Viime keväänä Tapparan mestaruusputki meni poikki, kun Kärpät tuli ja otti kultaa kirvesrintojen nenän edestä. Kesän aikana Tapparan runko on kokenut muutamia merkittäviä muutoksia. Nyt Jukka Rautakorven joukot lähtevät tavoittelemaan menestystä sekä kotimaisessa liigassa että Mestarien liigassa eli CHL:ssä.
Tapparan viime kevään hopeajoukkueesta ovat poistuneet muun muassa kapteeni Jukka Peltola (KHL), Henrik Haapala (NHL), Sebastian Repo (NHL), Niko Mikkola (NHL), Mikko Lehtonen (SHL) ja Dominik Hrachovina (KHL). Kaikki merkittäviä nimiä.
Tulijapuolella isoimmat nimet ovat olleet Jarkko Malinen, Antti Erkinjuntti, Tuukka Mäntylä ja Niklas Bäckström. Mukaan on liittynyt myös nuoria, potentiaalisia pelaajia. Esimerkkeinä Jokereista tullut Juho Rautanen ja Pohjois-Amerikan juniorisarjoista Tapparaan vaihtanut Sami Moilanen.
Päävalmentaja Rautakorven mukaan Tappara ”ei missään nimessä” lähde hakemaan jatkumoa suoraan viime keväästä.
– Uusi joukkue ja nollista lähdetään. Nöyrin mielin tehdään sitä omaa tarinaa, Rautakorpi sanoi lähtökohdista MTV Sportille.
Tappara haki virikkeitä uuden projektin alkuun tyystin jääkiekon ulkopuolelta.
– Olimme koko joukkueen voimin Popedan keikalla tuossa elokuun alussa. Pate Mustajärvi ja Costello Hautamäki kävivät sitten meidän treeneissä kertomassa siitä, että miten he valmistautuvat isoihin konsertteihin. He ovat soittaneet 40 vuotta ja nyt kun kesäkuun alussa he aloittivat varsinaisen treenaamisen noita juhlakonsertteja varten, niin heillä tuli kauhea tuska siitä, että he eivät osaa enää soittaa yhdessä. Se osoitti juuri sen, että vaikka on pitkiä prosesseja, niin niiden sisällä pitää lähteä projekteihin nöyrin mielin hakemaan niitä kehitysaskeleita.
– Näitä vaikutteita on hyvä hakea juuri esimerkiksi kulttuurin puolelta. Tuo oli mun mielestä erittäin hyvä juttu meille, koska monesti jääkiekossa ajatellaan niin, että joku vain jatkuu. Kyllä se menee niin, että aina työ pitää aloittaa jostain. Menestykseen kuitenkin vaaditaan aina kovasti töitä, Rautakorpi taustoittaa tempausta.
Pelaajat vievät
Viime kaudella Tapparan finaalivastustaja Kärpät toi Liigaan vahvasti uusia tuulia normaalista hieman poikkeavalla pelillisellä lähestymistavalla. Kärpät paineisti aggressiivisesti niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä ja rikkoi niin sanottuja ”Meidän pelin” tyypillisiä rakenteita.
Rautakorpi kuitenkin muistuttaa, että finaaleissa eroavaisuudet jäivät vähille.
– Siellä nähtiin hyviä taistoja ja loppupeleissä siinä kävi jälleen kerran niin, että joukkueet pelasivat hyvin saman tyyppistä jääkiekkoa. Kun pelataan tasokkaita joukkueita vastaan, niin toinen pakottaa aina tietynlaiseen rytmiin. Yleensä se johtaa siihen, että puhutaan maalin peleistä.
LUE LISÄÄ: Jukka Rautakorpi väläyttää rajua muutosta: "Varmaan kohta taklaukset häviävät jääkiekosta"
Tapparaan ja Rautakorpeen liittyy hyvin vahva myytti siitä, että Rautakorpi itse ohjaa koko laivaa jämäkällä otteella. Eri palstoilla pyörii näkemyksiä ja kuvailuja ”rautakorpimaisesta pelitavasta”.
Kokenut liigaluotsi Rautakorpi, 54, haluaa murtaa tätä käsitystä.
– Meillä peliä vievät pelaajat. Monesti julkisuudessa puhutaan siitä, että peli tulee valmentajajohtoisesti. Meillä se ei pidä paikkansa. Meillä pelaajat rakentavat sitä peliä ja me valmentajat olemme auttamassa heitä, Rautakorpi painottaa.
– Totta kai pelaajistossa on niitä, jotka ovat pelanneet seurassa aiemmin ja he tuovat siihen peliin niitä perinteitä. Uudet pelaajat tuovat uutta ja sitten me yritetään miksata niitä elementtejä yhteen. Porukalla yritetään miettiä ja me valmentajat autamme siinä, että pystyisimme pelaamaan kimpassa.
– Mutta ydinviesti on se, että pelaajat johtavat sitä meidän pelin kehittymistä ja sen viemistä eteenpäin, Rautakorpi vakuuttaa.
Keinot menestykseen
Tappara julkaisi kesällä jälleen kerran varsin mahtipontisia talouslukemia. Voittoa yli 700 tuhatta euroa ja liikevaihto lähentelee jo maagista 10 miljoonan euron rajaa.
Tappara on aidosti suurseura Suomessa.
Merkittävät talouslukemat ja 2010-luvun mainio menestys tietävät sitä, että Tappara ei voi lähteä tavoittelemaan muuta kuin isoja asioita SM-liigassa ja CHL:ssä.
Rautakorven mukaan esimerkiksi Suomen mestaruudesta puhuminen tuntuu vielä tällä hetkellä kaukaiselta asialta. Lähihorisontissa on CHL, jossa Tappara aloittaa pelit tällä viikolla.
– Kyllä tässä pitää uskaltaa puhua menestymisestä, mutta vielä konkreettisempaa se on tuolla harjoituksissa. Pelaajien pitää tiedostaa ja ymmärtää se, että tässä joukkueessa vaaditaan paljon. Pelaajat eivät voi päästää asioita läpi. Pitää ymmärtää, että en voi olla hyvä, jos vieruskaveri ei ole hyvä. Sillä tavalla he sparraavat toisiaan ja me valmentajat yritämme pitää sen ison kuvan kasassa, Rautakorpi perkaa lähestymistapaa.
– Tässä on kyse paljon myös henkilövalinnoista. Siihen tämä bisnes kuitenkin hyvin vahvasti perustuu. Kaikki ne ihmiset, joita me tähän prosessiin haluamme ja joita yritämme löytää, ovat sellaisia, joilla on aito halu urheilla ja menestyä. Ei puhuta jäädyttelystä tai siitä, että ollaan vain mukana. Urheilu ja menestyminen pitää löytyä sieltä ihmisestä, Rautakorpi avaa koko tausta-ajatusta Tapparan kokoonpanon takaa.
Jos puhutaan CHL:stä, niin mitä menestyminen kansainvälisellä tasolla vaatii?
– Sellaista kykyä muuntautua yksittäisissä peleissä, koska varsinkin nyt yksi joukkue voi pelata ihan eri tavalla kuin toinen joukkue. Ei ole sellaista yhtä ainutta tapaa pelata, Rautakorpi miettii ja jatkaa koko sarjasta.
– Vaatimus on kova, koska muutaman treenipelin jälkeen pelataan kovia pelejä uusilla joukkueilla. Sanoin joukkueelle perjantain Växjö-pelin jälkeen, että nyt meidän treenipelit on pelattu. Lainausmerkeissä sadan ottelun kiertue lähtee liikkeelle ja jokaisessa pelissä pyritään pelaamaan voitosta. Nyt yritetään keksiä keinoja siihen, että miten ne pelipäivät osuivat vireen kannalta kohdalleen, koska nyt joka ilta pelataan oikeasti voitosta.
Rautakorven luotsaama Tappara aloittaa oman urakkansa Mestarien liigassa eli CHL:ssä tämän viikon perjantaina. Tuolloin ohjelmassa on vierasottelu norjalaista Storhamaria vastaan. Kyseinen kamppailu näkyy cmore.fi-suoratoistopalvelusta.