Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti itsepalvelukirppareilla myytävien uusien lelujen turvallisuutta. Selvisi, että myynnissä oli jopa vaarallisia leluja.
Samalla kun itsepalvelukirpputorien suosio on kasvanut Suomessa, on Tukesin mukaan yleistynyt ilmiö, jossa kirppareista on tullut uusia leluja myyviä lelukauppoja. Leluostoksilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston havaintojen mukaan joissain paikoissa on myynnissä vaarallisiakin leluja.
Tukes kertoo tiedotteessaan toteuttaneensa vuoden 2022 aikana valvontaprojektin, jossa tarkasteltiin kirpputoreilla myytäviä uusia leluja. Asiantuntijat kiersivät yhteensä yli 25 kirpputoria ympäri Suomen. Näytteiksi hankittiin uusia, vielä pakkauksissa olevia leluja sellaisilta myyntipaikoilta, joissa selkeästi oli myynnissä lähtökohtaisesti vain uutta tavaraa.
Lue myös: Markkinointiväittämät Tukesin syynissä: Hajustettua kosmetiikkaa markkinoitu hajusteettomana – "Ei ole hyväksyttävää"
Kävikin ilmi, että joillain yrityksillä tai henkilöillä on tapana myydä uusia leluja useilla kirpputoreilla joko alueellisesti tai maanlaajuisesti.
– Näissä oli selvästi kyse elinkeinotoiminnasta eli oli hankittu tuotteita tarkoituksena myydä niitä eteenpäin, ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo tiedotteessa.
Tukes ei siis puuttunut yksityishenkilöiden myyntipisteiden myynnissä oleviin yksittäisiin leluihin.
Lelujen merkinnöissä puutteita
Tukes valitsi hankituista näytteistä seitsemän lelua tarkempiin tutkimuksiin. Eniten puutteita löytyi merkinnoistä. Tukesin pyynnöstäkään myyjät eivät toimittaneet yhdestäkään tutkitusta lelusta lainsäädännön edellyttämä asiakirjoja.
Kuusi lelua päätyi laboratorioon testattavaksi. Niistä vain yksi selvisi puhtain paperein.
Esimerkiksi näissä pehmoleluissa havaittiin tukehtumisvaara.Tukes
Esimerkiksi nämä imukuppipyssyt vedettiin myynnistä valvontaprojektin tuloksena. Lelupyssyistä irtosi pieniä osia. Myös nämä pehmolelut havaittiin vaarallisiksi. Myös niistä irtosi pieniä, tukehtumisvaaran aiheuttavia osia.
Lue myös: Lelu voi tuottaa lapselle jopa hengenvaaran - viranomainen antaa vinkit turvallisen lahjan hankintaan
Voiko kirpputorilta ostaa leluja? Ota nämä asiat huomioon
Tukes huomauttaa, että lelujen turvallisuutta on vaikea itse arvioida ilman laboratoriotestejä. On kuitenkin yksi keino, jonka avulla kuluttajat voivat arvioida ostopäätöstään: tarkasta lelun tai sen pakkauksen merkinnät.
– Jos valmistaja tai myyjä ei ole huolehtinut merkintöjen oikeellisuudesta, voi pohtia, onko lelussakin jotain vikaa, Merenkivi sanoo.
Nämä lelupyssyt osoittautuivat myös vaarallisiksi.Tukes
Varmista, että lelusta löytyvät ainakin seuraavat tiedot:
- valmistajan ja maahantuojan tiedot, mikäli valmistaja on EU:n ulkopuolella, esim. Kaukoidässä
- tuotteen yksilöllinen tunnistetieto (esim. sarjanumero)
- CE-merkintä.
Lelusta tulisi löytyä myös varoitusmerkinnät, esimerkiksi ikärajoitus, sekä käyttö- ja hoito-ohjeet, esimerkiksi pehmolelun pesuohje. Lisäksi Suomessa myytävistä leluista tulisi nämä tiedot löytyä niin suomeksi kuin ruotsiksikin.
Lue myös: Poista tämä led-valaisin heti käytöstä
Lue myös: Lapsi voi kuristua: Tukes varoittaa Hobby Hallin myymästä tuotteesta – lopeta käyttö heti!
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Kemikaalivaaroja ja tukehtumisriski – tällaisia ovat Tullin ja Tukesin narauttamat vaaralliset tuotteet
3:29Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan.
Lähde: Tukes