Sisäministeriö ei julkaissut polarisaatio-raporttia – syynä perussuomalaisten arvostelu

sisäministeriö AOP
Julkaistu 29.10.2024 19:24(Päivitetty 30.10.2024 10:36)
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Sisäministeriö jätti julkaisematta affektiivista polarisaatiota käsitelleen raportin, joka julkaistiin sen sijaan Helsingin yliopiston kautta. Syyksi kerrottiin yksittäisen hallituspuolueen eli käytännössä perussuomalaisten arvostelu.

Raportin mukaan affektiivinen polarisaatio viittaa tunnepohjaiseen ja negatiiviseen vastakkainasetteluun, eli ”me” vastaan ”ne” -asetelmaan eri tavalla yhteiskunnallisista kysymyksistä ajattelevien ryhmien välillä.

Raportissa kerrotaan, että kirjoitus käynnistyi helmikuussa 2023 osana sisäministeriön ennakointi-, sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, ja alkujaan se oli tarkoitus julkaista sisäministeriön julkaisusarjassa.

Raportin kirjoittajista Ilona Suojanen on töissä sisäministeriössä, ja Janne Lehtonen sekä Arttu Saarinen työskentelevät yliopistotutkijoina.

Kirjoittajien mukaan projektin loppuvaiheessa sisäministeriössä päätettiin, ettei raporttia julkaista sen omassa julkaisusarjassa.

– Tätä ennen ministeriöstä oli viestitty, että raportissa on liian kriittinen ote suhteessa perussuomalaisiin ja tekstiä olisi syytä muokata siltä osin. Ministeriön perustelu tähän oli, että hallituksen ja sen muodostavien puolueiden arvostelu ei kuulu ministeriöiden tehtäviin ja virkakunnan puolueettomuutta haastaisi, jos ministeriön julkaisussa arvosteltaisiin puoluekenttää tai yksittäistä hallituspuoluetta, kirjoitetaan raportissa.

Asian nosti esiin vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne, joka epäilee päätöksen olleen poliittisesti ohjattu.

Sisäministeriön Aalto: Julkaisua ei luvattu

Sisäministeriön osastopäällikkö Jukka Aallon mukaan hän ei saanut mitään poliittista ohjausta vaan teki päätöksen itse. Päätös ajoittuu tämän vuoden kevät-kesään, jolloin Mari Rantanen (ps.) toimi vielä sisäministerinä. Aalto sanoo MTV Uutisille, että vaikka arvostelu olisi lievää, ministeriö ei voi lähteä arvostelemaan mitään poliittista puoluetta.

Aalto sanoo MTV Uutisille, että kirjoittajat eivät hakeneet julkaisupäätökseen häneltä etukäteen kuittausta. Hän kertoo itse ehdottaneensa, että Helsingin yliopisto voisi olla mahdollisesti raportin julkaisija.

Yksi kirjoittajista, yliopistonlehtori Arttu Saarinen kokee tunnelman muuttuneen syyskuussa 2023, kun kirjoittajat kävivät sisäministeriön virkahenkilöiden kanssa läpi ensimmäistä käsikirjoitusta. Saarinen sanoo MTV Uutisille, että hänelle jäi kokouksesta tunne, että sisäministeriössä koettiin raportin olevan liian kriittinen perussuomalaisia kohtaan. 

Saarinen sanoo, että hänen näkemyksensä mukaan raportissa ei edes arvostella perussuomalaisia.

Saarinen sanoo harmittelevansa, että ei sopinut asioista kirjallisesti. Hän kertoo saaneensa lopullisesti vasta virallisella tietopyynnöllä tietää syyt julkaisematta jättämiselle.

Julkaistusta raportista on vaikea löytää ainakaan kovin jyrkkää kritiikkiä perussuomalaisia kohtaan. Raportissa kirjoitetaan esimerkiksi, että "tutkimusten mukaan perussuomalaiset eivät koe vihapuhetta
samanlaiseksi ongelmaksi kuin muiden puolueiden kannattajat". 

Toisaalta taas kirjoitetaan, että "perussuomalaisten nousua on selitetty osittain sillä, että he ovat antaneet tunnustusta niille, jotka eivät koe saavansa
sitä muualta".

Juttua muokattu 30.10. kello 10.36: Korjattu tekstiin raportissa ollut kirjoitusvirhe ilmaisussa "hallituksen ja sen muodostamien puolueiden" muotoon "muodostavien".

Lue myös: 

Voiko hallitus hakea toista vaihtoehtoa palkattomalle saikkupäivälle – näin työministeri vastaa 

Työmarkkinapomo penää yli sataa tuhatta uutta työntekijää moittien hallituksen toimia: "Eivät ole hyviä muutoksia"

Tuoreimmat aiheesta

Sisäministeriö