MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, miten useat SM-liigajoukkueet ovat yrittäneet ”nopeuttaa peliään”.
Aihe ei ole koskettanut pelkästään SM-liigaa, vaan koko Suomi-kiekkoa. Pelin nopeuttaminen nousi pinnalle muun muassa viime keväänä, kun Leijonat hävisi MM-puolivälieräottelunsa Kanadalle. Turnauksen jälkeen pitkän linjan NHL-pelaaja ja Jukureiden päävalmentaja Olli Jokinen puhui C Moren studiossa siitä, miten maajoukkueen pelitapaa pitäisi viedä nopeampaan suuntaan.
LISÄÄ: Olli Jokiselta tiukka puheenvuoro Leijonien pelitavasta: "Pitää päästä siitä ajattelutavasta pois"
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sama aihe toistuu myös Pelicansin päävalmentajan Tommi Niemelän, KooKoo-käskijän Olli Salon ja TPS-päävalmentajan Tommi Miettisen puheissa, kun he pohtivat sitä, mihin suuntaan Suomi-kiekko on menossa.
LUE: Mihin Suomi-kiekko on menossa? Tuleva Leijonat-luotsi Antti Pennanen linjaa: "Jos se ei kaikille maistu, ei se mua haittaa"
Kolmikosta etenkin Salon KooKoo ja Miettisen TPS ovat pyrkineet pelaamaan "nopeasti" syksyllä Liigassa. Pyrkimys on jäänyt ontumaan – molempien osalta.
MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen nostaa esille myös Kärpät, jonka päävalmentaja Lauri Marjamäki yritti nopeuttaa peliä yhteisön luoman paineen alla.
– Voin luetella ne joukkueet, jotka yrittivät nopeuttaa: Ässät, joka viisaasti peruutti aikeensa. TPS, joka yritti ja ajautui karille. KalPa, joka yritti ja ajautui karille. Myös Olli Salon KooKoo lähti epämääräisyyksien tielle. Nyt Siperia on opettanut ja he ovat palanneet vanhojen kaavojen pariin. Tommi Niemelän Pelicansista ei ota oikein selvää, kun hänellä on kädet täynnä heidän muukalaislegioonansa kanssa. Kärpät lähti tuolle tielle, mutta nyt siellä on otettu lusikka kauniiseen käteen ja he ovat palanneet rytmien värittämän jääkiekon pariin, Sihvonen perkaa.
– Pehmeitä on helppo puhua, mutta on täysin toinen asia muuttaa puheet teoiksi. Ainoastaan paljon parjaamani Tappara on pitänyt heidän ”uudistumisestaan” kiinni, Sihvonen jatkaa.
LISÄÄ AIHEESTA: Unohtakaa SM-liigan sarjataulukko! Tapparalla syytä "äärimmäiseen huoleen"
Sihvonen käyttää Kärppiä oivana esimerkkinä. Lauri Marjamäen johtama oululaisjoukkue on käyttänyt niin sanottua "repivän pelaajan" taktiikkaa, missä kiekkoa pyritään pelaamaan nopeasti syvään muusta viisikosta irralleen levittäytyvän pelaajan kautta.
– Joukkueet oppivat ottamaan nuo pois, mikä on nähty muun muassa Jukureiden kohdalla. Ei tuo ole kuin huonoa pelin ymmärtämistä, jos luulee, että yksi pelaaja saisi viisikon jotenkin levälleen, Sihvonen tylyttää.
Jutun yläreunan videolla Petteri Sihvonen kehuu Ässiä ja sen pelinopeutta. Mitä tämän takaa löytyy?
LISÄÄ: Petteri Sihvonen jakaa kovaa ylistystä SM-liigan yllättäjäjoukkueelle – nykysija hämmentää: "Lähes mahdottomuus!"
Mihin Suomi-kiekkoa pitäisi viedä?
Sihvonen ei kritiikittä osta puheita siitä, että Suomi-kiekossa olisi pakko kokeilla ja hakea jotain "uutta".
– Jos Jukka Jalosen Leijonat olisi voittanut mitalin viime keväänä, tuskin ”OJ” (Olli Jokinen) olisi avannut suutaan siitä, miten "tämä ei toimi". Ei Suomi-kiekko kehity sillä, että jotkut kyttyräniskat huutelevat aivan omiaan. SM-liigassa kylmät realiteetit ovat rankaisseet kaikkia yrittäjiä, Sihvonen huomioi.
Mihin suuntaan Suomi-kiekkoa pitäisi sitten kehittää?
– Hyvä esimerkki on viime kauden Tappara ja se, miten monipuolista lätkää he pystyivät pelaamaan ilman, että he löivät lain minkäänlaisia rytmejä. He pelasivat pisimmälle vietyä Meidän peliä, missä he pystyivät hyökkäämään myös hyvin nopealla rytmillä. Kaiken pohjalla oli monipuolinen pelaaminen, missä mitään mallia ei lukittu ainoaksi vaihtoehdoksi. He pelasivat sitä, mitä peli pyysi. Heillä oli valmiudet pelata hitaampaa ja nopeampaa rytmiä. Tuolla olisi ollut se malli Marjamäelle ja kumppaneille, että miten peliä voi aidosti nopeuttaa, Sihvonen sanoo, jatkaen:
– Jos Suomi-kiekkoa halutaan kehittää, niin kysykää Jussi Tapolalta (Tapparan viime kauden päävalmentaja), että miten se onnistuu. Tapparan pelissä oli rytmit, rakenteet ja valtava monipuolisuus pohjalla. Jos isoa kuvaa katsoo, niin pitää muistaa, että NHL:n peli tulee päivä päivältä lähemmäs Suomi-kiekkoa. SM-liiga valmistaa sarjana hyvin NHL:ää varten.
– Nyt oleellista on se, että kilpailu pitää saada takaisin juniorisarjoihin. Nykypäivän B- ja C-sarjat ovat lapsellisen heikkoja siihen nähden, mitä ne olivat vielä 10–15 vuotta sitten.
– Uskon vakaasti, että A-maajoukkueen tuleva päävalmentaja Antti Pennanen vie Leijonia pikkuisen siihen suuntaan, millaista peliä Tappara pelasi viime kaudella. Ja mieluiten tuohon suuntaan tiettyjen painotusten kera, kuin niin, että alettaisiin luistelemaan vain päästä päähän, Sihvonen summaa.