Juha Sipilän kimppuun käytiin – kohdistuuko poliitikkoihin nykyisin aiempaa enemmän väkivaltaa? Näin vastaavat turvallisuusjohtajat

Poliitikkoihin kohdistuvat väkivaltatapaukset ovat Suomessa yhä hyvin harvinaisia, eikä niiden määrä tai riski ole kasvanut, kertovat eduskunnan ja valtioneuvoston turvallisuusjohtajat MTV Uutisille.

Entiseen pääministeriin, kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) käytiin viime torstaina käsiksi eduskunnan lähistöllä.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoi jalankulkijan tunnistaneen kansanedustajan tämän ylittäessä suojatietä. Savolan mukaan kyse oli "pienestä tönäisystä".

Sipilä itse taas kertoi MTV Uutisille, että hänen kimppuunsa käytiin nyrkein ja että häntä "lyötiin ihan kunnolla".

Tapaus on poliisin tutkinnassa. Savola ei kommentoi, mistä johtuu, että hänen ja Sipilän kommentit antavat tilanteesta erilaisen kuvan.

– Minä olen sanonut sanottavani, eikä minulla ole asiaan mitään lisättävää. Helsingin poliisilaitos tutkii asiaa, Savola toteaa.

Ministerien turvallisustaso on kunnossa

Savola ei kerro, onko tilanteesta valvontakamerakuvaa.

– Olemme toimittaneet poliisille kaiken sen materiaalin, jonka poliisi tarvitsee, Savola sanoo.

Juha Sipilä ei ole ollut kevään 2019 jälkeen enää ministeri, joten tapaus ei kuulu valtioneuvoston selvitettäväksi.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen mukaan poliitikkoihin kohdistuvat aggressiot toki herättävät aina pohdintaa turvallisuustilanteesta, mutta Sipilään kohdistuneella hyökkäyksellä ei ole välittömiä seurauksia esimerkiksi nykyisten ministerien turvallisuudesta huolehtimiselle.

– Meillä on turvallisuustaso kunnossa ja toimenpiteet ovat normaalit, Kurvinen kertoo.

Selvitys 2017: Uhkausten määrä on noussut

Useat poliitikot tuomitsivat eilen Sipilään kohdistuneen väkivallanteon jyrkästi.

Myös Sipilä itse vetosi demokratian puolesta ja toivoi, että poliittisessa keskustelussa säilyisi maltti.

– Somen vihapuheesta ei ole hirveän pitkä matka tekoihin, Sipilä sanoi MTV Uutisille.

Vuonna 2017 turvallisuusjohtaja Savola sanoi selvityksessään eduskunnalle, että kansanedustajiin kohdistuneiden uhkausten määrä on ollut tasaisessa nousussa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Uhkauksista itseään tai perhettään kohtaan on ilmoittanut noin joka kymmenes kansanedustaja.

Samassa yhteydessä selvitettiin turvallisuusvalvontalaitteiden asentamista kansanedustajien koteihin, Helsingin-asuntoihin ja lomapaikkoihin. Hanketta ei lopulta toteutettu.

Viimeksi joulukuussa 2020 Helsingin käräjäoikeus antoi 30-vuotiaalle miehelle neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) uhkaamisesta sosiaalisessa mediassa.

"Asioita tulee aika ajoin esille"

Poliitikkoihin kohdistuvat varsinaiset väkivallanteot ovat turvallisuusjohtaja Savolan mukaan onneksi yhä erittäin harvinaisia, eikä niiden määrä ole ollut lisääntymään päin.

– En muista kuin edustaja [Timo] Soinin vaalitorilla tapahtuneen tapauksen, ja joskus kauan aikaa sitten silloisen edustaja [Mauri] Pekkarisen päällekäyminen Lapissa, Savola sanoo.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan pöydällä väkivaltaan tai sen uhkaan liittyviä ministereihin kohdistuvia tapauksia on muutamia vuodessa, jos mukaan lasketaan myös sosiaalisen median tapaukset.

– En näe varsinaisesti riskin kasvua tässä. Asioita tulee aika ajoin esille, ja ne on kyllä pystytty Suomessa viranomaisten puolesta erinomaisesti hoitamaan, Kurvinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat