Jokerit valmistautuu historiansa viidenteen KHL-kauteen uuden päävalmentajan voimin. Jukka Jalonen palasi takaisin Leijonien peräsimeen, kun taas Lauri Marjamäki perii nyt Jalosen jättämän paikan Jokereiden luotsina.
Marjamäki ehti toimia kahden kauden ajan Leijonien päävalmentajana. Tätä ennen hän maistoi menestystä SM-liigassa Kärppien penkin takana. Kolmen vuoden jakson sisällä hän juhli kahdesti Suomen mestaruutta.
– KHL on kiehtonut sarjana pitkään. Vielä se, että saa toimia Suomesta käsin hyvässä organisaatiossa ja tuttujen ihmisten kanssa. Se on mahtavaa, Marjamäki sanoo MTV Sportin haastattelussa uuden alun alla.
"Oma latu, oma hiihto, mutta tyhmä ei saa olla."
Marjamäkeä yhdistettiin KHL:ään jo Oulun menestysvuosien aikana. Nyt eteen tullut sauma on kuitenkin aivan toisenlainen, jos vertaa siihen, että KHL-ura olisi lähtenyt liikkeelle umpivenäläisessä seurassa.
– Täällä kaikki toimii. Voi kommunikoida helposti apuvalmentajien sun muiden kanssa. Logistiikka pelittää ja niin edelleen. Nyt sitten näkee sen, että mitä se rumba aidosti on ja mitä kaikki siirtymät tarkoittavat ihan todellisuudessa.
– Kiva haaste ja iso mahdollisuus samaan aikaan, Marjamäki nyökyttelee.
Keväällä Leijonissa Marjamäen joukoilta nähtiin suorastaan räjähtävää hyökkäyspelaamista. Leijonat paukutteli maaleja liukuhihnalta, aivan poikkeukselliseen tahtiin. KHL:ssä nykykiekko ei ole kulkenut vielä aivan samanlaista polkua kansainvälisen jääkiekon kehityssuunnan kanssa.
KHL:ssä peruspohja on edelleen kuin kivitalo. Jämäkkä ja vaikeasti horjutettava.
– Oma latu, oma hiihto, mutta tyhmä ei saa olla. Pitää ymmärtää se, että venäläinen huippujoukkue puolustaa äärimmäisen kurinalaisesti ja he ovat vahvoja kamppailijoita. Välillä he puolustavat tosi sitkeästi, välillä passiivisesti ja välillä aggressiivisesti. Välillä peli muuttuu väkisin siihen, että nyt me puolustamme, nyt he puolustavat ja välillä mennään taas tuhatta ja sataa, Marjamäki avaa ajatuksiaan KHL:n peruspilareista.
– Kyllä mä haluan tuoda Jokereihin omaa ajattelumallia. Ei puhuta pelkästään pelistä, vaan johtamistavasta ja mallista myös. Tuolla on niin hyviä jätkiä ja kaikki haluavat menestyä. Koko ajan mietitään sitä, että mitkä olisivat ne tietyt kilpailuedut. Onko se kiinni yhdestä pelitaktisesta jutusta? Totta kai on tärkeää pelata taktisesti viisaasti ja tunnistettavalla pelitavalla. Iso juttu on myös se, että miten pystyy vaikuttamaan ilmapiirillä ja luottamuksen avulla, Marjamäki jatkaa.
Iso kysymys
"En mä edes mieti sitä, että voidaanko voittaa. Se on itsestäänselvyys, että voidaan."
Jalosen Jokerit-aikakauden kohokohta nähtiin keväällä, kun narrilauma laittoi tosissaan kampoihin suurseura Moskovan TsSKA:lle. Taival kuitenkin päättyi jälleen kerran toiselle kierrokselle, eikä Jokerit pystynyt ottamaan askelta eteenpäin.
Pudotuspelien yhteydessä toistuva kysymys on se, että voiko Jokerit edes aidosti voittaa? Tiedossa kun on se, että seuran taustalta löytyy venäläisomistajia, jotka ovat mukana vahvasti myös muun muassa KHL-jätin Pietarin SKA:n taustajoukoissa.
– Ei mua oikeastaan se tausta niin kiinnosta. Totta kai pitää tietää, että mikä on homman nimi, kuka on sitä ja tätä. Mun tärkein tehtävä on lyödä kaikki osaaminen ja keskittyminen tuohon joukkueeseen ja luoda ymmärrys siitä, että voidaan voittaa kenet tahansa. Uskon, että pelaajat ovat myös ymmärtäneet sen. He näkivät, että TsSKA oli ihan voitettavissa. Kaikki on mahdollista, Marjamäki pohtii, tiivistäen asian napakasti yhteen:
– En mä edes mieti sitä, että voidaanko voittaa. Se on itsestäänselvyys, että voidaan.
– Enemmän tässä keskittyy siihen, että joka aamu hallille tulisi iloisia urheilijoita. Löytyisi sitä tiikerin silmää, eikä sen suhteen annettaisi mitenkään löysää.
Miten se Jokereiden ensi kauden menestymisresepti rakennetaan?
– Heti kun aloitettiin yhteinen projekti, puhuttiin tyylistä ja tavasta toimia. Puhuin omasta ajattelumallista ja siitä, että mitä haluan itseohjautuvilta ja vastuullisilta huippu-urheilijoilta. En usko oikein sellaiseen malliin, missä istutaan kahvikupit kädessä alas ja kuunnellaan, mitä Paavilla on sanottavaa. Se ei ole se juttu, Marjamäki hakee persoonallisen vertauskuvan.
– Haen sitä, että pelaajilla herää sellainen oikea ajattelumalli ja tapa toimia. Ymmärretään se ja pidetään vastuullisuus pelissä mukana. Mitä sovitaan, niin siitä pidetään myös kiinni. Ei ole mitään ”joko tai” -mallia. Yhteistyön pitää olla tasapainossa. Kurinalaisuus ja tehokkuus ratkaisevat, niihin satsataan. Ehkä vielä tärkeämpää on se, että miten eletään positiivisen ja negatiivisen tuloksen kanssa. Ettei lähdetä liikaa elämään sen lopputuloksen myötä. Samalla pitää kuitenkin lyödä tarpeeksi korkealle se oman päivittäisen tekemisen taso, minkä mukaan tarkistellaan sitä, missä mennään, Marjamäki puhuu menestymisreseptin rakenteista.
Kun kaikki menee hyvin, niin millainen Jokerit jäällä nähdään?
– Tavoitellaan sitä, että pystymme pelaamaan hyvää yhteistyöjääkiekkoa hyvällä vauhdilla ja kovalla itseluottamuksella. Se rakentuu niin, että tekee kaiken tip top joka päivä. Ei anna mahdollisuutta välinpitämättömyydelle ja epäonnistumiselle. Joku on sanonut, että rutiinit pysäyttävät kehityksen, mutta mun mielestä rutiinit ovat äärimmäisen tärkeässä asemassa onnistumisen kannalta. Kuinka valmistaudutaan peliin, kuinka tehdään ero pelin ja harjoittelun välille. Harjoitellaan laadukkaasti, mutta peli on aina peli. Toivottavasti tuo näkyy, koska nuo eivät ole mitään helppoja juttuja tällä pelitahdilla, Marjamäki sanoo, viitaten tulevaan rankkaan urakkaan.
– 62 peliä, joista 23 on 55 päivän sisällä. Siihen matkustukset sun muut päälle. Silloin pitää ymmärtää se, että tulee päiviä, milloin kulutusrasitukset painavat jaloissa. Miten se sitten näkyy vaikkapa esimerkiksi pelin tiiviydessä?
– Tässä on paljon palasia, mitä pitää koota, kun lähdetään pelaamaan hyvää yhteistyöjääkiekkoa, tuore Jokerit-luotsi summaa.