Suosiko Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari itävaltalaista tuolihissin tarjoajaa aiheuttaen yhtiölleen konkreettisen vaaran jopa satojentuhansien eurojen menetyksestä? Tätä pohditaan Kittilä-jupakan niin sanotussa hissihaarassa, jossa syyttäjä vaatii Palosaarelle tuntuvia sakkoja luottamusaseman väärinkäytöstä. Palosaari on kiistänyt rikoksen.
Hissihaaran valmisteluistunto pidettiin Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä tiistaina. Kolmipäiväistä pääkäsittelyä on alustavasti suunniteltu toukokuun loppupuolelle.
Tiistaina julki tulleessa haastehakemuksessa syyttäjä listaa tekoja, jotka hänen mukaansa kertovat itävaltalaisen hissiyhtiön suosimisesta italialaisen kilpailijan kustannuksella.
Syyttäjän mukaan Palosaari muun muassa toimitti itävaltalaisyhtiölle kilpailijan tarjousasiakirjan ja kävi sitä yksityiskohtaisesti läpi tapaamisessa Levillä lokakuussa 2013. Lisäksi hän olisi itävaltalaisyhtiöltä saadun tarjouksen jälkeen ohjannut sitä alaspäin vihjaamalla "5 on 5 ja 4 on 4".
Haastehakemuksen mukaan itävaltalaisyhtiö tarjosi tuolihissiä ensin reilulla viidellä miljoonalla eurolla, mutta vuodettujen tietojen ja niin sanotun käsiohjauksen jälkeen se antoi niukasti alle viiden miljoonan euron tarjouksen.
Palosaaren epäillään myös muun muassa salanneen hissiyhtiön hallituksen kokouksessa tiedon, että italialainen hissiyhtiö antaisi hinnastaan vielä kymmenen prosentin alennuksen.
Alkusysäys Kittilä-vyyhdelle
Kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuonna 2013 Lapin poliisille tutkintapyynnön Palosaaresta. Yhtiön hallitus oli aiemmin erottanut toimitusjohtajan hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.
Esitutkintamateriaalista löytyvässä tutkintapyynnössä ja sen täydennyksessä toivotaan Palosaaren toimien tutkimista ja katsotaan, että ilman hissiyhtiön omaa aktiivisuutta uusista hissivälineistä olisi jouduttu maksamaan yhtiön liikevaihtoon suhteutettuna äärettömän suuri ylihinta.
Myöhemmin kunnanhallitus perui Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antoi omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja palautettaisiin tehtäväänsä. Mäkelä irtisanottiin. Vajaat kolmisenkymmentä entistä ja nykyistä kuntapäättäjää on irtisanomiseen liittyen syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.
Luottamusaseman väärinkäyttö on asianomistajarikos, josta syytettä ei yleensä nosteta ilman asianomistajan vaatimusta. Syyttäjä perustelee syytteen nostamista erittäin tärkeällä yleisellä edulla.
– Vaikkakaan asiassa ei esitutkinnan jälkeen ole niin useita rikosepäilyjä kuin esitutkintavaiheessa on ollut, on asia kuitenkin erittäin runsasta yleistä mielenkiintoa herättävä, syyttäjä perustelee.