Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä, Saara-Sofia Sirén, Sari Multala ja Pauli Kiuru ovat jättäneet lakialoitteen, jolla vaaditaan roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta seuraavan rikesakon kaksinkertaistamista 100 eurosta 200 euroon.
– Roskien heittäminen luontoon, kaduille ja puistoihin kertoo välinpitämättömyydestä ja huonosta asenteesta luontoa ja luontoarvoja kohtaan. Yksittäinen roska ei aiheuta vielä suurta haittaa, mutta mitä useampi roskaa, sitä suuremmaksi ongelma muodostuu, Eestilä toteaa tiedotteessa.
Kansanedustajat huomauttavat, että roskaaminen vähentää yleistä siisteyttä ja viihtyisyyttä, mutta on haitallista myös monilla muilla tavoin.
– Roskat säilyvät luonnossa jopa vuosikymmeniä. Ne aiheuttavat monenlaisia ympäristöhaittoja ja voivat olla eläimille todella vaarallisia. Myös pikkulapset saattavat syödä kaduille ja luontoon lojumaan jätettyjä roskia, Sirén puolestaan muistuttaa.
Lue myös: Tällainen roskavuori kerättiin Helsingin keskustasta 1,5 tunnissa: 1000 tupakantumppia, kertakäyttöastioita ja jopa kasvomaskeja – "Vaikka niistäkin on kunnolliset ohjeet, miten ne pitäisi hävittää"
Roskaamisesta koituu kansanedustajien mukaan myös merkittäviä kuluja kunnille, taloyhtiöille, yrityksille sekä kansalaisille. Koska siivoamisessa on mukana eri tahoja, niin tarkkaa summaa on heidän mielestään hankala arvioida.
– Suuntaviivaa kustannuksista antaa se, että esimerkiksi Helsingin kaupunki käyttää vuosittain noin 3,5 miljoonaa euroa pelkästään puistojen siivoukseen. Tämä on taloudellisesti kestämätöntä, Kiuru toteaa.
Lue myös: Jukka keräsi viisi kassia roskia rantareitin varrelta joka päivä kahden kuukauden ajan – nuoret eivät ole suurin roskaajaryhmä: "Ihmisiä ärsyttää tämä mutta mitään ei osata tehdä"
Rikesakkorikkomuksista annetun lain mukaan roskaamiskiellon tahallisesta tai törkeästä huolimattomuudesta tapahtuneesta vähäisestä rikkomisesta määrätään roskaajalle täläl hetkellä 100 euron rikesakko.
– Roskaamista näkee aivan kaikkialla. On syytä lähettää vahvempi viesti siitä, että roskaaminen ei yksinkertaisesti ole sallittua eikä millään muotoa hyväksyttävää. Näin ollen roskaamiskiellon rikkomisesta määrättyä rikesakkoa olisi syytä korottaa 100 eurosta 200 euroon, Multala päättää.