Jussi Ahokas näkee SM-liigan valmentajapotkuissa arvostuksen puutetta: "Ei ehkä ymmärretäkään kaikkea"

Jussi Ahokas on nostanut perinteikkään seuran Kanadan junioriliigan kärkipaikoille 1:20
Jussi Ahokas kertoo työstään keskiverto SM-liigaorganisaatiota muistuttavassa junioriseurassa. Jälki OHL-liigassa on ollut komeaa.

SM-liigasta Kanadan juniorisarja OHL:ään siirtynyt Jussi Ahokas näkee päävalmentajien nauttivan Kanadassa suurempaa arvostusta kuin Suomessa.

Ahokas sai viime keväänä potkut TPS:n päävalmentajan paikalta sen jälkeen, kun edelliskauden SM-hopeaseuran pudotuspelikevät oli katkennut jo ensimmäisellä kierroksella. Hänen sopimustaan oli jäljellä vielä yhden kauden ajan.

Liigasyksyn aikana Kärpät ja JYP kohauttivat, kun ensin Lauri Marjamäkija pian perään Jukka Rautakorpi siirrettiin syrjään valmentajapesteistään. Varsinkin jälkimmäisen tapaus herätti paljon keskustelua valmentajien kohtelusta suomalaisessa jääkiekossa.

Puoli vuotta kotimaan kiekkoon etäisyyttä otettuaan Ahokas näkee valmentajien nauttivan Kanadassa pitkäjänteisempää luottamusta kuin Suomessa.

– Kyllä täällä päävalmentajaa kunnioitetaan. Ja totta kai täälläkin tulee valmentajapotkuja, se on ihan selvä, mutta mielestäni valmentajan asema on erilainen, Ahokas pohtii MTV Urheilun haastattelussa.

– Täällä ymmärretään, missä vaiheessa joukkue on, ja millaiset pelimerkit valmentajalla on. Sitten katsotaan, miten hyvin valmentaja on tehnyt työnsä, kun taas Suomessa se on täysin tulospainotteista. Ei ehkä ymmärretäkään kaikkea.

Median huomio erilaista

Perinteikästä Kitchener Rangersia valmentava Ahokas tietää, että myös Kanadassa tulostavoitteet ovat toki kovat jo juniorisarjoista lähtien. Silti hän näkee ulkopuolelta tulevan paineen armollisemmaksi kuin SM-liigassa.

Tässä tosin auttaa myös Kitchenerin alkukauden menestys. Viimeksi vuonna 2008 OHL:n mestaruuden ja 2003 kaikkien juniorisarjojen mestaruuden Memorial Cupin voittanut Rangers rymistelee parhaillaan divisioonansa kärjessä.

– Niin kuin se on kaikkialla maailmassa: tämä on tulosurheilua ja pärjätä pitää, mutta täällä ei nosteta tikun nokkaan samalla lailla kuin Suomen mediassa. Siinä mielessä on ollut ihan mukavaa ja erilaista olla täällä nyt tänä vuonna, Ahokas virnistää.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Rangers kiinnostaa paikallisia, joten kiinnostus päävalmentajan kommentteja kohtaan on samanlaista kuin aikuisten tason ammattilaissarjoissa.

– Kyllä se joka pelin jälkeen on radiot ja televisio. Ihan yhtä paljon kuin Liigassakin, jos ei vähän enemmänkin.

Lue myös:

    Uusimmat