Jouni Palosaari todettiin syyttömäksi Kittilän hissihaarassa – vuoti tietoja, muttei aiheuttanut yhtiölleen vahinkoa

AOP Levi Kittilä hiihtohissi
Levi Ski ResortAll Over Press
Julkaistu 15.06.2018 17:07

MTV UUTISET – STT

Levi Ski Resortin toimitusjohtajan Jouni Palosaaren syyte luottamusaseman väärinkäytöstä kaatui perjantaina Lapin käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen kertoi päättävänsä alkuviikosta, valittaako tuomiosta. Palosaari puolestaan toivoi, että oikeusjupakka olisi nyt hänen osaltaan tässä.

– Olen helpottunut, että tämä 4,5 vuoden löysässä hirressä olo päättyi. Tuntuu kohtuuttomalta, että ihmistä pidetään näin kauan syytettynä asiassa, jossa puhutaan mahdollisesta sakkorangaistuksesta, Palosaari sanoi STT:lle.

Palosaarta syytettiin itävaltalaisen hissiyhtiön suosimisesta italialaisen kilpailijan kustannuksella vuonna 2013. Syyttäjän mukaan tämä olisi aiheuttanut Levi Ski Resortille konkreettisen vaaran jopa satojentuhansien eurojen menetyksestä.

Käräjäoikeuden mukaan Palosaari luovutti italialaisen hissiyhtiön luottamuksellisia tarjoustietoja itävaltalaisyhtiölle. Tietojen vuotaminen oli oikeuden mukaan epäasiallista, mutta sitä ei voi pitää luottamusaseman väärinkäyttönä. Jos vuotaminen alensi tarjoushintoja, kyse ei ollut Levi Ski Resortin vahingosta.

"Ei vaikuta muuhun kokonaisuuteen"

Hissijupakka on osa Kittilä-vyyhteä, jonka muita haaroja puidaan käräjäoikeudessa syksyllä. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki aikanaan Palosaaresta tutkintapyynnön, minkä jälkeen Mäkelä irtisanottiin.

Mäkelän irtisanomiseen liittyvässä haarassa kolmisenkymmentä entistä ja nykyistä kuntapäättäjää on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syyttäjän mukaan hissijupakan tuomio ei vaikuta muuhun kokonaisuuteen.

– Tämä on aivan erillinen asia, olkoonkin, että tästä tapahtumien vyöry lähti liikkeelle, Anttonen sanoo.

Myös Palosaari korostaa asioiden erillisyyttä. Hän katsoo, että julkisuudessa yhtiön hissikaupat on ikävästi sotkettu kunnanjohtajan luottamuspulaan.

Luottamusaseman väärinkäyttö on asianomistajarikos, jossa syytettä ei yleensä nosteta ilman asianomistajan vaatimusta. Syyttäjän mukaan erittäin tärkeä yleinen etu kuitenkin vaati tässä tapauksessa syytteen nostoa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa