Jungner: Suomi on aikamiespoika, joka lukittautunut kammariin

7:48img
Julkaistu 12.04.2016 08:11
Toimittajan kuva

Johanna Lehtola

johanna.lehtola@mtv.fi

@LehtolaJo

Digitalisaatiota on turha vastustaa, linjaavat Huomenta Suomessa Kreabin toimitusjohtaja, ex-poliitikko Mikael Jungner ja asianajotoimisto Dottirin lakimies Jaakko Lindgren.

Viime viikolla Suomessa saatiin ensimmäinen Uber-tuomio, missä luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta tuomittiin mies yli 12 000 euron sakkoihin. Mikael Jungnerin mukaan tuomio oli täysin kohtuuton, jossa kärsijänä oli yksi pieni kuljettaja, ei esimerkiksi Uber.

– Verottaja on kuitenkin antanut ohjeen siitä, miten tätä toimintaa verotetaan, hän päivittelee.

Lakimies Jaakko Lindgrenin mukaan asia tulee todennäköisesti jatkumaan ylemmissä oikeusasteissa. Mutta keskustelua pitäisi käydä muualla kuin oikeudessa, hän näkee.

– Tuomioistuimet ja virassa olevat tuomarit tulkitsevat vain lakia sillä tavalla kuin laissa lukee. Lainsäätäjän puolella näkisin sen tärkeämmän keskustelun, miten Suomi haluaa tähän reagoida ja puuttua. Poliitikkojen ja ministeriön virkamiesten ja järjestöjen pitäisi pohtia miten tähän suhtautua.

Katso Uber-keskustelu tästä: 

8:13img

Turha taistella

Asiantuntijat olivat molemmat sitä mieltä, että jos kysyntää on ja tarjontaa syntyy, niin sitä vastaan ei voi taistella ainakaan loputtomasti.

– Vertaisin tätä siihen kun ennen käytettiin paperisia puhelinluetteloita, nyt sähköisiä, ennen oli filmikameroita, nyt digikameroita. Tai Suomessa kamppailtiin pitkään ja hartaasti piraatteja vastaan, jotka levittivät musiikkia tai elokuvia laittomasti, nyt meillä on Spotify ja Netflix ynnä muut verkkopalvelut. Ennemmin tai myöhemmin digitalisaatio voittaa.

Molemmat Huomenta Suomen vieraat kritisoivat säätelyintoa, joka on vallannut Suomen jo aikoja sitten.

– Kansantaloudellisesti olisi järkevää maksimoida verotulot. Tänne voisi syntyä työtä sitä kautta jos luodaan toimintaedellytykset digitalisaation kautta. Jos me kielletään ja kielletään, niin sitten kun se toimiala vihdoin vapautetaan, niin joku kansainvälinen yritys tulee ja vie sen markkinan välittömästi.

Peräkammariin lukittautunut Suomi?

Jungnerin mukaan pelkkä sääntely ei toisaalta ole ongelma, koska muuallakin maailmalla säännöstellään. Ongelma on, että Suomi on sääntelyn lisäksi pieni markkina-alue.

– Jos on pieni markkina-alue, pieni kielialue ja säätely päälle, niin Suomi on vähän niin kuin sellainen aikamiespoika, joka ei osaa olla kanssakäymisissä sosiaalisesti mahdollisten puolisoiden kanssa, ja vielä lukittautuu sinne takahuoneeseen. Suomen pitäisi houkutella. Jos se ei onnistu, niin jäädään koko ajan sivuun. Jos me jäädään sivuun, niin on helpompaa ihmisen lähteä muualle, Jungner lataa.

Jungnerin mukaan tämä asia on kaikkien suomalaisten vastuulla, ettei niin käy.

– Pitäisi olla strategia, jota tavoitellaan. Nyt sitä jarrutetaan. Toinen on se, miten kansalaiset suhtautuu. Jos vastustaa kaikkea, tekee kaikkensa estääkseen asioita ja sitten poliitikot kuuntelee kansan ääntä, niin koko homma jähmettyy.

Jungner innostuukin keskusta-puolueen maakuntamallista.  

– Helpoin tapa päästä eteenpäin on itseasiassa keskustan malli. Jos nimittäin maakuntien Suomessa antaisi maakunnille lainsäädäntövaltaa arkielämän asioissa, niin maakunnat voisivat eriytyä. Uusimaa, joka on minusta avarakatseisin paikka, voisi mennä omia polkujaan ja pohjoisen maakunnat voi kokeilla käytännössä mitä tapahtuu, kun säätelee. Katsotaan miten kävisi, Jungner naurahtaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa