Jukka Jaloselta painokas jyrähdys jääkiekkoilijan traagisesta viiltokuolemasta – kaivaa esiin puhuttelevia vertauskuvia

Jukka Jalonen perustelee Leijonat-valintojaan Karjala-turnaukseen – SM-liigasta paljon tunkua 2:21
Video: Jukka Jalonen perustelee Leijonat-valintojaan Karjala-turnaukseen – SM-liigasta paljon tunkua

Yhdysvaltainen jääkiekkoilija Adam Johnson, 29, menehtyi viikonloppuna traagisella tavalla, kun toisen pelaajan luistin viilsi hänen kaulaansa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen reagoi asiaan painokkaalla puheenvuorolla.

Kohtalokas tapaturma sattui lauantaina Englannissa, kun Johnsonin edustama Nottingham Panthers kohtasi vierasottelussa Sheffield Steelersin. Johnson törmäsi tasapainonsa menettäneeseen Steelersin pelaajaan Matt Petgraveen, jonka luistin osui yhdysvaltalaispelaajan kaulaan.

Ensiavun jälkeen Johnson vietiin sairaalaan, missä hän menehtyi vammoihinsa.

Tapaus herätti liikkeelle keskustelun siitä, pitäisikö kaulasuojista tehdä pakollisia varusteita – vielä niin, että niiden käyttöä valvottaisiin tiukalla syynillä.

– Harva niitä käyttää, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen myöntää kaulasuojiin liittyen.

– Nyt on mielenkiintoista katsoa, että alkaako joku tai alkaako useampi pelaaja käyttämään niitä. Tiedämme kuitenkin hyvin sen, että kuinka vaarallinen luistimen terä osaa olla. Toki, on selvää, että eihän tuollaisia vahinkoja kovin usein satu, mutta yksikin tapaus on liikaa. Kyllä tuo pysäytti, Jalonen toteaa vakavana.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jalonen todisti viime syksynä läheltä, kun Leijonien hyökkääjä Waltteri Merelä loukkaantui pelottavassa viilto-onnettomuudessa. Merelä kävi kaksinkamppailua Leijonien vaihtopenkin edustalla, kun tshekkiläispelaajan luistin viilsi hänen ranteensa auki. 

– Jos miettii tuota Merelän vammaa, niin aika moni, joka siitä tapauksesta tiesi, otti rannesuojat käyttöönsä. Se oli todella järkevää, koska eiväthän ne haittaa yhtään pelatessa. Muutaman kerran kun niillä vetää treeneissä, niin ei edes tiedä, että ne ovat kädessä, Jalonen muistelee.

Jalonen painottaa, että kaulaa on vaikeampi suojata kuin ranteita. Silti jo nyt olemassa on varusteita, jotka suojelevat erityisesti kaulan tärkeitä valtimoja.

– Luulisi pelaajien tajuavan, että tämä on vain jääkiekkoa. Se on aika härskin näköistä välillä, kun äijää kaatuu ja kantapäät nousevat korkealle. Sitä miettii, ettei vain nyt sattuisi jotain. Sen voi sanoa, että on monesti käynyt aika hyvä tuurikin, ettei jotain pahempaa ole sattunut. No, nyt sattui.

– Erittäin vakava juttu, toivottavasti tähän tulee muutos, Jalonen toteaa.

Liigassa kaulasuojat on määritelty pakollisten varusteiden joukkoon. Niiden käytössä nähdään kuitenkin huomattavia variaatioita. Joillakin pelaajilla kaulat ovat edelleen pahasti paljaana. 

Jalonen jakaa asiasta painokkaita esimerkkejä.

– Ei noiden käyttö voi olla niin vaikea juttu, että yhtäkkiä pelisilmä häviäisi tai kärsisi tuon takia. Saattaa tuntua jopa vähän turvallisemmalta pelata, kun on tuollainen suojus olemassa. Eikä siihen kauaa mene, että tuohon tottuu. Ehkä IIHF tekee sellaisen säännön, ettei saa tulla kaukaloon ennen kuin on kaulasuoja kaulassa. 

– Muistan kun pikkupoikana, 15-vuotiaana, oli mopo alla – ei silloin mitään kypärää pidetty. Sitten kun sen käyttö tuli pakolliseksi, niin sitä mietti, että mitä helvettiä, kypärä, mopoillessa? Nyt taas jos näkisi, että joku vetäisi ilman kypärää menemään, niin sitä miettisi, että onko toi ihan hullu? Tai kun aikanaan päätettiin, että ravintolassa ei saa polttaa enää tupakkaa sisällä. Sehän oli katastrofi! Nyt taas jos miettii, että joku polttaisi sisällä, niin sehän se vasta katastrofi olisikin. 

– Muutos on aluksi aina pirun paha juttu, mutta kun edes vähän maalaisjärkeä käytetään, niin kyllä tämmöisetkin muutokset ovat aika perhanan hyviä juttuja. Toivottavasti näin käy myös tämän asian suhteen. Olen vahvasti sen takana, Jalonen viittaa kaulasuojiin.  

Lue myös:

    Uusimmat