Taivas voi tarjota joululahjaksi upean väriloiston, sillä jouluviikolla taivaalla todennäköisesti loimuaa niin sanotut aktiiviset revontulet, arvioivat Oulun yliopiston lähi-avaruuden tutkijat.
Revontulien parempi näkyvyys johtuu avaruusfysiikan professori Kalevi Mursulan mukaan siitä, että Aurinko on siirtymässä vähitellen aktiivisesta kaudesta rauhallisempaan vaiheeseen, joka tarkoittaa merkittävien massapurkausten vähenemistä.
Auringon koronassa eli kaasukehän uloimmassa osassa on kuitenkin aukkoja, joiden yhteydessä esiintyy aurinkotuulivirtauksia. Kun nopeiden aurinkotuulivirtausten hiukkaset törmäävät Maan magnetosfääriin, on odotettavissa erityisen näyttäviä revontulia.
Joulukuun aikana voimakkaita revontulia pääsee ihastelemaan jouluviikolla.
– Aktiiviset revontulet ovat leimuavia, kirkkaita ja nopeasti liikkuvia säteitä ja poimuilevia kaaria, joita näkee parhaiten kello 21-01 aikoihin. Jos vain jaksaa valvoa, niiden jälkeen syttyvät aamuyöllä niin sanotut sykkivät revontulet, jotka ovat kuin diskovaloja taivaalla, nopeasti syttyviä laikkuja tai yli taivaanrannan pyyhkiviä kaaria, Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, dosentti Esa Turunen kertoo tiedotteessa.
Turusen mukaan jatkuvan aurinkotuulen vuoksi himmeämpiä revontulia voi nähdä jatkuvasti, mutta varmimmin Kilpisjärvellä. Etelä-Suomessa revontulien näkyminen on satunnaista, ja riippuu aurinkotuulen ja magneettikentän suunnasta.
Joulun aikaan voi ihastella myös taivaalla tuikkivaa Siriusta ja Venus-planeettaa. Asiantuntijoiden mukaan Venus on helppo havaita matalalla etelätaivaalla, kirkas Sirius puolestaan loistaa puolen yön aikaan melko alhaalla etelässä, Orionin tähtikuviosta itään.
Revontulia voi ihastella reaaliaikaisesti Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion All-Sky -revontulikameralla, joka päivittyy kahden minuutin välein. Tähtitaivaan ihmeitä voi puolestaan tarkastella Ursan tähtikartan avulla.