Helsingin Paloheinässä järjestetyssä Laamajuoksu-tapahtumassa juoksivat sekä ihmiset että eläimet. Hyväntekeväisyys tapahtumalla kerättiin rahaa Boliviaan.
Laamajuoksu saattaa ensikuulemalta vaikuttaa jonkin sortin ravitapahtumalta, mutta näin ei suinkaan ole. Kyseessä on Elina Suhosen järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma, jossa kerätään rahaa Boliviaan.
– Ollaan tekemässä hyväntekeväisyyttä ja meillä on kohdemaana Bolivia ja Boliviassahan laamat asustaa runsaslukuisina, niin tuli tällainen idea, että onhan ne laamat saatava mukaan juoksutapahtumaan, Suhonen kertoo.
Eläimellistä menoa paikalla tarjoilivat kaksi alpakkaa ja kolme laamaa. Itse juoksuun osallistui kuitenkin vain yksi laamoista.
– Onni-laama on sellainen reipas laama, niin se lähtee taluttajan kanssa mukaan lenkille, Suhonen myhäilee.
Laamateema oli villinnyt myös muutamia osallistujia, jotka olivat päättäneet lähteä lenkille laamoiksi pukeutuneina. Suhonen kertoo ilmoittaneensa, että kaikille laamaksi pukeutuville olisi luvassa palkinto. Lopulta paikalle ilmestyikin jos jonkinlaista karvaista juoksijaa.
Paikalla olleista alpakoista ja laamoista osa oli kotoisin Ylitalon alpakka- ja laamatilalta ja kaksi isointa laamaa Pineforestin laamatilalta. Lenkille mukaan lähtevä Onni-laama ei kummempia alkuverryttelyjä tarvinnut.
– Peruskunto on aika hyvä, niin pystyy sitten aina tarvittaessa ottaa tällaisen spurtin, laamakasvattaja Pirkko Kivikari naurahtaa.
Laamat kärsivät huonosta maineesta
Kivikarilla on kotona 4 laamaa ja 15 alpakkaa. Alkusysäyksen toiminta sai lehtijutusta vuonna 1998. Nyt takana on kolmetoista vuotta alpakoiden ja laamojen kasvatusta.
Alpakoita on suomessa noin 1000 yksilöä ja laamoja taas vähemmän. Laamat kärsivät Kivikarin mukaan huonosta maineesta, sillä useat luulevat niiden olevan kärttyisiä syljeskelijöitä.
– Tämmöisiähän nämä on niin kuin tämä Onnikin, että laamahan on mitä herttaisin eläin, Kiviranta sanoo.
Osallistujat juoksivat kuuden kilometrin lenkin, alkumatkan kirittäjänä toimi Onni-laama.