Kaupissa sijaitsevalta Tampereen Ursan tähtitornilta avautuu hulppeat näkymät pitkälle kaupungin ympäristöön. Tähtitornin käyttäjiä kiinnostavat kuitenkin maisemia enemmän se, mitä löytyy horisontin yläpuolelta.
Nähtävää ja pohdittavaa avaruus tarjoaakin pilvettöminä öinä niin paljon, että tähtiharrastukseen jää helposti koukkuun. Tampereen Ursan varapuheenjohtaja Kari A. Kuure kertoo MTV Uutisille olleensa avaruuden pauloissa jo vuosikymmenien ajan.
– Vuonna 1957, kun Neuvostoliitto laukaisi Sputnikin, kiinnostukseni heräsi ja tässä koukussa on sitten pyristelty, hän tokaisee.
Kuure on vuosien varrella niin kirjoittanut kuin luennoinut ihmisille tähtitieteestä. Hän kannustaa ihmisiä käymään reippaasti tähtitornilla, jos vähänkin kokee kiinnostusta avaruutta kohtaan.
– Kyllä täällä tähtitornilla on käynyt niin, että kun ihmiset tulevat, niin kyllä he viisaampina lähtevät pois, hän kiteyttää.
Kuuren mukaan tähtitornille saapuvaa yleisöä kiinnostaa erityisesti planeettojen tarkkailu. Saturnus upeine renkaineen on se halutuin ja toivotuin kohde. Hyvänä uutisena Saturnuksen havainnointimahdollisuudet ovat lähivuosina parantumassa, kun jättiläisplaneetta alkaa taas useiden vuosien jälkeen näkyä yhä korkeammalla horisontissamme.
– Noin vuonna 2025 Saturnus alkaa näkyä melko korkeallakin taivaalla. Silloin taas ihmisiltä alaleuka tipahtaa lattiaan, kun he sen näkevät, Kuure toteaa.
Ja tarjoaapa Saturnus jo nyt maanantaina erityistä herkkua yhdessä toisen jättiläisplaneetan, Jupiterin kanssa.
Saturnus ja Jupiter muodostamassa harvinaisen näyn
Jupiter ja Saturnus näyttävät maanantaina 21.12. menevän Maasta katsoen lähes päällekkäin. Taivaalla hohtaa siis todellinen jouluntähti, jota voi seurata myös Suomesta. Kuure kertoo olevansa harvinaisesta tapauksesta hyvin kiinnostunut. Hän kertoo saaneensa tapauksesta jo etukäteen kyselyitä ihmisiltä.
Kuure kertoo, että vastaava tilanne toistuu noin kahdenkymmenen vuoden välein, joskin näin lähellä toisiaan jättiplaneetat ovat näkyneet viimeksi keskiajalla.
Lue myös: Katseet taivaalle! Pian voit nähdä harvinaisen valoilmiön, kun Jupiter ja Saturnus näyttävät olevan lähes päällekäin – huomioi nämä seikat bongauksessa!
Kuure kertoo, että käytännössä kyse on kerran elämässä tapahtuvasta ilmiöstä. Hän kuitenkin huomauttaa, että visuaalisesti kyseessä ei ole megaluokan tapahtuma.
– Paljain silmin katsottuna kyseessä on kaksi valopistettä tuolla horisontin yläpuolella. Onhan se tietysti hienon näköistä, kun tietää mitä ne ovat. Mutta jos niistä ei tiedä, niin ne ovat vain kaksi valopistettä. Kun katsotaan kaukoputkella ja jos sattuu vielä olemaan hyvä keli ja kuva on terävä, niin onhan se sitten näyttävän näköistä.
Kuure toteaa, että useimmiten Suomen oloissa havaintokeli on kuitenkin se verran huono, että kaukoputkessa planeetat näyttävät lähinnä kiehuvilta pisteiltä.
Katso alla oleva video: Juno-luotaimen kuvat paljastavat, kuinka kuut kiertävät Jupiteria. Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:56
Suomen sää antaa haastetta havainnointiin
Lopulta kaikki on siis kiinni siitä, että suosiiko sää havainnointia. Juuri hiljattain geminidien näyttävät tähdenlennot jäivät Suomessa näkemättä kun taivas oli pilvinen. Kuure kertoo, että Suomessa valitettavasti käy usein niin, että avaruuden ilotulituksen sijaan tarjolla onkin harmaita pilviä.
– Itse olen yrittänyt yli 30 vuotta havaita marraskuussa näkyviä leonideja ja yhtenä vuotena olen edellisen päivän aamuna pilvien raosta nähnyt kaksi leonidi-meteoria. Ja tämä on siis 30 vuoden saldo, hän hymähtää.
Eikä toisaalta selkeä sääkään välttämättä merkittävästi asioita paranna talviaikaan.
– Jos sattuu näin talviaikaan olemaan selkeää säätä, niin sitten on niin hirvittävän kylmä, että ukko ja laitteet jäätyvät hyvin nopeasti ja havaintotuokiot jäävät lyhyiksi.
Mahdollisista haasteista huolimatta Kuure toivoo, että ihmiset onnistuisivat nappaamaan Jupiterin ja Saturnuksen harvinaisesta kohtaamisesta mahdollisimman hyviä kuvia.
Kuure kertoo, että mahdollisia kuvia voi lähettää ja julkaista Ursan ylläpitämässä Taivaanvahdissa, jolloin muutkin valokuvaajat ja asiasta kiinnostuneet voivat nähdä ne. Samoin Tampereen Ursan jäsenblogi Radiantti julkaisee mielellään etenkin Pirkanmaalta lukijoiden ottamia kuvia tapahtumasta.
Mikäli sää sallii, ovat Jupiter ja Saturnus otollisimmin nähtävissä lähes horisontissa eteläisellä taivaalla auringon alkaessa laskea. |