Katse taivaalle – Perseidien meteoriparvi saapuu

Öinen tähtitaivas AOP
Parasta aikaa tähdenlentojen havainnoinnille ovat loppuviikon yöt keskiviikosta alkaen./All Over Press
Julkaistu 08.08.2022 07:56

MTV UUTISET – STT

Perseidien meteoriparvi pyyhkii halki taivaan alkavalla viikolla, joten tähdenlentoja voi jälleen havainnoida runsain määrin. Otollisinta aikaa tähdenlentojen havainnointiin ovat loppuviikon yöt keskiviikosta alkaen, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessa.

Erityisen hedelmällistä bongailuaikaa on lauantain aamuyö, jolloin on meteoriparven aktiivisin vaihe. Perjantaina täysikuu voi Ursan mukaan haitata havainnointia, mutta silloinkin kirkkaimmat tähdenlennot todennäköisesti näkyvät.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja vähäpilvisempi taivas on. Pohjoisen Suomen öiden valoisuudesta johtuen tähdenlentoja näkyy käytännössä kuitenkin vain Oulun eteläpuolella.

Havainnointiin ei tarvita erityisiä apuvälineitä, mutta jos tähdenlentoja katselee selällään, makuualusta voi Uran mukaan olla hyvä hankinta.

Tähdenlentoparvet ovat jokavuotinen ilmiö

Vaikka aktiivisin vaihe ajoittuukin elokuulle, parveen kuuluvia tähdenlentoja on Ursan mukaan voinut havaita jo heinäkuusta lähtien. Perseidien tähdenlentoja on myös mahdollista nähdä harvakseltaan vielä muutaman viikon ajan aktiivisimman vaiheen päätyttyä.

Perseidien meteoriparven tähdenlennot ovat jokavuotinen ilmiö, joka toistuu aina suunnilleen samoihin aikoihin.

Ursa kertoo, että vastaavat säännölliset meteoriparvet johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Jos maapallon rata sattuu kulkemaan tällaisen pölyvanan läheltä, osa tästä materiaalista päätyy vuorovaikutukseen Maan kanssa. Maapallon ilmakehässä kuumeneva ja hehkua komeettapöly aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Satunnaisia tähdenlentoja, jotka eivät kuulu mihinkään parveen, voi nähdä minä tahansa yönä. Meteoriparvi aiheuttaa tähdenlentoja samoihin aikoihin joka vuosi.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus