Jääkiekon SM-liigassa pelaava SaiPa tiedotti kertoi maanantaina hankkineensa kaksi uutta pelaajaa joukkueeseensa vain viikko sen jälkeen, kun seura lomautti henkilöstöään yt-neuvotteluiden päätteeksi. Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan uusien pelaajien hankkimisille pitää olla riittävät perusteet.
SM-liiga-seuroista SaiPa ja JYP ovat päätyneet lomauttamaan henkilöstöään syksyn aikana. JYP lomautti yt-neuvotteluiden päätteeksi valmentajansa Pekka Tirkkosen ja Ari Santasen, jotka eivät suostuneet muun joukkueen tavoin palkkojensa alentamiseen. SaiPa puolestaan lomautti päävalmentaja Tero Lehterän sekä muun valmennus- ja urheilujohtonsa. Pelaajiensa kanssa seura pääsi sopuun palkkojen leikkaamisesta.
LUE MYÖS: Nyt puhuu lomautettu SM-liigavalmentaja Pekka Tirkkonen – kertoo kovan ratkaisun taustat: "Perheiden elanto on kuitenkin tästä kiinni"
Molempien seurojen henkilöstörintamalta on kuitenkin kuulunut uutisia yt-neuvotteluiden jälkeenkin. JYP kertoi viime viikolla hankkineensa NHL-pelaaja Ty Dellandrean lainasopimuksella.
SaiPa puolestaan tiedotti maanantaina Eetu Tuulolan ja Rasmus Hämäläisen sopimuksista. NHL-seura Calgary Flamesin pelaaja Tuulola tulee SaiPaan lainasopimuksella. Slovakiasta SaiPaan siirtyvä Hämäläinen puolestaan pelaa joukkueessa try out -sopimuksella, jonka kestoa seura ei paljastanut.
Uusien pelaajien hankkiminen tilanteessa, jossa osa henkilöstöstä on lomautettu taloudellisten syiden vuoksi, on herättänyt kummeksuntaa.
"Junioripelaajille maksetaan saman verran"
Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen muistuttaa, ettei seura ole lomauttanut pelaajia, vaan muuta henkilöstöä, jotka eivät ole kykeneväisiä tekemään pelaajien töitä.
Lisäksi SaiPa menetti yhden pelaajan, kun Tomi Iso-Mustajärvi siirtyi viime viikolla Slovakiaan.
– Meiltä lähti yksi pelaaja pois ja valitettavasti tätä liigaa ei pysty pelaamaan, jos ei ole riittävästi pelaajia, Markkanen sanoo.
LUE MYÖS: Jonne Virtanen romahti lattialle itkemään, kun hän kuuli lapsensa hyytävät sanat – korkki napsahti kiinni: "Olin pystynyt kusettamaan itseäni"
Toimitusjohtaja ei avaa seuran ja pelaajien välisiä sopimuksia, mutta sanoo, että kahden uuden pelaajan tuomat kulut seuralle jäävät pienemmiksi kuin pois siirtyneen yhden pelaajan aiheuttamat kulut olivat.
Markkasen mukaan uudet pelaajat eivät käytännössä aiheuta seuralle kuluja. Tuulolan sopimuksen aiheuttamat kulut ovat samaa luokkaa kuin mitä junioripelaajille maksetaan.
– Hänellä on oletettavasti jotkut korvaukset muualta, en tiedä, mutta hyvin kustannustehokasta seuralle.
Hämäläisen try out sopimuksesta puolestaan ei Markkasen mukaan "aiheudu käytännössä kuluja".
– Pelaajien kanssa käytyjen keskustelujen ja heidän palkanalennustensa jälkeen sovittiin, että jos joitain pelaajia tulee, tulee tämän tyyppisiä pelaajia.
"Työnantajalla on näyttötaakka"
Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo, että uusien pelaajien palkkaamista lomautusten jälkeen voidaan perustella juuri työtehtävien eroavaisuuksilla. Valmentajat tai urheilujohtajat eivät voi hypätä jäälle pelaamaan.
– He ovat eri viiteryhmässä, eivät tee samaa työtä, vaan aivan eri työtä.
Koskisen mukaan uusien pelaajasopimusten solmiminen taloudellisista syistä käytyjen ja lomautuksiin ja palkanalennuksiin päättyneiden yt-neuvotteluiden jälkeen voi kuitenkin olla kyseenalaista. Ainakin sille tulisi olla riittävät perusteet.
– Työnantajalla on näyttötaakka siitä, että tämä on tarpeellinen kulu. Jos pelaajia on jo runsaasti, on aina vaikeampi näyttää, että lisäkulut ovat tarpeen. Että piti lomauttaa valmentajat taloudellisista syistä, mutta silti oli rahaa käytettävissä lisäkuluun.
NHL-lainojen kohdalla SM-liiga-seurojen kulut jäävät varsin mataliksi. Juuri tällaisten pelaajien hankkiminen voisi Koskisen mukaan olla perusteltua.
– Ehkä juuri tuollaisen pelaajan yhteydessä uskottavan näytön uuden hankinnan laillisuudesta voisi esittää. Jos työnantaja sen sijaan ottaisi uuden normaalihintaisen työntekijän lisää, voisi olla vaikea työnantajalle esittää uskottavaa näyttöä valmentajan lomauttamisen välttämättömyydestä.