Valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) on esitetty tarkat kuvat juhlarahan molemmista puolista, sanoo juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, emeritusprofessori Tapio Yli-Viikari.
Hänen mukaansa Orpon aiemmin keväällä hyväksymä asetusehdotus juhlarahasta sisältää kuvat ja tarkat kuvaukset siitä, mistä kolikossa on kyse.
Yli-Viikarin mukaan missään vaiheessa kukaan lautakunnassa tai ministeriössä ei ole sanonut, että tämä nimenomainen kuva ei käy. Kuva on taiteilijan valitsema ja se hyväksyttiin yksimielisesti, Yli-Viikari lisää.
2:01
Lautakunta valitsi rahasarjan suunnittelijaksi tietoisesti taiteilijan, jolla on eettisiä näkemyksiä. Yli-Viikarin mukaan kolikossa ei ollut tarkoitus ottaa kantaa punaisiin tai valkoisiin tai kansalaissotaan, vaan tuoda esille yksi vaihe Suomen itsenäisyydessä. Yli-Viikari ihmettelee asian nostattamaa kohua.
– Asiat on käsitelty historian oppikirjoissa, eikä niiden pitäisi olla kenellekään uusia. Olisin luullut, että aiheesta osattaisiin keskustella ja käsitellä sitä rauhallisesti ja arvokkaasti.
Yli-Viikarin mukaan lopputulokseen päädyttiin pitkän prosessin jälkeen. Aiheita käytiin läpi historian ja arkkitehtuurin asiantuntijoiden kanssa, hän lisää.
Suunnittelija Ilkka Suppaselle maksettiin rahasarjan suunnittelusta tuhansia euroja, mutta ei kymmentätuhatta, Yli-Viikari sanoo.
Lautakunnalle on maksettu kokouspalkkioita, Yli-Viikari lisää. Hänen käsityksensä mukaan juhlarahoja ei ole vielä ehditty lyödä. Valtiovarainministeriö on kertonut, että juhlarahojen mallikappaleet tehtiin marraskuussa Orpon johdolla.
Puheenjohtaja seisoo rahasarjan takana
Yli-Viikarin mielestä kolikkoa pitäisi arvioida osana viiden rahan kokonaisuutta. Hän uskoo, että asiaan olisi suhtauduttu eri tavalla, jos koko rahasarja olisi julkistettu kokonaisuutena.
– Nyt on takerruttu yhteen kuvaan. Ei julkistettu koko kokonaisuutta, se oli virhe.
– Me olemme katsoneet sarjan asiayhteydessään kokonaisena, ja se olisi näin ollut hyvä. Ajatuksellisesti ja konseptiltaan juhlarahasarja on hyvä kokonaisuus.