Jussi Markkanen tyrmää lomautetun Tero Lehterän palkkavaatimukset – valmentajan paluusta tulossa seuraava käänne: "Lomautuksen jälkeen työntekijät palaavat töihin"

5:03img
Tero Lehterä kertoi torstaina Tulosruudun haastattelussa SaiPan kanssa käymästään riidasta. Mitkä ovat välit entiseen joukkuekaveriin Jussi Markkaseen?
Julkaistu 12.03.2021 11:02
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Päävalmentajan paikalta lomautettu Tero Lehterä avautui Tulosruudun haastattelussa SM-liigaseura SaiPan kanssa käymästään palkkariidasta. Seuran toimitusjohtaja Jussi Markkanen pysyy edelleen kannassaan, ettei vaatimuksen palkanmaksusta ole oikeutettuja.

Lehterä kertoi torstain pitkän Tulosruudun haastattelussa ajautuneensa SaiPan kanssa riitaan kauden aikana tehdyistä lomautuksista.

SaiPa lomautti valmentajansa ja urheilujohtonsa ensimmäisen kerran marraskuussa ja jatkoi lomautuksia 27. joulukuuta kauden loppuun asti ennen kuin edellinen lomautusjakso oli päättynyt.

Lehterän mukaan jälkimmäinen lomautus oli laiton. Hän vaatii SaiPaa maksamaan koko kauden palkan sekä itselleen että apuvalmentajilleen.

MTV Urheilun perjantaiaamuna tavoittama SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen on vahvasti eri mieltä.

– He ovat olleet lomautettuina, niin eihän lomautetuille makseta palkkaa, Markkanen toteaa lyhyesti.

– Olemme joutuneet tekemään yt-lakien mukaan kovia säästötoimenpiteitä ja osana sitä on jouduttu lomauttamaan ihmisiä. Olemme toimineet niiden yt-lakien mukaan, jotka poikkeusolot ovat mahdollistaneet.

Yksi riidan osa-alueista keskittyy juuri tähän seikkaan. Poikkeuslaki mahdollisti myös määräaikaisten työntekijöiden lomauttamisen joulukuun loppuun asti, mutta SaiPa jatkoi tämän turvin valmentajiensa lomautuksia vielä joulukuun lopussa.

Lehterän tulkinnan mukaan uutta lomautusta ei voi tehdä edellisen ollessa yhä kesken. Jos taas SaiPa olisi odottanut ensimmäisen lomautusjakson päättymistä, se ei olisi enää voinut uusia ilmoitusta 1. tammikuuta, koska määräaikaisten lomauttamisen sallineen poikkeuslain voimassaolo päättyi vuodenvaihteeseen.

– En halua mennä sen enempää yksityiskohtiin, mutta olemme meidän lakimiehemme kanssa toimineet yt-lain antamissa puitteissa. Ei minulla oikeastaan muuta lisättävää tähän asiaan ole, Markkanen kommentoi.

1.03982619

Toimitusjohtaja Jussi Markkanen on itse toiminut SaiPan valmennusryhmässä Tero Lehterän lomautuksen aikana.

SAVAL vahvasti eri mieltä SaiPan kanssa lain tulkinnasta

Valmentajien edunvalvontajärjestöllä, Suomen Ammattivalmentajilla on eriävä näkemys lomautusten laillisuudesta. SAVALin toiminnanjohtaja Raino Nieminen on asiassa pitkälti Lehterän linjoilla.

– Kyllä meidän tulkintamme on ihan samanlainen. Ei oikein ole mahdollista lomauttaa vanhan lomautuksen päälle toista kertaa, Nieminen tiivistää.

– Asiasta on jo työoikeuden professorin kirjoittama artikkeli kommenttina, ja sitä lainoppineet tällä hetkellä tulkitsevat.

MTV Urheilu haastatteli jo joulukuussa lomautusilmoituksen yhteydessä työoikeuden professori emeritus Seppo Koskista, joka totesi tiivistetysti, että lomautusta voidaan kyllä jatkaa, mutta vasta seuraavana päivänä edellisen jakson päättymisestä.

JYPissä sama tilanne, riitoja myös muissa lajeissa

Tällä hetkellä sama tilanne on päällä toisessakin SM-liigaseurassa JYPissä, joka lomautti päävalmentajansa Pekka Tirkkosen ja apuvalmentaja Ari Santanen maaliskuun loppuun asti ulottuvalla ilmoituksella, jonka seura teki kesken edellisen lomautusjakson niin ikään joulukuun viimeisinä päivinä.

Tapaukset ovat hyvin samanlaisia. Ammattivalmentajat tekevät Suomessa lähes poikkeuksetta määräaikaisia työsopimuksia, jolloin normaalina aikana heidän lomauttamisensa ei olisi mahdollista. Loppuvuoteen myönnetty poikkeuslaki antoi tähän kuitenkin hetkellisen tilaisuuden.

1.03914863

Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen ovat olleet JYPistä lomautettuina lokakuusta lähtien.

SAVALin toiminnanjohtajan Niemisen mukaan vastaavia kiistoja on käynnissä tällä hetkellä muutamia muitakin, jääkiekon lisäksi ainakin kahdessa muussa lajissa.

– Varovaisen arviomme mukaan viidestä kuuteen henkilöä on samantyyppisessä tilanteessa. Sen lisäksi meidän tietoomme on tullut tapauksia, joissa on vähän erilaisia piirteitä – etupäässä se, onko työsuhde ollut osa-aikainen ja tai päättyykö nykyinen sopimus, kun nykyinen lomautus päättyy, Nieminen taustoittaa.

Nieminen pitää hallituksen tekemää poikkeuslainsäädäntöä lähtökohtaisesti hyvänä, jotta toimialalla saatiin säästöjä aikaiseksi. Se jätti kuitenkin tulkinnanvaraiseksi, että oliko työnantaja oikeutettu ulottamaan lomautukset myös tämän vuoden puolelle.

– Ehkä tässä osoittaisin sormella lainsäätäjää, ettei tätä valmisteltu riittävän hyvin eikä arvioitu sitä, että määräaikaisia työntekijöitä lomautettaisiin vielä väliaikaisen lain päättymisen jälkeen, Nieminen toteaa.

Palaako Lehterä SaiPan penkin taakse maaliskuussa?

Oman käänteensä tilanteeseen tarjoaa myös nykyisten lomautusjaksojen kesto. Lehterän ja hänen apuvalmentajiensa lomautukset päättyvät 27. maaliskuuta, jolloin SaiPalla on uusitun otteluohjelman jälkeen jäljellä vielä kuusi runkosarjaottelua.

Pudotuspeleihin seura ei tällä hetkellä ole mahtumassa mukaan, mutta valmentajat ehtisivät SaiPan käyttöön vielä kauden lopun peleihin. Lehterän sopimus päättyy tähän kevääseen, eikä hän mitä varmimmin ole Lappeenrannassa jatkamassa. Lehterä oli MTV Urheilun haastattelussa vielä täysin tietämätön SaiPan kannasta tämän asian suhteen.

– Ihan normaalisti, kun lomautukset loppuvat, niin silloin työntekijät palaavat töihin, Markkanen vastaa valmennustiimin paluusta.

Palaavatko he myös vaihtopenkin taakse siinä kohtaa?

– No ei minulla tässä kohdassa ole siihen mitään kommentoitavaa.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga