Aamuöiseltä taivaalta voi nyt bongata hienon ilmiön: Viisi planeettaa näkyvissä yhtä aikaa paljain silmin – näin ne voi tunnistaa

1:05imgKatso video: Huipputarkka kuva näyttää, millaista on Marsin pinnalla.
Julkaistu 17.07.2020 18:20
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Suomen yötaivas on vielä monin paikoin vaalea eikä tähtiä juurikaan näy – varsinkaan pohjoisemmassa Suomessa. Tarkkasilmäisimmät voivat kuitenkin tehdä sieltä jo melkoisia löytöjä.

Tällä hetkellä aivan eteläisimmässä Suomessa yötaivaalta voi bongata parhaimmillaan jopa viisi eri planeettaa yhtä aikaa paljain silmin.

– Jupiter ja Saturnus ovat etelän ja lounaan välillä puoli neljän aikaan aamulla etelärannikolla. Mars taas on kaakossa, Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

– Venus ja Merkurius ovat puolestaan koillisen ja idän välillä. Eli yhden yön aikana on mahdollista nähdä kaikki nuo viisi planeettaa hyvältä havaintopaikalta, josta näkee esteettömästi horisonttiin asti lounaassa ja koillisessa, hän toteaa.

Lue myös: Uusi tutkimustieto osoittaa: Kuu onkin huomattavasti nuorempi kuin luulimme

Liljeström kertoo, että kaikki mainitut viisi planeettaa Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus ovat horisontin yläpuolella, mutta osaa niistä voi olla hankala nähdä.

– Esimerkiksi Jupiter on puoli neljältä jo tosi matalalla. Sen nähdäkseen pitäisi melkein olla lounaan suunnalla vesistön äärellä, sillä se on juuri ja juuri horisontin yllä. Toisaalta se on melko kirkas, mikä helpottaa sen löytämistä.

– Merkurius puolestaan on auringonnousun puoleisella vaalealla taivaalla, hyvin himmeä ja matalalla sekin. 

Näin planeetat voi tunnistaa

Kaikkien viiden planeetan löytämisen hankaluutta lisää se, että useimmat planeetat eivät loista vaalealla taivalla juurikaan muita tähtiä kirkkaammin. Toisaalta Liljeström huomauttaa, että jos taivaalla ylipäänsä näkee kirkkaan pisteen tähän aikaan vuodesta, niin se on todennäköisesti planeetta.

– Planeetat eivät tietenkään ole yötaivaan ainoita kirkkaita pisteitä, sillä on siellä muutamia muitakin tähtiä. Mutta jos juuri nyt katsoo alas horisonttiin ja siellä näkyy kirkas piste, niin todennäköisesti se on planeetta.

Lue myös: Noin 730 valovuoden päässä maasta sijaitsee toistaiseksi suurin löydetty kiviplaneetta – suurella planeetalla vallitsee hillitön kuumuus

Planeettojen sijainnin voi tarkistaa esimerkiksi Ursan Tähtikartta-palvelusta, mutta Mars on Liljeströmin mukaan kuitenkin helppo tunnistaa muutenkin.

– Mars on siitä kiva, että se on selkeästi oranssinvärinen, ja sen voi tunnistaa siitä.

Yötaivaalla paljon muutakin nähtävää

Yötaivaalla on toki muutakin kuin tähtiä.

Liljeström kertoo itse olleensa viime yönä tarkkailemassa usein erityisesti pohjoisella taivaalla näkyviä valaisevia yöpilviä.

– Niitä on näkynyt tänä kesänä todella hienosti.

– Vaaleasta taivaasta kohoaa ylöspäin harsomaisia ja vaaleansinertäviä pilviä. Ne voivat olla todella kirkkaita ja huomiota herättäviä, hän kertoo.

Vaikka tähtiä taivaalla ei juuri välkykään, niin muutamia sellaisiakin voi taivaalta huomata.

– Näkyy siellä hyvin korkealla Kesäkolmio.

Kesäkolmio ei ole oikea tähtikuvio, vaan se muodostuu kolmen eri tähtikuvion kirkkaimmista tähdistä: Joutsenen Denebinistä, Lyyran Vegasta ja Kotkan Altairinista.

Lue myös: Tutkijaryhmän laskelma: Emme ole yksin – Linnunradan galaksissa on kanssamme peräti 36 älykästä sivilisaatiota

Kesän painuessa pidemmälle ja öiden pimentyessä tähtitaivaan katseltavakin lisääntyy.

– Elokuussa on ensimmäiset kunnolla pimeät yöt ihan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta, hän kertoo.

– Ja elokuussahan nähdään perinteisesti myös perseidien tähdenlentoparvi, jolloin voi nähdä parhaimmillaan parikymmentä tähdenlentoa tunnissa. Tänä vuonna Kuukaan ei pahasti haittaa niiden havaitsemista.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus