Joulu kerää jälleen perheet juhlapöytään nauttimaan herkuista ja yhdessäolosta. Kauniin kattauksen kruunaavat jouluiset, herkkujen äärellä varsin tarpeelliset servietit. Lisäilmettä joulupöytään saa itse tehdyillä tai ostetuilla lautasliinarenkailla.
Eurooppalainen pöytäkulttuuri tuntee lautasliinan jo 1600-luvulta. Ensimmäisillä lautasliinoilla suojattiin suuria röyhelö- ja pitsikauluksia, joten liinat olivat valtavan kokoisia. Servietin nykytehtävästä, suun pyyhkimisestä, huolehti tuohon aikaan leipä.
Jo Ranskan barokkikaudella lautasliina taiteltiin vaativille laskoksille, ja siitä tuli osa juhlapöydän seremoniallista kattamista. Herrat saivat tyytyä yksinkertaisimpiin taitoksiin, kun daamien servietit saivat monimutkaisemmat viikkaukset. Nykyään servietit ovat useimmiten paperisia, mutta moni kelpuuttaa yhä juhlapöytään ainoastaan pellavaiset tai kankaiset liinat.
Paperiservietit ovat helppo ja kattauksen muunneltavuutta tukeva valinta. Kertakäyttöisillä liinoilla saa vaivatta vaihtelua eri joulunpyhien ruokapöytiin. Paperilautasliinoja löytyy kolmessa standardikoossa, 40- ja 33-senttisinä ruokaliinoina sekä 24-senttisenä kahviliinana. Joistakin kahviliinoista on saatavilla kahta vahvuutta: silkkimäisen ohutta koristeliinaa ja tavallisen ruokaliinan paksuista.
Klassiset kangas- ja pellavaliinat tuovat kattaukseen arvokkuutta ja juhlavuutta. Usein lautasliina on samaa kangasta kuin pöytäliina. Sataprosenttisesta puuvillasta valmistettuja 50 x 50 -liinoja myy irrallisina ainakin Finlayson.
Suomen johtaviin paperiserviettivalmistajiin puolestaan kuuluvat Duni ja Marimekko. Jouluisia liinoja löytyy myös esimerkiksi Aarikalta, Sia Finlandilta ja Tiimarilta.
Perinteinen joulu on aina suomalaisten mieleen. Lautasliinoissa toistuvat tontut, joulukuusi ja perinteisen joulun värit valkoinen, punainen ja vihreä, Anu Musakka Dunilta kertoo.
Perinteisen joulumalliston lisäksi Dunilta löytyy täksi jouluksi uusiutuneita tähtiserviettejä. Erityisen juhlavia ovat Musakan mukaan kertakäyttöiset Dunilin-liinat, jotka ovat paksumpaa, kankaanoloista materiaalia. Yksiväristen liinojen väreinä hehkuvat tummanvihreä, joulunpunainen, tummansininen ja kermanvärinen.
Dunilin sopii myös kooltaan, 40 x 40 cm, erinomaisesti joulupöytään. Sillä peittää hyvin sylin. Modernista tyylistä pitäville soveltuu Shalimar-servietti, jota valmistetaan sini-, viininpuna- ja tummanpunapohjaisena. Tyylikäs Shalimar tuli markkinoille viime jouluna ja sitä koristavat kullanväriset tähdet ja kuusi, Musakka kertoo
Marimekon uusiin joululautasliinoihin kuuluvat kahden eri punaisen yhdistelmä Unikko-kuosista, punakultainen tai sinikultainen Rosmariini, eri punaisia hehkuva Ralli sekä punakultainen, sinikultainen tai vihreäkultainen Habanera. Uutuusservieteistä kaikkia saa koossa 30 x 30 cm, ja punapunaista Unikkoa myös 40 x 40 -koossa.
Servietillä on pöydässä kaksi tehtävää. Liina suojaa ruokailijan vaatteita, ja sillä taputellaan suu puhtaaksi ennen juomista, jottei lasiin jäisi jälkiä. Miten lautasliinaa sitten käsitellään? Liina katetaan lautaselle, sen vasemmalle puolelle tai leipälautaselle. Aterian alussa liina avataan ja siinä mahdollisesti ovat koristeet tai rengas siirretään lautasen viereen.
Pienikokoinen liina levitetään polville kokonaisena, suuri liina pidetään sylissä kaksinkertaisena. Servietin sitominen kaulaan tai tunkeminen kaulukseen ei ole nykyaikana hyvän tavan mukaista, jouluna kun harvemmin nautitaan spagettia. Lapsille lautasliinan voi toki sitoa ruokalappumaisesti kaulaan.
Liina asetetaan lautasen vasemmalle puolelle kokoon taiteltuna vasta, kun ruokailu on kokonaan päättynyt. Pellavaista tai kankaista liinaa ei kuitenkaan tarvitse taitella kokoon mankelilaskosten mukaisesti, sehän päätyy kuitenkin pesuun. Edes paperista serviettiä ei kuitenkaan ole soveliasta puristaa palloksi ja heittää ruuantähteiden sekaan lautaselle. Lautasliinaan ei tietenkään sovi niistää.
Lautasliinarenkaalla saa kattaukseen helposti jouluisuutta. Jouluisia renkaita löytyy muun muassa Aarikalta, jonka joulukuusen muotoinen rengas soveltuu erinomaisesti joulupöytään. Klassinen hopeinen tai metallinen rengas palvelee muissakin juhlissa.
Liinan pidikkeen voi loihtia helposti myös itse. Renkaan askartelussa vain mielikuvitus on rajana. Jos aika tai askartelutaidot eivät anna myöden, liinan ympärille voi kietaista vaikkapa niintä, piipunrassin, kulkusilla somistetun silkkinauhan, tai vaikkapa silkkikukan.
Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Duni ja Marimekko