Juha Maliselta hiljentäviä kirjapaljastuksia – "Oli olemassa riski ampuma-aseen salakuljettamisesta alueelle"

Jalkapallovalmentajan työtilanteet muuttuvat huipputasolla monesti hetkessä. Suomessa harva on kokenut kyseisen asian yhtä omakohtaisesti kuin Juha Malinen. Oululaislähtöinen Malinen, 66, on valmentanut pelkästään kotimaan miesten pääsarjassa pitkälti yli 500 ottelua.

Lista Malisen valmentamista seuroista on hengästyttävän pitkä. Menestystäkin on tullut, mutta Suomen mestaruutta ei. Nyt Malinen on ilman valmennuspestiä, vaikka halukkuutta edelleen olisi.

– En ole lopettanut valmentamista, mutta nyt on ollut pikkaisen rauhallisempaa. Kauheasti ei ole kyselyitä ollut, Malinen sanoi tiistaina Helsingissä elämäkertakirjansa julkistustilaisuudessa.

Malisen tuorein pääsarjapesti on viime vuodelta Kotkasta, kun hän tuli kesken kauden KTP:n luotsiksi. Malisen peräsimessä KTP hävisi kaikki seitsemän otteluaan ja putosi liigasta. Malinen poistui kauden viimeisen liigapelin jälkeen kentältä turvamiesten saattelemana.

– Netissä oli kuulemma ollut jotain uhkailua jo ennen peliä, ja stadionin turvallisuuspäällikön mukaan oli olemassa riski ampuma-aseen salakuljettamisesta alueelle. Katsomosta kuului nyt pilkkaavia, jopa aggressiivisia huutoja, hän kertoo kirjassa.

Malinen käsittelee Kotkan tapahtumia Mika Wickströmin ja Markku Saukon kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa "Juha Malinen – valmennuksen pidempi oppimäärä" (Art House).

Puhe vanhasta liitosta loukkaa

Opettajataustainen Malinen on jakanut mielipiteitä läpi uransa – sekä suorapuheisuudellaan että pelifilosofiallaan.

– Nuoremmat futisihmiset kutsuvat Malista "vanhan liiton mieheksi". Malista itseään nimitys loukkaa, kirjan saatesanoissa todetaan.

Vastapainoksi Malisen kohdalla nostetaan usein esille valtavan kokemuksen lisäksi hänen huipulle koulimiensa nuorten pelaajien määrä. Ensimmäisen kerran Malinen valmensi liigassa vuonna 1994. Hän luotsasi TPS:n tuolloin Suomen cupin voittoon.

Maliselta löytyy kokemusta myös muun muassa Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen peräsimestä ja Kazakstanin liigasta.

– Ymmärrän, että nyt minut on tuomittu, kun menetin seitsemän peliä Kotkassa. Ihmisten mielipiteet menevät aika herkästi alaspäin, Malinen sanoi tiistaina STT:lle.

"Huuhkajat etsii identiteettiään"

Malinen ei edelleenkään kiertele sanomisissaan. Mielipiteitä riittää esimerkiksi juniorijalkapallosta, valmentamisesta, maajoukkueen tasosta ja tarpeesta löytää takavuosien Norjan kaltainen "oma juttu".

Kysyttäessä Malinen kommentoi myös Huuhkajia.

– Huuhkajat etsii nyt identiteettiään. Siellä on tapahtunut muutoksia valmennusryhmässä, ja on varmaan yleinen paine pelata aktiivisemmin sekä eri tavalla. Ne vievät aikaa, Malinen sanoo muistuttaen, ettei aikaa maajoukkueessa liiemmin ole.

– Haastavalta näyttää. Nyt "Riveltä" (päävalmentaja Markku Kanerva) vaaditaan uudistumista. Miten hän sen tekee, siihen pystyy vain Rive itse vastaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat