Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen lähetti syksyllä varsin poikkeuksellisen kirjeen SM-liigaseuroille. Dokumentissaan Jalonen avasi esimerkkien kautta voittavan kansainvälisen pelin vaatimuksia. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan SM-liigassa on yksi selkeä mallioppilas, joka toteuttaa mainittuja elementtejä, sekä muutamia tahoja, jotka haastavat Jalosen ajatuksia.
Jalonen lähetti kyseisen kirjeen Sveitsin EHT-turnauksen jälkeen. Koko kirje on ikään kuin metapelikirja siitä, mitä ovat voittamisen vaatimukset kansainvälisessä jääkiekossa.
Jalonen on listannut kirjeeseen useita tarkkaavaisia huomioita pelitilanteiden vaateista.
Jukka Jaloselta poikkeuksellinen kirje SM-liigaseuroille – näin Leijonien päävalmentaja linjaa: "Mikä huikea paperi!"
KATSO: Sihvonen avaa jutun yläreunan videolla yksityiskohtia Jalosen lähettämästä kirjeestä.
Kysymys kuuluu, kuka SM-liigassa toteuttaa tällä hetkellä parhaiten niitä elementtejä, mitkä korostuvat voittavassa kansainvälisessä jääkiekossa?
SM-liigan hallitseva mestari Tappara nousi vastaikää Euroopan valtaistuimelle, kun se kaatoi Mestarien liigan finaalissa Luulajan. Tämän myötä voisi helposti kuvitella, että Tapparan pelissä näkyy paljon kirjeessä mainittuja elementtejä. Onko se näin, MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen?
– Kaikilla joukkueilla näkyy yksittäisiä tekoja, mutta jos miettii ihan pelin kokonaisvaltaista virtausta, niin kyllä Tappara on siinä selkeästi muita edellä. Tapparan takana ehkä hieman yllättäen esiin nousevat KalPa ja Pelicans. Myös Olli Salon KooKoo on teorian tasolla hyvin lähellä, Sihvonen analysoi.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Entä kuka haastaa? Kuka ui kaikista kovimmin vastavirtaan?
– Jukurit ja tietyllä tavalla myös Ilves. Heidän pelissään on yksittäisiä tekoja ja juttuja, jotka nousevat esiin, mutta heillä taas virtaus on selkeästi aggressiivisempi ja se suuntautuu paljon enemmän pystyyn kuin niin, että peli perustuisi hyvin vahvasti kiekkokontrolliin. Näen, että Olli Jokinen ja Antti Pennanen ikään kuin haastavat näitä kirjeessä listattuja ajatuksia, Sihvonen toteaa.
Esimerkit ja ympäristön erot
Sihvosen mukaan SM-liigassa joudutaan joka tapauksessa hakemaan erilaisia tuulahduksia ja erilaisia painotuksia, koska SM-liigassa ollaan jatkuvalla syötöllä asetelmassa, missä Meidän pelillä pelataan Meidän peliä vastaan.
– Ei voi sanoa, että liigakoutsit olisivat tietyillä sektoreilla pidemmällä kuin Jalonen, vaan enemmänkin kyse on siitä, että Jalonen ei ole joutunut valmentamaan SM-liigassa ”Meidän peli vastaan Meidän peli” –asetelmassa. Ei tiedä, että jos Jalonen jossain vaiheessa pölähtäisi SM-liigaan, niin olisiko myös hänellä samalla tavalla vaikeuksia mitä Lauri Marjamäellä on ollut Kärppien kanssa. Esimerkiksi KalPa ja Pelicans ovat löytäneet peliinsä rivakkuutta, yllätyksellisyyttä ja vaihtelevuutta. Se taas, mikä Kärppien ongelma on ollut, on se, että heidän pelinsä on ollut hyvin ennalta-arvattavaa. Jalonen jakaa kirjeessä äärettömän tärkeitä ohjeita ja hänen analyysinsä on täysin oikea siitä, että mitkä ovat voittavia tekoja kansainvälisessä pelissä. Ne vain eivät ihan yksi-yhteen päde nykypäivän Liigassa. Esimerkiksi viimeisten kolmen kuukauden aikana SM-liigassa on pelattu todella nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa. SM-liigassa näkyy paljon sitä, että eri joukkueet lähtevät vielä väsyneellä viisikolla haastamaan tuoreempaa viisikkoa ja he yrittävät viedä kiekon alueelle, minkä jälkeen vasta vaihdetaan pelaajia sisään. Tuo on sellainen juttu, mitä ei paljoa MM-kisoissa näe, Sihvonen perkaa.
– Tappara toteuttaa selkeästi kokonaisvaltaisimmin niitä asioita, mitä Jalonen toi esiin. Tappara ei ole esimerkiksi lähtenyt sekoittelemaan kiekkokontrollin rytmejä, mutta samaan aikaan he pystyvät sopeutumaan, jos vastustaja yrittää tehdä tuota. Tästä nähtiin hyviä esimerkkejä muun muassa CHL:n ratkaisupeleissä, Sihvonen kaivaa esiin.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Leijonien omat haasteet
Voiko kuitenkin väittää, että kirjeen merkittävin juttu on se, että Jalonen haluaa lähettää viestiä pelaajien suuntaan siitä, että ”tätä ja tätä vaaditaan, mikäli haluat päästä ja haluat pärjätä kansainvälisellä tasolla”?
– Kyllä hän varmasti toivoo sitä, että Liigasta tulisi ja kasvaisi pelaajia kansainvälisiin mittoihin. Vaikka hänellä on hieman oma lehmä ojassa, niin kyse on kuitenkin suomalaisen jääkiekkoilun edusta. Siksi tuo oli hieno temppu häneltä, Sihvonen ylistää.
Sihvosen mukaan Jalonen viestitti kirjeellään sitä, minkälaisten elementtien kautta Leijonien valmennus arvioi maajoukkueessa pelaavia pelaajia.
Leijonilla on myös tuomat korostuneet haasteensa kansainvälisellä tasolla, sillä Suomen viime vuosien menestys on ajanut siihen, että moni pyrkii samaistumaan voittaviin esimerkkeihin. Tätä on nähty tämän kauden EHT-turnauksissa, missä Kari Jalosen Tshekin lisäksi myös Ruotsi ja Sveitsi ovat tuoneet pelinsä Leijonilta tuttuja piirteitä.
– Kirjeessä alleviivataan sitä, että kansainvälisen pelin vaatimustaso nousee. Samaan aikaan rivien välistä alleviivataan sitä, että Suomen pitää olla pelin yksityiskohdissa ja niiden toteutuksessa entistä parempi, Sihvonen allekirjoittaa.