Julmaksi moitittua "Ruanda-mallia" tuskin saataisiin nopeasti käyttöön – "On paljon kysymysmerkkejä"

Tutkijan mukaan perussuomalaisten esittämässä niin sanotussa Ruanda-mallissa on paljon kysymysmerkkejä. 

Tutkimuslaitos E2 Tutkimuksen vanhempi tutkija Matti Välimäki sanoo STT:lle, että perussuomalaisten esittämä Ruanda-malli on hyvin epämääräinen käsite. Mallia ei ole lukkoonlyöty EU-tasolla, ja on myös epäselvää, mitä sitä ajavat tahot tarkoittavat.

– Onko tarkoituksena, että tietty EU:n ulkopuolinen maa käsittelee hakemukset? Ja jos päätös on myönteinen, saako kyseinen ihminen turvapaikan EU-maasta vai onko tarkoitus, että hän jää asumaan hakemuksen käsitelleeseen kolmanteen maahan?

Avoin kysymys on myös se, että mitkä maat olisivat halukkaita hoitamaan EU:n turvapaikkahakemuksia.

– Mallin toteutettavuutta EU-tasolla on vaikea arvioida, kun ei tiedetä eri puolia.

Välimäestä on kuitenkin selvää, että Ruandan mallin käyttöönotto ei tapahdu yhtäkkisesti.

– On paljon kysymysmerkkejä ja eroja puolueiden ja jäsenmaiden välillä siinä, miten paljon sitä kannatetaan.

Ruandan malli viittaa Britannian tekemään päätökseen, joka sallii maan lähettää turvapaikanhakijoita Itä-Afrikan Ruandaan. Mallissa turvapaikkahakemukset käsitellään Ruandassa, ja mahdollisen myönteisen päätöksen myötä turvapaikanhakijat myös jäävät sinne asumaan.

Britanniassa malli on saanut paljon kritiikkiä kansalaisjärjestöiltä. Lisäksi maan korkein oikeus on pitänyt päätöstä lainvastaisena.

Yleisesti Välimäki kiinnittää huomiota siihen, että puolueiden vastaukset STT:n kyselyssä painottuvat pääasiassa turvapaikkapolitiikkaan. Muut siirtolaisuuden muodot jäävät vähemmälle.

– Tämä huolimatta siitä, että esimerkiksi Suomessa turvapaikanhakijat ovat tavallisesti muodostaneet, lukuun ottamatta muutamia vuosia, pienen vähemmistön maahantulijoista, muuttoliikkeisiin perehtynyt Välimäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat