Julkisen sanan neuvoston (JSN) työ on ollut hyvää ja tehokasta, eikä sen jatkumiselle ole sellaisenaan estettä, kertovat Julkisen sanan neuvoston jäsenet Journalistille.
Lehti lähetti asiasta kyselyn tällä viikolla kaikille neuvoston 13 jäsenelle ja 13 varajäsenelle. Kaikki vastasivat kyselyyn.
Puheenjohtaja Elina Grundströmistä kerrotut negatiiviset asiat vaikuttavat vastaajien mielestä neuvoston julkikuvaan, mutta eivät sen toimintaan. Moni vastaajista korosti, että he voivat kommentoida vain neuvoston työskentelyä, eivät neuvoston toimiston työskentelyä. Suurin osa vastaajista ei koe uutisoinnin vastaavan käsitystään neuvoston työskentelystä.
Suomen Kuvalehti kertoi viime viikolla, että työilmapiiri JSN:n toimistossa huononi, kun Grundström aloitti neuvoston päätoimisena puheenjohtajana, ja että ihmiset ovat kokeneet ahdistusta ja pelänneet Grundströmin alaisuudessa. Asiasta on käyty paljon keskustelua kuluneella viikolla. Suomen Kuvalehti ja Grundström ovat kiistelleet esimerkiksi artikkelin kirjoittamisen taustoista ja artikkelissa esitetyistä väitteistä.
Kipakan keskustelun koetaan kuuluvan asiaan
Vastaajat kuvailivat Grundströmiä esimerkiksi selkeäksi, napakaksi, tarkaksi, asiantuntevaksi ja suorasanaiseksi.
– JSN:n kokouksissa ei ole ilmennyt ongelmia, asiat ovat ammattitaitoisesti ja huolellisesti valmisteltuja, keskustelu on vilkasta, eriävät mielipiteet kuuluvat asiaan ja ilmapiiri on hyvä. Toki eriävän mielipiteensä joutuu perustelemaan kunnolla, mutta sehän kuuluu asiaan, vastasi esimerkiksi neuvoston jäsen, Yle Pirkanmaan päällikkö Sinikka Tuomi Journalistin kyselyyn.
Osa vastaajista kertoo, että neuvoston menettelytavoista, etenkin eriävien mielipiteiden ilmaisemisen tavasta, on käyty kokouksissa kipakkaa keskustelua. Tämä ei kuitenkaan vastaajien mielestä ole vaikuttanut eriävien mielipiteiden ilmaisemiseen, vaan on normaalia.
Journalisti kertoo, että yksi vastaajista on sitä mieltä, että kokousten tunnelma on joskus ahdistava ja vihamielinen. Hän ei osannut arvioida kyselyssä, miten paljon se johtuu puheenjohtajasta, koska hänen mukaansa muutkin ovat välillä "aika vihamielisiä" kommenteissaan.
Varajäsen, toimittaja ja tutkija Riitta Raatikainen totesi Journalistille, että aloitettuaan Grundström ryhtyi korjaamaan neuvoston työskentelyssä näkemiään ongelmia, mikä aiheutti kipuilua sekä henkilöstössä että joissakin neuvoston jäsenissä.