Turvapaikkapolitiikka kuohuttaa eurovaaleissa: "Tulee olemaan porukkaa enemmän kuin lääkäri määrää"

Onko turvapaikkaprosessin siirtäminen Euroopasta kolmansiin maihin hyvä vai huono ajatus, siitä keskusteltiin Viiden jälkeen -ohjelman pienille puolueille järjestämästä eurovaalitentistä. 

Turvapaikkapolitiikka on yksi EU-vaalien suurimpia kiistakysymyksiä ja teemoja. Turvapaikkakäsittelyn siirtäminen EU:n ulkopuolelle jakaa puolueita myös Suomessa. 

Turvapaikkapolitiikasta ja sen mahdollisesta muutostarpeesta väiteltiin Viiden jälkeen -ohjelman vaalitentissä, johon osallistuivat Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, Ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja Henrik Wickström ja Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo

Essayahin mukaan kolmansien maiden mallilla ehkäistäisiin humanitaarista katastrofia. 

– Vältytään siltä, että ihmiset lähtevät hengenvaarallisille merimatkoille maksaen ihmissalakuljettajille tuhansia euroja ja, että kohtalona voi olla hukkuminen Välimereen, Essayah sanoi vaalitentissä.

Harkimo ei usko mallin toimivan

Liike Nyt -puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo ei usko, että ulkoistusmalli olisi toimiva.

– Siellä tulee olemaan porukkaa enemmän kuin lääkäri määrää.

– Koko turvapaikkapolitiikka on epäonnistunut Euroopassa, jos Saksaan tulee miljoona ihmistä vuodessa ja kaikki jäävät sinne. Meidän on pakko tehdä jotain tälle asialle, mutta en usko, että tämä on se ratkaisu, Harkimo sanoo.

"Halutaan ulkoistaa vastuuta"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan ei ole vakuuttunut siitä, että turvapaikkamenettelyn siirtämisen taustalla olisi humanitaarinen huoli. 

Andersson muistuttaa, että esimerkiksi pakolaisleireiltä voitaisiin jo nyt tuoda Euroopan maihin suoraan YK:n pakolaiskiintiön kautta ihmisiä, joilla on todettu suojelun tarve. 

– Nykyinen hallitus on päinvastoin leikannut pakolaiskiintiötä. Tässä ei ole kysymys siitä, halutaanko auttaa hädässä olevia ihmisiä. Jos näin olisi, kai olisi jo käytetty olemassa olevia työkaluja.

– Tässä on vain ja ainoastaan kysymys siitä, että halutaan ulkoistaa vastuuta ja estää ihmisiä hakemasta turvaa, Andersson sanoo. 

Harkimon mukaan ongelmana nykyisessa turvapaikkamenettelyssä on se, että palautuspolitiikka ei toimi. Eurooppaan jää paljon ihmisiä, joiden turvapaikkahakemus on hylätty. 

– Meillä on Suomessakin kauhea määrä ihmisiä, joiden hakemukset on käsitelty ja jotka eivät ole saaneet lupaa, ja jotka kuitenkin jäävät tänne. Sellaista me emme voi jatkaa. 

Harkimon mukaan Anderssonin keskusteluun nostamista pakolaiskiintiöistä on turha puhua, koska kaikki maat eivät niitä käytä. 

"Tilanne ei ratkea itsestään"

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickströmin mukaan eurovaalien alla on myös maalailtu pelkoja, jotka hänen mukaansa eivät pidä paikkaansa. 

RKP kannattaa uutena keinona niin sanotun humanitäärisen viisumin käyttöönottoa.

– On muistettava, että tilanne ei ratkea itsestään. Mutta jää epäselväksi, mitä yhteistyö kolmansien maiden kanssa ratkaisisi. 

Lue myös:

    Uusimmat