Helsingin IFK:n hyökkääjätähti Eetu Koivistoinen havahtui viime vuonna KooKoo-puolustaja Saku Vesterisen kammoloukkaantumiseen ja alkoi käyttää ranteissaan viiltosuojia. Vaikka kyseisten suojien käyttö on yleisesti lisääntynyt, moni pelaa edelleen riskialttiisti ilman niitä.
Useat Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajat käyttivät viime viikolla Turussa pelatussa Karjala-turnauksessa viiltosuojia – osa otti ne käyttöönsä sunnuntain Ruotsi-otteluun, kun leijonahyökkääjä Waltteri Merelä oli loukkaantunut lauantaina Tshekkiä vastaan. Merelän ranne jäi kamppailutilanteessa luistimen alle ja jäälle valui hurja verilammikko (video alla). Tapparaa seurajoukkuetasolla edustava Merelä joutui leikkaukseen.
6:28
Aiemmin syksyllä NHL-jäälle pulppusi valtoimenaan verta, kun Tampa Bay Lightningin Pat Maroonin luistin viilsi Edmonton Oilersin hyökkääjätähti Evander Kanen ranteen auki. Leikkauspöydälle niin ikään joutunut Kane ei pysty ainakaan kuukausiin palaamaan tositoimiin.
Edellisellä SM-liigakaudella huomiota herättäneessä tapauksessa aukesi puolestaan KooKoon Saku Vesterisen ranne (video alla), valtimo meni poikki, tuli paljon operoitavaa ja Vesteriselle pitkä huili.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
MTV Urheilun tietojen mukaan Suomen kiekkokaukaloissa on viimeisen vuoden aikana tullut useampiakin vakava viiltohaava. Kaikki tapaukset eivät ole päätyneet julkisuuteen.
LUE MYÖS: Kommentti: On aika lopettaa terveydellä leikkiminen – kuunnelkaa Jukka Jalosta ja Marko Anttilaa
Ranteita suojaavilla viiltosuojilla pystyttäisiin estämään paljon. Olkoonkin että pienet pintavammat ovat mahdollisia, mutta kyynärvarteen puettavat sukkamaisat viiltosuojat ehkäisevät myös Suomen jääkiekkomaajoukkueiden vastuulääkärin Niklas Lindbladin mukaan syviä vammoja.
– Aika harvalla valitettavasti on kyynärvarren viiltosuojia käytössä, Lindblad sanoo ja huomauttaa, että jääkiekko on vauhdikas kamppailu- ja kontaktilaji, jossa tapahtuu monenlaista.
Ura voi päättyä
Suojaamattomiin ranteisiin voi tulla myös monenlaisia vaurioita: pintahaavoja, jännevammoja, hermovammoja ja isojen verisuonien vammoja, maajoukkueiden vastuulääkäri Lindblad luettelee. Suoraan ranteen valtimoon kohdistuvat viillot voivat olla hengenvaarallisia.
Yleisin vakavista vammoista on Lindbladin mukaan se, että sormien koukistajajänteitä menee poikki.
Näissä tapauksissa kiekkoilija tapaa joutua vähintään kuukausiksi sivuun.
– Jos hermoihin tulee liitännäisvammoja, sormien toiminta on huonoimmassa tapauksessa uhattuna.
– Huonoimmassa tapauksessa ura voi olla ohi. Työelämä jääkiekon jälkeen voi myös olla uhattuna, Lindblad kertoo.
SM-liigan sääntöihin muutos?
Vaikka viiltosuojat eivät ole Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n säännöissä pakollisia, SM-liigassa ne voitaisiin määrätä pakollisiksi.
– Meidän täytyy keskustella seurojen, pelaajien ja pelaajayhdistyksen kanssa, toteutammeko me jotain tällaisia päätöksiä, SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoo ja huomauttaa, että Suomen lisäksi vain Ruotsin liigassa on kaulasuojapakko.
"Tuohon on pakko saada jotain"
Ensimmäistä kauttaan HIFK:ssa pelaava puolustaja Otso Rantakari valottaa ottaneensa viiltosuojat käyttöönsä sen jälkeen, kun hän oli saanut osumaa ranteisiinsa mailasta.
– Ajattelin, että tuohon on pakko saada jotain, Rantakari sanoo.
Suojasta ei ole pelaamiselle haittaa.
– En minä kyllä huomaa ollenkaan. Enemmänkin siitä tulee ajatus, että ei tarvitse ajatella, että on joku ihonpalanen paljaana tai vaarassa. Ei se minua haittaa ollenkaan. Enemmän tulee vain varmempi fiilis.
"Ajattelin, miksi minä en käytä"
HIFK:n varakapteeni Eetu Koivistoinen kertoo puolestaan alkaneensa käyttää ranteiden viiltosuojia viime vuonna. Hän teki päätöksen havahduttuaan käytännön esimerkkiin siitä, mitä voi käydä.
– Kun Vesterinen KooKoosta sai viillon käteen ja näin tapahtuneesta kuvia ja videon, ajattelin, miksi minä en käytä, Koivistoinen kertoo.
Koivistoinen kokeili viiltosuojia ja löi ne pian harjoitusten jälkeen peliinkin ylleen. Ne eivät pelatessa häntäkään lainkaan häiritse, päinvastoin.
– Nämä tuovat turvallisuudentunnetta. Ei ole käytännössä mitään suojaamatonta kohtaa kropassa, kun menee kaukaloon.
Koivistoinen kehuu viiltosuojia hyviksi myös aloitustilanteissa.
– Siellä ollaan kuitenkin aika matalalla ja tulee mailasta kaikennäköisiä osumia.
Viiltosuoja on Koivistoisen sanoin simppeli, kevyt ja helppo puettava. Se tuntuu hänen mukaansa siltä kuin päällä olisi pitkähihainen paita.
– Kyllä meistä jokainen varmasti vapaa-ajalla jonkinpitkähihaisen päälle laittaa.
Ja:
– Pahimmassa tapauksessa elämä voi loppua luistimenviiltoon. On pieni henkivakuutus, jos näitä käyttää.
Katso C Moren juttu viiltosuojista haastatteluineen ylälaidan videolta. Alta kuulet, mitä sanottavaa Leijonien päävalmentajalla ja C Moren asiantuntijalla Jukka Jalosella on viiltosuojista.
2:50