annettu monia vaatimuksia, joiden noudattamisesta ovat vastuussa lelun valmistaja, maahantuoja ja jakelija.  Vanhemman vastuulla on valvoa pikkulasten leikkejä ja antaa käyttöön vain turvallisia leluja.

Huomioi ostohetkellä nämä asiat!

  • Alle 3-vuotiaalle tarkoitetussa lelussa ei saa olla eikä siitä saa irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua.
  • Pienten lasten lelujen on oltava erityisen lujia, ja niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.
  • Tarkista, ettei alle 3-vuotiaalle tarkoitetusta tuotteesta irtoa helposti tarroja tai muita osia. Tarkista pehmolelujen silmät, nuppipalapelin nupit, vauvakirjojen osat...
  • Tunnista varoituksen ja suosituksen ero. Ikärajoituksen ("kielletty alle 3-vuotiailta") lisäksi tuotteissa voi olla suositusikämerkintä, esimerkiksi 5+.  Ikärajoitus perustuu tuotteen turvalliseen käyttöön, ikäsuositus taas perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisellä lelulla.
  • Roolivaatteissa ei saa olla pään alueella pitkiä kiristysnyörejä, joihin lapsi voi kuristua.
  • Paristokotelo ei saa olla helposti avattavissa. Esimerkiksi alle 3-vuotiaan leluissa paristokotelon tulee olla kiinnitetty ruuvein. Paristot voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai nieltynä sisäelinvaurioita.COLOURBOX11112375
  • Lelusta lähtevä kova ääni voi vahingoittaa lapsen kuuloa. Testaa ääni, jos mahdollista. Valitse kahdesta äänilelusta malli, jossa ääni on hiljaisempi.
  • Älä osta hajusteherkkään perheeseen hajustettuja leluja. Leluissa saa käyttää tiettyjä hajusteita, mutta ne saattavat silti aiheuttaa hajusteherkälle oireita.
  • Tarkista, että lelusta löytyy seuraavat merkinnät: CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite, tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi sekä pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet.

Entä, jos merkinnät puuttuvat?

Merkintöjen ja tuotetietojen puuttuminen voi kertoa, ettei lelun valmistaja tai maahantuoja ole selvillä lelujen turvallisuusvaatimuksista.

Lelun ostajan on myös hyvä tietää, että Euroopan ulkopuolelta ostetut lelut eivät välttämättä vastaa eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia.

Tukes poisti tänä vuonna markkinoilta 24 lelua, joista 21 määrättiin kerättäväksi pois myös kuluttajilta. Lisäksi myyntikielto annettiin kolmelle lelulle.  

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Tuoreimmat aiheesta

Joululahjat