Hurjat kulissivideot ilmestyvät edelleen Marko Tuomaisen silmille – SM-liigavalmentaja paljastaa syyn kohukäytökseensä: "Ei tunnista itseään"

Jukurit muuttui merkittävästi – näin uusi käskijä Marko Tuomainen kommentoi rosteriaan 0:55
Jukurit muuttui merkittävästi – näin uusi käskijä Marko Tuomainen kommentoi rosteriaan

Marko Tuomainen, 52, toimii ensimmäistä kertaa urallaan päävalmentajana SM-liigatasolla. Mikkelin Jukureihin pestattu Tuomainen kertoo MTV Urheilulle kasvaneensa valmentajana ja ihmisenä roimasti taipaleensa alkuajoista, joista historiaan jääneet räväkät videotallenteet pompsahtelevat edelleen tasaisesti esiin. 

Kuopiolaislähtöisen Tuomaisen viime kausi sai upean huipennuksen. Hän luotsasi IPK:n seurahistoriansa ensimmäiseen Mestis-mestaruuteen. Uran ensimmäistä Liiga-päävalmentajapestiään Tuomainen ei ole kummemmin ehtinyt tunnelmoimaan.

– EI tässä ole herkistelty. Kausien välissä oli periaatteessa yksi päivä viime keväänä. Liikkuvaan junaan hyppäsin. Oli hyvä, että sai kesällä hyvissä ajoin jo nuoremman porukan kasaan. Liigassa on tietysti enemmän apukäsiä käytössä ja kuviot vähän suuremmat. Ajanhallintaa ja balanssin löytämistä tämä on, Tuomainen sanoo.

Tuomainen toimii Jukureissa kaksivuotisella sopimuksella. Hän pyrkii jatkamaan Mikkelissä Olli Jokisen luomaa hyvää trendiä, tosin omalla sapluunallaan. 

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Jokinen valmensi Mikkelissä kolme kautta ja vei seuran kahdesti puolivälieriin. Entisen pelikaverin ja ystävän saappaat eivät tunnu Tuomaisesta ainakaan liian isoilta. Kaksikko on keskustellut tasaisesti Tuomaisen Jukurit-pestistä ja seurassa jatkavista pelaajista. Jokinen on jakanut tietojaan "perijälleen".

– En ole kokenut minkäänlaista painetta. Asia voisi olla eri, jos joukkue olisi pysynyt samana. Organisaatio kuitenkin uusiutui niin voimakkaasti, ettei tässä ole historian taakkaa, Tuomainen sanoo. 

Vaihtuvuus on todellakin ollut suurta. Jukurit menetti keskeisistä pelaajistaan muun muassa Linus Nässenin, Oskars Batnan, Ondrej ja Michal Kovarcikin, Patrik Puistolan, Niko Huuhtasen ja Konsta Heleniuksen

Tuomaisen käyttöön seura värväsi reilusti ulkomaalaista työvoimaa. Yhdysvaltalaisia on kolme, norjalaisia, ruotsalaisia ja kanadalaisia jokaista yksi uusi tulokas. Kanadalainen Peter Abbandonato johtaa joukkoa kärkisentterin statuksellaan.

– Joukkueen rakentamisessa sain olla mukana, kun sopimus tehtiin jo hyvissä ajoin. Ollaan saatu pelaajia, joita ollaan haluttu. Moni saa mahdollisuuden kehittää itseään seuraavalle tasolle, Tuomainen kuvailee tuntumaansa pelaajistostaan. 

Tulokasvalmentajan puheissa korostuvat haastajoukkueelle ominaiset elementit. Jukurit haluaa pelata Tuomaisen johdolla nopeasti ja paineistaa ahnaasti. Hän korostaa kamppailupelaamisen merkitystä. Jokiseen verrattuna Tuomainen aikoo tehdä yhden selvän muutoksen Jukurien pelitapaan. 

– Enemmän kiekkokontrollia tullaan näkemään verrattuna siihen, miten joukkue pelasi edellisen valmentajan alaisuudessa, hän sanoo.

Rajut videot pulpahtelevat esiin

Entinen huippuhyökkääjä Tuomainen kiekkoili pelaajaurallaan muun muassa NHL:ssä, Sveitsissä ja SM-liigassa. Leijonissa Tuomainen otti osaa kolmeen MM-turnaukseen. Hänet muistetaan etenkin vuoden 1999 MM-välierän jatkoaikamaalistaan.

Kun hokkarit nousivat naulaan keväällä 2012, Tuomainen hyppäsi penkin taakse. Hän on luonut valmentajauraansa pitkäjänteisesti Mestiksessä ja apuvalmentajana SM-liigassa.

Jo valmennusuransa kolmannella kaudella Tuomainen nousi Mestikseen apumieheksi Heinolan Peliittoihin 2015–2016. Samana vuonna joukkueen arjesta kuvattiin dokumentti, jossa nuori valmentaja esiintyi usein poikkeuksellisen intensiivisissä tunnelmissa. 

Peliitat-dokumentista liikkuu edelleen sosiaalisessa mediassa klippejä, joissa tulisieluinen Tuomainen karjuu penkin takana pää punaisena joukkueelle ja potkii pukukopissa mailarivistöjä päin pelaajia. Palaute kulisseissa on täysin painokelvotonta.

Vajaan kymmenen vuoden takaiset videoklipit pulpahtelevat Tuomaisen eteen tasaisin väliajoin. Aihe saa hänet ensin huvittumaan.

– Iso muutos on tässä itsessä ollut. Varsinkin kun tuossa välillä mediankin kautta vanhoja videoita katselee, niin ei sitä välttämättä tunnista itseään enää, hän sanoo.

Tuomainen vakavoituu ja kuvailee näkevänsä rajussa materiaalissa nuoren valmentajan, joka lähti toteuttamaan tapaa, jolla häntä itseään oli johdettu pelaajana.

– Olin saanut oppia vanhoilta autoritäärisiltä valmentajilta. Ajattelin, että näinkö tässä nyt pitää mennä, niin kuin minua on valmennettu. Maailma ja ihmiset ovat kuitenkin muuttuneet, Tuomainen pohtii.

– Joku niitä aina nostaa esiin ja luulee, että kyseessä on edelleen sama ihminen ja valmentaja, mutta asia ei todellakaan ole niin.

Tunteen palo ja hurja käytös johtivat takavuosina myös rangaistuksiin. Vuonna 2016 Tuomaisen TUTO-valmentajalle esittämät uhkaukset toivat kolmen ottelun pelikiellon. Seuraavana vuonna vaihtoaition ovi lävähti erotuomarin sormille pelikiellon arvoisesti. 

Haastattelu jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Haastattelu: IPK - TUTO Hockey 5:52
Ei Tuomainen edelleenkään tunteettomasti vedä – viime kaudella Mestiksessä nähtiin tämä sanailu Jonne Virtasen kanssa

Tuomainen korostaa etenkin iän tuomaa rauhallisuutta. Hän tiedostaa johtamistavoissa tapahtuneen laajemman murroksen verrattuna omiin pelivuosiinsa. Nyt hän ajattelee, että keskiössä on pelaajan kohtaaminen ihmisenä. 

– En ole mikään monologikoutsi tai autoritäärinen tyyppi. Tykkään vastuuttaa pelaajiakin. Se on modernia johtamista. Varsinkin nuoremmat pelaajat tykkäävät siitä, että heitä kohdataan ja heidät otetaan osaksi koko projektiin.

Valmennusuransa varrella Tuomainen on kerännyt henkistä pääomaa SM-liigassa KalPan ja JYPin apuvalmentajana. Samalla hän on kouluttanut itseään. Povitaskusta löytyvät Jääkiekkoliiton huippvalmentajatutkinto, Suomen Urheiluopiston ammattivalmentajan paperit ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto kehittämisestä ja johtamisesta. 

– Olen päivittänyt osaamistani tälle tasolle ja tähän sarjaan. Totta kai myös ihmisenä on tullut vuosia ja kokemuksia hyvistä ja huonoista asioista. Mihinkään ei ole kiire. Haluan tehdä päivittäisen työni hyvin ja kehittyä valmentajana ja ihmisenä. Sillä mennään jo aika pitkälle, Tuomainen päättää. 

Jääkiekon SM-liigakausi alkaa tiistaina 10. syyskuuta. Mikkelin Jukurit avaa sesongin kotiottelulla HPK:ta vastaan. 

Lue myös:

    Uusimmat