Kommentti: On aika lopettaa terveydellä leikkiminen – kuunnelkaa Jukka Jalosta ja Marko Anttilaa

Jukka Jalonen antoi päivityksen Leijonat-pelaajan Waltteri Merelän pelottavasta loukkaantumisesta 1:46
Kuuntele tästä Jukka Jalosen painava puheenvuoro rannesuojien puolesta Waltteri Merelän tapauksen jälkeen.

Jääkiekossa on leikitty terveydellä vaarallisella ja samaan aikaan turhalla tavalla. Olisi järjetöntä olla ottamatta viimeaikaisista tapaturmista oppia, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Tuoreet ranneviillot ovat kouraisseet kauhistuttavuudessaan. Jäälle pulppusi valtoimenaan verta, kun Tampa Bay Lightningin Pat Maroonin luistin viilsi Edmonton Oilersin NHL-tähden Evander Kanen ranteen auki. Pahasti loukkaantunut Kane joutui leikkaukseen eikä pysty ainakaan kuukausiin palaamaan tositoimiin.

Lauantaina napsahti vuorostaan Karjala-turnauksessa Turussa, kun Suomen Waltteri Merelän ranne jäi kamppailutilanteessa luistimen alle ja jäälle valui raju verilammikko (video alla).

Videolla näkyy, miten Waltteri Merelän ranne jäi luistimen alle.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ottelun jälkeen voivotellut epäonnella, vaan käytti arvovaltaansa painokkain ison kuvan sanoin. Jalonen suositteli käyttämään viilloilta suojaavia rannesuojia, joita Tapparaa seurajoukkuetasolla edustavalla Merelällä ei käsissään ollut mutta monilla leijonapelaajilla on. Sellaiset on myös esimerkiksi NHL:ssä kovaa jälkeä takovalla Colorado Avalanchen mestarihyökkääjä Mikko Rantasella.

Jalonen huomautti Kanenkin tapauksesta ja painotti, että asiassa leikitään terveydellä. Kokenut mestariluotsi ounasteli Merelänkin siirtyvän jatkossa rannesuojien käyttöön.

Syytä olisi.

Voit kuunnella Jalosen kommentit Merelän tapauksesta MTV Urheilulle artikkelin ylälaidan videolta.

Säännöt eivät pakota pelaajia käyttämään rannesuojausta, eikä hyppysissä ole kristallikuulaa paljastamaan, muuttuuko säännöstö jatkossakaan.

Mutta paitsi että pelaaja voi joutua pitkälle huilille, voi pahemmin käydessä ja ranteen toimintakyvyn vaurioituessa urakin olla vaarassa. Ja jos viilto kohdistuu suoraan ranteen valtimoon, puhutaan jopa hengenvaarasta. Moisissa tapauksissa vuoto on saatava loppumaan minuuteissa.

NHL:ssä ja maajoukkuepeleissä on toki lääkintähenkilöstöä nopeasti auttamassa, mutta kaikkialla sitäkään ei ole välittömässä läheisyydessä suuren hädän hetkellä.

Jalonen kertoi kirjoittavalle medialle kokeilleensa itsekin rannesuojia ja todenneen niiden suojaavan hyvin, eivätkä ne vaikuttaneet ranteiden liikkumiseen. Leijonat-kapteeni Marko Anttila puolestaan sanoi pelanneensa rannesuojilla läpi uransa ja erillisillä viiltosuojilla muistaakseen kuudesta seitsemän vuotta, eivätkä ne hänenkään mukaansa jäällä haittaa. Anttilalla oli yhtä lailla painava viesti.

– On sitten junnu tai 60-vuotias jääkiekkoilija, kannattaa miettiä. Nämä eivät ole varmasti pahanhintaiset, ja nämä ovat halpa loukkaantumisvakuutus tässä lajissa, Anttila sanoi.

Jääkiekko on vauhdikas kamppailulaji, jossa tapahtuu paljon kaatumisia ja kontakteja jäässäkin olevaan pelaajaan. Luistimien ajoittaista osumista ranteisiin ei pystytä estämään. Kanen ja Merelän tapaukset eivät ole ainoita laatuaan; esimerkiksi viime SM-liigakaudella vastaavanlaisessa tilanteessa aukesi KooKoo-puolustaja Saku Vesterisen ranne (video alla), valtimo meni poikki ja tuli paljon operoitavaa.

Pysähdy pelaajana hetkeksi. Otatko terveydelläsi riskin turhan takia, vai mikä estää sinua käyttämästä viiltosuojia? Tottumus? Uskomus, ettet pysty niiden kanssa herkkäkätisesti operoimaan? Kysy tässä tapauksessa vaikka Mikko Rantaselta, miten NHL:ssä peli kulkee.

Jos et ole viiltosuojiin vielä siirtynyt, tee muutos nyt. Se, kelle käy pahasti, voit olla sinä.

Lue myös:

    Uusimmat