Julia Navalnaja lähetti vuosi sitten Oscar-gaalan lavalla terveiset miehelleen Aleksei Navalnyille: "Haaveilen päivästä, jolloin olet vapaa"

Aleksei Navalnyin puoliso Julia Navalnaja lähetti viime vuoden Oscar-gaalassa liikuttavat terveiset rakkaalleen.

Jamalin Nenetsien alueella toimivan vankileirin vankilaviranomainen kertoi perjantai-iltapäivällä 16. helmikuuta, että vangittu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, 47, on kuollut. Vankileiri sijaitsee Siperiassa Venäjällä. 

Navalnyistä kertova, Daniel Roherin ohjaama Navalny-dokumenttipalkittiin Parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla viime vuoden maaliskuussa järjestetyssä Oscar-gaalassa.

Dokumentin ohjaaja Roher omisti kiitospuheessaan Oscar-voiton Navalnyille ja "kaikille poliittisille vangeille ympäri maailman".

– Aleksei, maailma ei ole unohtanut tärkeää viestiäsi meille kaikille... Meidän ei pidä pelätä vastustaa diktaattoreita ja autoritaarisuutta missä tahansa se nostaakaan päätään, Roher lausui Oscar-gaalan lavalla.

Oscar-gaalassa lavalle nousi myös Navalnyin puoliso Julia Navalnaja, joka piti lyhyen, mutta pysäyttävän puheen.

– Mieheni on vankilassa vain siksi, että hän kertoi totuuden. Mieheni on vankilassa demokratian puolustamisen vuoksi. Aleksei, haaveilen päivästä, jolloin sinä olet vapaa ja maamme on vapaa. Pysy vahvana, rakkaani, Navalnaja sanoi lavalla.

Venäjän vankilaviranomaisten lausunnossa Navalnyin kuolemasta kerrottiin seuraavasti:

– Navalnyi tuli huonovointiseksi kävelyn jälkeen. Sitten hän menetti lähes heti tajuntansa. Lääkintähenkilöstö saapui välittömästi ja paikalle soitettiin ambulanssiryhmä. Elvytys ei tuottanut positiivista tulosta. Ensihoitajat vahvistivat vangin kuoleman. Kuolinsyytä selvitetään.

Navalnyin lehdistösihteeri kertoo Reutersille, että hän ei ole saanut vahvistusta Navalnyin kuolemasta.

Lue myös:

    Uusimmat