Analyysi: Uhkailun takia ainakin osa poliitikoista joutuu miettimään omaa turvallisuuttaan – toivottavasti Suomi pysyy hyvänä maana politiikan toritapahtumille

Yksi monista hienoista suomalaisen yhteiskunnan ulottuvuuksista on se, että kansanedustajat ja ministerit voivat kulkea kaduilla ja toreilla turvallisesti, lähes samaan tapaan kuin muutkin kansalaiset. Jatkuva uhkailu on kuitenkin pannut ainakin osan miettimään omaa turvallisuuttaan, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

MTV Uutisten kansanedustajille tekemä kysely kertoi, että kyselyyn vastanneista 105 kansanedustajasta yli kolmannes oli kokenut uhkailua tällä vaalikaudella.

Uhkailua kokeneista 40 kansanedustajasta suurin osa kertoi, ettei uhkailulla ole ollut vaikutusta kansanedustajan työhön. Hyvä niin.

Seitsemän kansanedustajaa kertoi, että vaikutusta on ollut. Nämä kansanedustajat esimerkiksi varovat enemmän, mitä julkisuudessa sanovat.

– Arvioin julkisia esiintymisiä, erityisesti televisiossa myös tästä näkökulmasta. Jaksanko ja onko esiintyminen riittävän merkittävä, että kannattaa asettaa itsensä alttiiksi, eräs vastaajista kertoo.

Muutamissa vastauksissa korostetaan sitä, että vaikka politiikan tekemiseen uhkailulla ei ole vaikutusta, monet miettivät turvallisuuttaan eduskunnan ulkopuolella.

– Suurempi varovaisuus: turvallisuustoimia kentällä kierrettäessä, yhdessä vastauksessa todetaan.

Samaa korosti kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) MTV Uutisten erillishaastattelussa.

– Kansanedustajan toimintaan uhkailulla ei ole ollut vaikutusta, mutta sen takia täytyy varautua kaikenlaisiin tilanteisiin henkilökohtaisessa elämässä ja mahdollisesti vältettävä joitakin tilanteita tai paikkoja, Ranne pohti.

Ranne on saanut uransa aikana jopa tappouhkauksia.

Jos uhkailu yltyy pahemmaksi, kaikki poliitikot eivät lähde enää toritapahtumiin tai vastaaviin tilaisuuksiin tapaamaan kansalaisia ja kuulemaan heidän ajatuksiaan.

Rakentavat tapaamiset toreilla ja kaduilla ovat hieno osa suomalaista demokratiaa ja ilmiölle on syytä toivoa jatkoa. Kunhan koronapandemiasta päästään eroon.

Kasvokkain tapahtuva, rakentava keskustelu antaa todennäköisesti sekä poliitikolle että kansalaiselle ajateltavaa tulevaa varten.

Suomessa onkin laajalti oltu kiitollisia siitä, että toritapahtumia on voitu järjestää suhteellisen kevein turvatoimin, vaikka paikalla olisi valtiojohtoa. Monessa muussa maassa vastaavat tapahtumat eivät olisi mahdollisia tai turvatoimet ovat raskaita.

Hyvää turvallisuustilannetta ei kannata pitää itsestään selvänä.

Hiljattain tapahtunut hyökkäys entistä pääministeriä Juha Sipilää (kesk.) kohtaan sekä maaliskuussa 2019 tapahtunut hyökkäysyritys silloista ulkoministeriä Timo Soinia (sin.) kohtaan ovat surullisia ja huolestuttavia.

Jos turvallisuustilanne heikkenee ja vihapuhe yltyy vihateoiksi, samanlaisia tapauksia tulee lisää.

Katso koko video Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä tästä: 

Vie aikaa ja energiaa

Vaikka uhkailulla ei ole vaikutusta politiikan sisältöihin, se vaikuttaa ainakin muutamien kansanedustajien ajankäyttöön. Uhkailu vie lievissäkin tapauksissa aina aikaa ja energiaa pois tärkeämmästä työstä.

– Politiikan sisältöihin uhkailu ei saa vaikuttaa. Minulla ja tiimilläni menee kuitenkin älyttömästi aikaa ja energiaa uhkausten käsittelyyn. Toivon, että se aika olisi käytettävissä esimerkiksi asialliseen palautteeseen vastaamiseen, kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Suomela kertoo myös siitä, että poliitikoksi mieliviä saatetaan uhkailla jo siinä vaiheessa, kun he ovat vasta asettuneet ehdolle.

– Valitettavasti osa targetoi ihmisiä, jotka ovat juuri lähteneet politiikkaan. Heihin kohdistuu yllättävän nopeasti iso ryöppy uhkailua, Suomela toteaa.

Usein pahoinvointia taustalla

MTV Uutisten kyselyn vastauksissa painotetaan myös sitä, että osa uhkailijoista tarvitsee itse apua.

– Uhkailijat ovat näkemykseni mukaan omassa elämässään epäonnistuneita, katkeroituneita tai harhaisia ihmisiä. Uhkaukset ovat olleet tyyliä "sinun käy huonosti" tai "menetät henkesi". En pidä kyseisiä uhkauksia vakavina, koska olen edellisessä ammatissani tottunut paljon vakavampaan turvallisuusuhkaan.

– Toki kaikki uhkailut ja epäasialliset vaikuttamisyritykset ovat tuomittavia. Vakavin turvallisuusuhka kuitenkin mitä ilmeisimmin tulee tahoilta, jotka toteuttavat tekonsa ilman etukäteen tapahtuvaa uhkailua, yksi kyselyyn vastanneista kansanedustajista miettii.

Lue myös:

    Uusimmat