Valtiovarainministeriön ylijohtaja ja kansantalousosaston osastopäällikkö Jukka Pekkarinen pitää yhteiskuntasopimuksen syntyä tärkeässä roolissa talouden jaloilleen saamisessa.
Pekkarinen on ollut pitkän uransa aikana ratkaisijana monissa suurissa päätöksissä kuten yhteiskuntasopimuksessa, eläkeuudistuksessa ja sote-uudistuksessa. MTV:n Studio55.fi:n haastattelussa Pekkarinen kertoi mielipiteensä taloudentilasta ja uudistuksista.
– Meillä on laaja yhteisymmärrys taloudellisista ongelmistamme. Vientisektori on ottanut kovan kolauksen ja uuden pohjan luomiseksi tarvitsemme nykyistä maltillisempaa kustannuskehitystä, jolloin syntyy uutta vientituotantoa ja talouden ankkuria, Pekkarinen sanoo.
Hallitus on ilmoittanut, että ellei sopimukseen päästä, tiedossa on lisää leikkauksia. Pekkarisen mukaan tämä vaihtoehto on kaikkien kannalta huono. Hän pitää erittäin tärkeänä, että sopimuksesta päästään sopuun.
– Sopimukseen pääsy vaatii vastaantuloa kummaltakin osapuolelta. Vakavia kompromisseja on tehtävä puolin ja toisin, Pekkarinen jatkaa.
Yksi avain asioista yhteiskuntasopimuksen myötä olisi paikallisen sopimisen ja työntekijöiden oman vaikutusvallan kasvu. Näissä Pekkarisen mukaan Suomi on kaikkia muita Pohjoismaita jäljessä.
Pekkarisen mukaan myös sote-uudistus on iso osa talouden ongelmien kokonaisratkaisua. Yhdessä eläkeuudistuksen kanssa ne takaavat hoidon ja hoivan tulevaisuudessa. Pekkarinen on kuitenkin seurannut sivusta hämmästellen ja pettyneenä keskustelua uudistuksesta.
– Liikutaan koko ajan latvasta puuhun. Olennaiset ratkaisut tehdään kuitenkin kentällä, niin ei pitäisi juuttua näihin epäolennaisiin ratkaisuihin. Kokonaisuudessaan tuntuu olevan kielteinen kehitys vallalla, Pekkarinen jatkaa.
Hänen mukaansa perusratkaisut olisi saatava mallilleen nyt heti, sillä hiekka on juoksemassa loppuun tiimalasissa. Väestörakenne on sellainen, että hoidon ja hoivan tarve kasvaa erittäin paljon tulevien 15–20 vuoden aikana. Päätöksiä olisi Pekkarisen mukaan saatava aikaan nopeasti.
Eläkeuudistus sen sijaan Pekkarisen mukaan alkaa olla hyvällä mallilla. Kansainvälisessäkin vertailussa Suomella on hyvin pitkälle kehitetty ja turvattu eläkejärjestelmä, jossa otetaan huomioon eliniän pidentyminen ja suuret ikäluokat.
– Meillä on hyvin pitkälle kehitelty ja hyvin turvattu eläkejärjestelmä. Osittainen rahastointi auttaa meitä selviytymään tästä suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Ainekset ovat kohdallaan, nyt vain määrä ajoin arvioidaan ja tarkastellaan mitä täytyy tehdä lisää, Pekkarinen toteaa.